OD Bastet do Catwoman

Večeras se u Koprivnici održava predstavljanje zanimljivog Mačkozbornika

Knjiga sadrži 55 tekstova organiziranih u deset poglavlja, a svaki od njih bavi se drugim pogledom na život ovih čupavica
 AK Galerija

U četvrtak 16. svibnja u 18 sati u organizaciji AK galeriji te u suradnji s Udrugom Šinterice dobra srca, u prostoru Mačkovca u kampusu u Koprivnici održat će se promocija knjige “Mačkozbornik: od Bastet do Catwoman” koju su uredile Suzana Marjanić i Rosana Ratkovčić.

Knjiga sadrži 55 tekstova organiziranih u deset poglavlja, a svaki od njih bavi se drugim pogledom na život mačaka kroz povijest.

- Potaknute idejom kulturne animalistike, koju je na našim prostorima inicirao Nikola Visković, prvi naš zooetičar, pokrenule smo objavljivanje Mačkozbornika: od Bastet do Catwoman s felinološkim slijedom od antropozoomorfne, mačkoglave boginje Bastet preko antropomorfne neotenijske Hello Kitty do mitske kiborginje, antropozoomorfne Catwoman. I dok je Katharine M. Rogers za podnaslov svoje knjige The Cat and the Human Imagination: Feline Images from Bast to Garfield (1998) odabrala Garfielda, mi smo se ipak odlučile za Catwoman kako bismo zadržale femininu priču u okviru felinološke sudbine povezane sa svim onim Drugima obilježenima kao poniženima i povrijeđenima - istaknule su urednice knjige.

Mačkozbornik, dodale su, nije uređivan samo za ljude koji vole mačke i znaju sve o njima, nego i za one kojima su ove životinje simpatične.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 23:09