ODUŠEVIT ĆE VAS

Kako jesti kruh, a da se ne debljate? Poznati nutricionist otkrio trik koji u tome pomaže

Kruh, ilustrativna fotografija

 -/Wavebreak/Profimedia/-/wavebreak/profimedia
Najveći problem bijelog kruha je što, zbog visokog glikemijskog indeksa, prebrzo oslobađa energiju pa podiže razinu šećera u krvi

Kad razmišljamo o mršavljenju, a ovih dana razmišljamo, računamo da je kruh prva stvar koju valja izbaciti iz prehrane.

Lijepa je vijest da postoji zdravija alternativa koja daje priliku da se ne odreknemo u potpunosti ove komponente redovne prehrane, piše Daily Mail.

Stručnjaci su, naime, otkrili trik kako jednostavne ugljikohidrate u kruhu pretvoriti u zdravije, odnosno "otpornije" ugljikohidrate.

Ako vam se zaista teško odreći kruha, a htjeli biste smršavjeti, kako piše Daily Mail, možda će vam biti lakše primijenite li trik koji će navodno prepoloviti broj kalorija koje unosite kruhom.

Trik je u tome da kupljeni ili ispečeni kruh stavite u zamrzivač! Zašto? Jer se, poput kuhanja i hlađenja, zamrzavanjem škrob pretvara u otporni škrob. Zvuči začudno, ali to znači da vaše tijelo iz kruha dobiva puno manje kalorija. Zapravo, otporni škrob hrani crijevne bakterije umjesto da se nakuplja i stvara višak.

Veći udio rezistentnog škroba znači da tijelo sporije probavlja smrznuti kruh, uzrokujući blaži porast šećera u krvi od svježeg kruha, potencijalno smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.

"Otporan škrob znači da vaše tijelo apsorbira manje kalorija i stoga ih je više dostupno vašem mikrobiomu (vašim crijevnim bakterijama), dajući ‘dobrim‘ bakterijama nešto čime se mogu hraniti i razmnožavati", objašnjava nutricionist dr. Michael Moseley.

Najveći problem bijelog kruha je što, zbog visokog glikemijskog indeksa, prebrzo oslobađa energiju pa podiže razinu šećera u krvi. Ipak, oni koji u obitelji nemaju dijabetičare ne bi trebali brinuti oko konzumacije bijelog kruha, koji je idealno jesti za doručak jer ubrzava metabolizam, tvrde znanstvenici.

Osim svega ranije navedenoga, zamrzavanjem se najbolje i produljuje rok trajanja kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:29