Q‘ART ILICA

Jedan od ključnih kulturnih događa u Zagrebu privukao ‘more ljudi‘. Pogledajte kako je bilo

Q‘art Ilica

 Marin Tomas/
Jedan od vrhunaca bila je modna revija koju su zajednički predstavili Tekstilno-tehnološki fakultet, ULUPUH, Humana Nova i La Bestia

Sedamnaesto izdanje festivala Q‘Art Ilica, održano jučer na poznatoj zagrebačkoj ulici Ilica, ponovno je privuklo veliki broj posjetitelja i potvrdilo svoju ulogu kao jedan od ključnih kulturnih događaja u gradu, najavili su iz festivala. Festival je obilježen nizom izložbi, modnih revija, glazbenih nastupa i radionica, pružajući nezaboravan doživljaj za sve uzraste.

Ovogodišnja tema Q‘ART Ilice, "Život na kopnu – Zaštititi, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti", ističe ključnu ulogu kopnenih ekosustava u očuvanju života na Zemlji te nužnost njihove zaštite i održivog korištenja radi osiguranja budućnosti svih živih bića. U skladu s temom Q‘Art nas je ove godine s svojim brojnim posjetiteljima podsjećao na to da je zaštita kopnenih ekosustava neophodna za opstanak svih živih bića te da je naša odgovornost djelovati sada kako bismo sačuvali planetu za buduće generacije.

image

Q‘art Ilica

Marin Tomas/
image

Q‘art Ilica

Marin Tomas/

Festival je započeo u 9:30 sati bogatim programom koji je trajao do 15:30. Jedan od vrhunaca bio je spektakl na Britanskom trgu gdje je u 12 sati održana modna revija koju su zajednički predstavili Tekstilno-tehnološki fakultet, ULUPUH, Humana Nova i La Bestia. Na reviji su prikazani inovativni dizajni koji su oduševili brojnu publiku.

Glazbeni program obilježili su nastupi istaknutih domaćih i međunarodnih izvođača. Posebnu pažnju privukli su argentinski umjetnici Diego Ortiz, Lucrecia Aragon i Bernabe Romero svojim izvedbama tango klasika. Domaća jazz scena predstavljena je kroz nastupe Jerko Jurin Tria, koji su izveli djela poznatih jazz kompozitora, te Gypsy swing tria Špirologija koji je predstavio glazbu s njihovog autorskog albuma "August… Rhythm changes".

Joe Pandur s ‘ekonomičnim trijem‘ i Ljeljak Šantek & Golubić trio također su dali svoj doprinos ovogodišnjem festivalu, nudeći interpretacije poznatih jazz standarda.

image

Q‘art Ilica

/Ognjen Karabegović
image

Q‘art Ilica

Marin Tomas/

Za najmlađe posjetitelje, Art Station organizirao je likovne radionice, dok je program Mibor - Posadi svoju biljku pružio djeci priliku da se izravno uključe u sadnju biljaka i uče o važnosti prirode.

Lokalni restorani i obrti predstavili su svoje specijalitete, doprinoseći festivalskoj atmosferi s puno okusa i mirisa. Sve to je pridonijelo da Ilica za jedan dan postane centar urbane kulture i umjetnosti.

Q‘Art Ilica dokazao je još jednom da nije bio samo festival, već i podsjetnik na našu odgovornost prema okolišu i poticaj za djelovanje. Kroz umjetnost, kreativnost i zajedništvo, festival je pokazao da svatko od nas može doprinijeti stvaranju održivije budućnosti za sve životne oblike na Zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:33