TJEDAN ODLUKE

Benčić otkrila plan za formiranje anti-HDZ većine; Oglasio se Anušić: Pregovori će trajati vrlo kratko

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

Sandra Benčić

 Ranko Suvar/Cropix

Ključni događaji:

- DP: Nemamo s kim pregovarati na ljevici. HDZ ima tim!

- Benčić: Spriječimo najdesniju Vladu u povijesti!

- Mlinarić (DP): Nismo se nikome obećali, pregovarat ćemo sa svima

- Zurovec (Fokus) odlučio: Neću ići s HDZ-om

- Hrebak (HSLS) o Vladi bez manjina: DP ne može ideološki mijenjati zemlju, manjine moramo štititi!

- Kolakušić: Rješenje su novi izbori

- Milanović: Nikoga neću požurivati, ali kad se približi rok od 20 dana, onda moram sazvati Hrvatski sabor


NOVO 18:50 SDP se na Twitteru, poručuju da je "pred nama povijesna prilika".

"Pred nama je povijesna prilika da mijenjamo RH na bolje. Nakon konstituiranja Sabora imat ćemo vremena sjesti i vidjeti možemo li naći modalitet za formiranje vlade. Pozivamo stranke da se očituju hoće li poštivati ono o čemu su govorile prije izbora i omogućiti promjenu!

U ovom je trenutku apsolutni prioritet što prije konstituirati Sabor i uvesti parlamentarni nadzor kako bismo spriječili ovu tehničku Vladu da donosi uredbe sa zakonskom snagom. Moram izvan snage staviti odluku o imenovanju Ivana Turudića i ukinuti Lex AP!", napisali su na Twitteru.


16:44 Ministar obrane Ivan Anušić (HDZ) rekao je u ponedjeljak da zasad vodili neformalne razgovore, da će otvoriti sve opcije i vladu pokušati složiti što prije.

Na pitanje tko će biti s njime u pregovaračkom timu, odgovorio je da još ništa nije definirano. "Nema još pregovaračkih timova niti je išta složeno", rekao je Anušić.

Anušić je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao da su vođeni samo neformalni razgovori i ti će se neformalni razgovori, kaže, nastaviti do početka pregovora.

Na pitanje hoće li nadvladati činjenicu da Domovinski pokret i dalje ne želi SDSS u koaliciji, odgovorio je da je "sve stvar pregovora i razgovora".

"Jednostavno, u ovom trenutku, bilo šta reći prije početka službenih pregovora bilo bi neozbiljno od mene", rekao je i dodao: "Hajdemo sačekati. Bit će sve u redu. Razgovarat će se, otvorit će se sve opcije i pokušat će se složiti vlada što prije".

O ministarstvima, funkcijama i pozicijama kaže da nije bilo nikakvih razgovora.

Na pitanje koliko bi mogli trajati pregovori, odgovorio je: "Vrlo kratko".

Ministar Oleg Butković je, na pitanje je li mu draži Domovinski pokret ili manjinci u Vladi, odgovorio da bi njemu bili draži svi oni koji nisu isključivi i koji su s njima podudarni.

"Meni bi dragi bili svi koji nisu isključivi i koji su s nama podudarni u onome što želimo učiniti u slijedeće četiri godine. Tu nema imena i prezimena, treba postojati neki okvir, treba razgovarati sa svima i vidjeti što je najbolje", rekao je i dodao da će razgovarati sa svima

"Mi ćemo razgovarati sa svima pa naravno i s Domovinskim pokretom što je i prirodno da s njima razgovaramo i to je to", rekao je Butković.


16:10 Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u ponedjeljak da razgovori o formiranju nove vlade tek počinju te da će se voditi u demokratskom duhu, a o tome će komunicirati onda "kada budu imali što komunicirati".

Ministrica Obuljen Koržinek je danas sudjelovala na 7. danima medijske pismenosti, a odgovarala je i na pitanje što kaže na to da Domovinski pokret traži ministarstvo kulture, što su prenijeli mediji, te istaknula da su danas tu upravo zato da bi "govorili o informacijama i dezinformacijama" te ocijenila da je to "tipičan primjer onoga čemu su posvećeni Dani medijske pismenosti".

"Razgovori tek počinju i vodit će se u demokratskom duhu, što se tiče nas kao stranke", rekla je Obuljen Koržinek naglasivši da će, kada budu imali što komentirati, onda to komentirati i o tome informirati.

Na pitanje je li HDZ sastavio liste za izbore za Europski parlament koji se održavaju u lipnju, odgovorila je kratko: "Imat ćemo stranačka tijela i onda ćemo komunicirati i predati liste."


Dani medijske pismenosti održavaju se od 22. do 28. travnja, a organiziraju ih Agencija za elektroničke medije i UNICEF pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

15:17 Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta i Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta sazvali su konferenciju za medije.

"Mi uopće ne znamo s kim bismo pregovarali na ljevici. HDZ je oformio tim", započeo je presicu DP-a Mario Radić.

Opširnije pročitajte OVDJE


15:07 Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da će, sukladno Ustavu, pozvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje 20 dana nakon objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora, a do tada neće nikoga požurivati.

"Hrvatski Ustav je vrlo jasan. Rok je 20 dana, neću nikoga pogurivati, no kad se približi 20 dana, onda moram sazvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje bez obzira na to kakva atmosfera bila", rekao je Milanović u izjavi za medije nakon susreta s predsjednicima Slovenije, Italije, Mađarske i Austrije u Brdu kod Kranja, u povodu 20. godišnjice ulaska Slovenije u Europsku uniju.

"Bude li naznaka da je to moguće i ranije, poziv na zasjedanje bit će i ranije. Ali u svakom slučaju, postoje okviri kojih se moram strogo držati", rekao je predsjednik.

Milanović je poručio da se Ustav "ne može izmišljati" niti ga može mijenjati bilo tko kome to u nekom trenutku odgovara. "Nikakva alkemija i metafizika tu nema mjesta. To su vrlo jednostavne stvari", kazao je.

Konačne rezultate parlamentarnih izbora ubrzo će objaviti Državno izborno povjerenstvo, nakon što su oni završili jučer ponavljanjem izbora na dva biračka mjesta.


14:43 Ljudi su svoje rekli, u smjeru toga ću ići, tako ću i postupiti. To znači da ću poslušati ljude. Pisali su da ne idem s HDZ-om, pa ni neću - rekao je za 24sata Dario Zurovec, koji je s liste Fokusa izborio saborski mandat zahvaljujući preferencijalnim glasovima koji su mu osigurali saborsku stolicu.


14:04 Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić i novoizabrani saborski zastupnici Možemo! Urša Raukar-Gamulin, Jelena Miloš, Damir Bakić i Gordan Bosanac održavaju konferenciju za medije povodom dogovora o formiranju saborske većine, javlja N1.

- Želim reći da podcrtavamo da kao stranka podržavamo konstituiranje parlamenta kao prvog koraka i konstituiranje većine koja će onemogućiti stvaranje vlade HDZ-a i DP-a, što se čini da je smjer u kojem oni idu. Postoji većina na drugoj strani koju čine one stranke koju su činile progresivnu opozciju, tu su i zastupnici Mosta i zastupnici nacionalnih manjina - rekla je na početku Benčić.

Benčić je poslala poruku i manjinama. - Spremni smo biti krajnje konstruktivni u slaganju takve većine. Jučer su se oko toga izjasnili IDS i Fokus kad su rekli da sigurno neće s HDZ-om. Prvo želim reći da pozivam sve druge aktere koji su spremni na to da se spriječi HDZ i stvaranje većine HDZ-a da se što prije o tome izjasne, da znamo postoji li prostor da se što prije stvori većina bez HDZ-a. Podržavamo da nacionalne manjine ostanu zajedno.

Želim manjinama reći - neprelezak na tu stranu i nepodržavanje parlamentarne većine kontra HDZ-a i DP-a značilo bi da manjine odustaju same od sebe i ustavnog i pravnog položaja kojeg imaju u RH. Poruke koje su dolazile iz DP-a protiv srpske nacionalne manjine, a onda i građana srpske manjine, poruke su koje idu u smjeru mijenjanja sustava položaja manjina u Hrvatskoj.

Uputila je i poruku HSLS-u, koji je član HDZ-ove koalicije.

- Stranke centra, uključujući one koje su s HDZ-om išle na izbore kao što je HSLS, pozivamo ih da razmisle hoće li dati podršku dosad najdesnijoj vladi ako dođe do dogovora HDZ-a i DP-a, jer su vrijednosti za koje se zalažu oni i njihovi birači vrijednosti koje će biti napadane ako se takva vlada formira - dodala je.

- Smatramo da bi bilo važno da se svi koji možemo tvoriti tu buduću većinu... Da osim medijskih poruka sjednemo na sastanak zajedno. To treba napraviti najhitnije moguće jer je vrijeme u ovom trenutku ključan faktor. Stojimo na tome da je stvaranje većine koja će spriječiti dolazak na vlast najdesnije vlade u povijesti RH nama sada ključni cilj i da smo apsolutno konstruktivni i bit ćemo konstruktivni u razgovorima da se takva većina formira - poručila je.

image

Jelena Miloš, Sandra Benčić i Gordan Bosanac

Ranko Suvar/Cropix

DP je već bio pozvan, odgovore ste vidjeli, navela je Benčić. - Ono što se govorilo o dvije struje... Možda postoji dio koji je spreman ići kontra HDZ-a, ali moramo svi jasno reći da što više vrijeme odmiče, to manje tako izgleda.

- Poruke iz DP-a su bile vrlo eksplicitne, da neće ni u kojoj formi bilo s SDSS-om ili s nama. Jasno su to rekli. Ali, postoji većina na ovoj strani. Među tim strankama oko temeljnih demokratskih postulata može postojati konsenzus oko ključnih točaka koje u RH treba napraviti i da to ta parlamentarna većina može napraviti - istaknula je Benčić.

Čelnica Možemo! navela je da SDP s najviše mandata treba voditi te pregovore.

Što se tiče Andreja Plenkovića, kaže da smo vidjeli njegovu namjeru time što nosi HDZ-ovu listu za Bruxelles. - Je li to sigurna ili rezervna karta? Ovisi vjerojatno o ishodu pregovora s DP-om, ali sigurno je da si kartu kupuje, je li s fiksnim datumom ili s rastezljivim vidjet ćemo…

Osvrnula se na primjer Austrije gdje su zajedno konzervativni i zeleni. - Zelene stranke se razlikuju od zemlje do zemlje. Ima ih i konzervativnih. Mi spadamo u zelenu ljevicu. To su različiti konteksti.

Komentirala je i tko bi bio predsjednik Sabora u parlamentarnoj većini na koju poziva. - Važno je da je predsjednik Sabora netko tko ima najveći mogući izborni legitimitet, u tom smislu bi to bio naš najveći prijedlog.


13:05 Stipo Mlinarić Ćipe iz Domovinskog pokreta razgovarao je s reporterom N1 televizije Ilijom Radićem o pregovorima za sastavljanje Vlade.

Mlinarić Ćipe je rekao da pravi pregovori s HDZ-om još nisu počeli.

"Bilo je kontakta, ali to je više telefonski nego što se se sjelo i razgovaralo kako bi se trebalo razgovarati. Domovinski pokret se nikome nije obećao, Domovinski pokret će pregovarati sa svima. Ako imaju pregovarački tim, ako imaju ozbiljne politike mi ćemo sjesti i razgovarati sa svima. Mi se nikom nismo unaprijed obećali, što vidimo u medijima u ovih par dana, i da se već govori o raspodjeli ministarstva".

Opširnije pročitajte OVDJE

image

Josip Dabro, Ivan Penava, Stipo Mlinarić

Damjan Tadic/Cropix

12:49 Čelnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček izjavio je u ponedjeljak kako u ovom trenutku ne može dati konkretan odgovor na pitanje postoji li mogućnost da svoja dva saborska mandata Suverenisti pridruže HDZ-u i DP-u u formiranju većine, no naglašava i da će se držati dogovora s Mostom, s kojma izlaze i na EU izbore.

Koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista osvojila je na parlamentarnim izborima 17. travnja ukupno 11 mandata.

"Nitko nas nije zvao, a mislim da HDZ ni neće. Čujem s terena da bi to slavonski HDZ-ovci priželjkivali, ali prilično sam uvjeren da će novu Vladu činiti HDZ i DP uz potporu manjinaca. Treba pričekati ishod tih razgovora, ne mogu vam u ovom trenutku dati odgovor. Sve će odlučiti stranačka tijela, no mi s kolegama iz Mosta imamo dogovor da sve odluke oko ulaska u bilo koju većinu donosimo konsenzusom", kazao je Pavliček.

Naglasio je kako s Mostom izlaze i na europske izbore, da na suradnju s njima gledaju na "dulje staze“ te da mu je "odnos prema Mostu izuzetno bitan i s ljudske razine". No, na opasku da ne odbija rezolutno priključenje HDZ-u i DP-u, Pavliček ističe kako ne kaže ni da hoće.

"Držat ćemo se dogovora s kolegama iz Mosta, a o svemu će odlučiti stranačka tijela. Da u ovom trenutku kažem hoćemo li ići, bilo bi smiješno. Ponavljam, moje uvjerenje je da novu Vladu sastavljaju HDZ i DP, a da će imati potporu manjina", istaknuo je.

U utorak će s Mostom predati liste za izbore za EU parlament, koji se održavaju 9. lipnja, a rezultatima parlamentarnih izbora je "relativno zadovoljan."

"U datim okolnostima, obzirom na veliku polarizaciju biračkog tijela koja se stvorila nakon ‘ulaska‘ predsjednika Republike u izbornu utrku, a nakon čega se, nažalost, više nitko nije bavio programima i što stranke nude, nego svađom dva brda, relativno smo zadovoljni s dva mandata", kaže Pavliček, koji je uz Vesnu Vučemilović ostvario ulazak u Sabor.

Žao mu je, dodaje, jedino što general Željko Sačić neće više sjediti s njima u saborskim klupama. "Tako da ćemo morati razmisliti što se tiče stvaranja zasebnog Kluba zastupnika", rekao je.


12:38 Politički analitičar i savjetnik stranke Centar, Ivica Relković, u N1 Studiju uživo govorio je o mogućim postizbornim koalicijama, a posebno se osvrnuo na razgovore HDZ-a i Domovinskog pokreta.

“DP je objavio plakat o Vukovaru koji je vidjela cijela Hrvatska i sad idu s jednom stranom plakata. Ispod piše SDSS i HDZ. S druge strane su tri branitelja. Kad stavite takav okvir, s kim idete pregovarati? Ne možete reći idemo pregovarati s Plenkovićem da maknete SDSS. Pogledajte izjave, rekli ste da je on izvršio izdaju. Na koju stranu plakata prelazite, to će vas čekati, ne možete sutra u Saboru pobjeći od tih pitanja”, rekao je Relković.

Opširnije pročitajte OVDJE


12:16 Novoizabrani zastupnik Armin Hodžić koji će uz svoju bošnjačku, u Saboru braniti interese još i albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine - koje je u prošlom sazivu zastupala Ermina Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u RH) - kaže kako se na osmero zastupnika manjina vrši veliki pritisak.

Zasad (samo) putem medija jer, kako kaže, pozive na razgovor za sastavljanje nove saborske većine zasad nisu dobili niti od premijera Andreja Plenkovića, niti od predsjednika Republike Zorana Milanovića ili nekog drugog od čelnika koalicije Rijeke pravde.

Opširnije pročitajte OVDJE


12:09 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković mogao bi nositi listu za nadolazeće europske izbore, pisao je Jutarnji još u subotu, kada su nam tu informaciju otkrila dva izvora. Sličnu informaciju danas je objavio i portal 24sata.

Opširnije pročitajte OVDJE


12:03 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je jučer kako već postoje kontakti s Domovinskim pokretom, sa čijim će predstavnicima razgovarati ovog tjedna. No, od nekih zastupnika DP-a dolaze poruke koje se HDZ-u nikako neće svidjeti.

Tako je novoizabrani zastupnik DP-a Josip Jurčević izjavio: - Znanstveno sam utvrdio, Plenkovića su u HDZ doveli neprijatelji Hrvatske! Isti model ‘službe‘ su iskoristile s Miloševićem u Srbiji...

Opširnije pročitajte OVDJE


11:26 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u pratnji kandidatkinja i kandidata predao je DIP-u listu za Europski parlament.

Nakon predavanja liste se obratio novinarima.

- Uvjereni smo da će ovo biti pobjednička lista na izborima za Europski parlament. Bez lažne skromnosti ovi ljudi su pokazali kako se za hrvatske interese može boriti a da ne izletiš iz okvira, da svoj politički rad ne svodiš na vikanje, lupanje po stolu i slično. Ovi ljudi su jamac da će RH imati jaku zastupljenost u EP i da se za svoju zemlju možeš boriti kako treba, rekao je Grbin.

Opširnije pročitajte OVDJE


11:15 Na Facebooku se oglasio Mislav Kolakušić, (DP i Pravo i pravda), koji je u Sabor ušao s Domovinskim pokretom, ali se već ranije izjasnio da neće podržati HDZ.

Hrvatska treba snažnu suverenističku opciju, a ne održavanje korumpiranog HDZ-a na životu, poručio je danas, između ostalog Kolakušić. Poručuje da treba izaći na nove izbore s ‘novom suverenističkom opcijom, jasno izraženim kandidatom za premijera te jasno istaknuti s kim će ta opcija ići nakon izbora.‘


11:09 Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta i Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta dat će izjavu za medije danas u 15 sati, u prostorijama Domovinskog pokreta u Zagrebu.


10:42 HSLS je u koaliciji s HDZ-om osvojio dva mandata u Saboru, a predsjednik HSLS-a Dario Hrebak jasno poručuje da on ne vidi novu većinu bez manjinskih zastupnika, javlja 24sata. Podsjetimo, HDZ ne može sastaviti većinu s Domovinskim pokretom ako ih ne podrži dio manjina.

- Domovinski pokret nije dobio bezgranično povjerenje građana na izborima. Dobio je dovoljno da sudjeluje u većini, ali nedovoljno da ideološki mijenja društvo. Ima Hrvatska u ovom trenutku puno problema koje treba rješavati, a manjine uopće nisu problem jer liberalna demokracija počiva na manjinama kao blagu svakog društva. Liberalna demokracija nije samo vladavina većine već i zaštita manjine - kaže Hrebak za 24sata, pa dodaje da je "kampanja vrijeme za emocije, sad je vrijeme za zdravi razum."

Hrebak kaže da će s konačnim stavom pričekati, ali Plenković bi po njemu trebao biti mandatar i imati zadnju riječ.

- Pobjednik izbora se zna, to su HDZ i koalicijski partneri. Građani su odlučili tko je mandatar i volja birača se treba poštovati. Kad čujemo cjeloviti prijedlog o sastavljanju većine i načinu njenog funkcioniranja, HSLS će dati svoj stav - kaže Hrebak.


10:39 Pet dana nakon parlamentarnih izbora na vidiku još nema nove Vlade. Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista otvoreno je rekao kako će se Vlada teško sastaviti bez Domovinskog pokreta, a Armin Hodžić, saborski zastupnik iz redova bošnjačke manjine, ističe da su manjine pod velikim pritiskom.

Opširnije pročitajte OVDJE


10:31 Damir Vanđelić iz stranke Republika, koji nije uspio ući u Sabor, oglasio se danas na Facebooku. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"O postizbornim koalicijama, nedostatku pravde i etike

Nepravda je prvi razlog odlaska građana iz naše predivne zemlje.

Po tome smo najgora zemlja u EU i padamo za 400.000 stanovnika u 10 godina dok Češka, Slovačka, Poljska i Slovenija rastu. S nepravdom dolazi i korupcija koja izaziva trulež i propadanje društva.

Krenimo redom, od (ne)pravde.

Ustavni sud ne odlučuje konzistentno. Izbori, izborni zakon i odluke Ustavnog suda su u svojem temeljima nepravedni. Svaki glas ne vrijedi isto. Ustavni sud je blagoslovio izbore 2015., 2016. i 2020. u kojima je HDZ granično dobivao i da nije bilo žetončića (redovno ucijenjenih, kupljenih ili pod optužnicom), Vlada bi bila pala još 2017.

Ustavni sud je tada dopuštao da razlika između 4. i 9. izborne jedince bude 100.000 glasača, a dobivale su isti broj zastupnika. Tada nije bilo prijetnji Ustavnog suda da neće priznati 2-3 mandata jer su nesukladni tadašnjem Izbornom zakonu – dakle, bili su nezakoniti, o tome se javno govorilo, ali odgovaralo je HDZ-u pa je Ustavni sud propustio sve bez prijetnji sankcijama.

S druge strane, Nizozemska ima jednu izbornu jedinicu. Hrvatska ima 10 izbornih jedinica plus dijaspora (koja se svede na BiH bez Vojvodine, Njemačke, Irske, Kanade itd.), skrojenih nelogično i nepravedno. Zašto je to nepravedno? Pa zato jer koalicija Fokus-Republika za 1 saborski mandat skupi 47.712 glasova, HDZ-u trebalo samo 12.192 glasa, zastupniku srpske manjina treba 5.115, a zastupniku talijanske manjine je dovoljno 971 glas. Jedan glas za talijansku manjinu vrijedi 49 glasova Fokusa u Republike.

Etika i rad za javno dobro.

Malo kome nije jasno da je Plenković, jako dobro naučen i odgojen starom Kumrovačkom školom za ovakve manipulativne smicalice kakve izvodi već 7 godina. Da je on osobno raširio kulturu tolerancije lopova i kupnje glasova u Saboru.

Oni koji ga podržavaju iz interesa ili pasivno čekajući da on ode, svaki dan aktivno rade na uništavanju ove države.

Fraza "politika je umijeće mogućeg" je izmišljena od neradnika i onih koji žive izvan realnog svijeta. Preživljavanje s 400 EUR mirovine je umijeće mogućeg. Ishođenje građevinske dozvole je umijeće mogućeg. Iza takve fraze se često skriva izdaja i stranke i birača i domovine. Skriva se privatni interes.

Pragmatizam je da kad vidiš da neki lik od 2 metra i 120 kg mlati djevojku u kafiću šutiš i ne javljaš se, da ne dobiješ batine.

Pragmatizam je kad gledaš Domovinski rat iz daljine, čekaš ishod ne bi li na vrijeme prišao bilo kojem pobjedniku.

Nekima je pragmatizam dobiti sitnu lovicu za svoju općinicu ili grad, zaposliti kuma, i dobiti selfi u zagrljaju s nekom fukarom, a prodati budućnost cijele zemlje i svoje stranke s kojom si godinama bio, tretirati koalicijske sporazume kao toalet papir.

Ja tako ne mogu i neću.

Nikad.

U životu treba činiti dobro i kad je teško.

Ispravka, osobito tad treba činiti dobro.

Još i bitnije ako si na javnoj dužnosti.

Sada, cilj bi trebao biti da se država dovede u red i državne institucije usklade svoje ciljeve i radnje s interesima Hrvatske.

30-tak smijenjenih ministara, Lex AP, lex Agrokor, još neriješene plinske afere, podilaženje MOL-u, ograđen Trg Sv. Marka, uništenje nade za naknadu 980 milijuna kuna Fonda hrvatskih branitelja, milijuni namjerno nenaplaćenih korištenja zemljišta u kampovima ili otpuštenih dugova države koja je u debelom deficitu su samo djelić tog mozaika zla.

Treći mandat ovakve vlasti je katastrofa za Hrvatsku, a HDZ je pokazao da nema snage se obračunati sa svojim izdajnicima i lopovima dok god je na vlasti.

Treba smoći snage za novu koaliciju koja će u jednoj godini izmijeniti izborni zakon, osnažiti DORH i postaviti dobrog državnog odvjetnika, uvesti elementarne mjere borbe protiv korupcije i depolitizirati pravosuđe, obrazovanje i zdravstvo, preuzeti brigu o strateškim državnim tvrtkama.

To nema veze s ideologijom, to je osnovna higijena države.

Onda novi prijevremeni izbori", napisao je Vanđelić.


10:29 Marija Selak Raspudić iz Mosta je gostovala u Novom danu N1 televizije gdje je komentirala post-izborna preslagivanja.

Selak Raspudić tvrdi da je Most prošao bolje nego na prošlim izborima. “No nije pitanje našeg uspjeha, nego je pitanje budućnost Hrvatske, a tu smo zabrinuti”, rekla je.

O suradnji s lijevim strankama kaže da je ovo sada “ispit političke zrelosti za sve”. “Nikada neće postojati, s obzirom na okupiranost institucija, autoput prema rušenju HDZ-a, to će uvijek biti procjep i bit će potrebno kompromisi. Odgovornost je svakoga od nas da ne padne na tom izboru i da ne sabotira mogućnost dogovora”, dodala je.

Opširnije pročitajte OVDJE


10:00 - Bojan Glavašević objavio je na X-u kako se čini da Plenković želi u Bruxelles.

- Plenković godinama - doslovno godinama - demantira da ga zanima neka dužnost u Komisiji ili Vijeću, i tvrdi da želi biti premijer treći put. Ali sad se planira kandidirati na izborima za Europski parlament i kao, tu nije ništa sumnjivo. Plenxit u najavi, napisao je Glavašević.


9:08 - Politički konzultant Krešimir Macan govorio je u HRT-ovoj ‘Mreži prvog‘ o aktualnoj političkoj situaciji.

Macan je naglasio kako bi do dogovora o sastavljanju nove Vlade moglo doći brže nego što se očekuje.

- Već smo vidjeli da predsjednik Milanović najavljuje nekakve radikalne poteze ako do dogovora ne dođe u roku od 30 dana. I on stvara presing da do dogovora dođe što prije. Tako da vjerujem da ćemo ga imati brže nego što mislim. Trebamo biti realni, danas će tek biti objavljeni konačni rezultati izbora. Jučer su bili ponovljeni izbori, rekao je.

- I dalje stoji opcija da ljevica može sastaviti koaliciju, ali dosta teže. Postoje druge opcije i za HDZ. Ako manjine kaže da se neće razbijati, može se napraviti liberalni blok. HDZ je percepcijski u prednosti, dodao je.

Macan je istaknuo kako glasine koje govore da DP traži MUP, kulturu, pravosuđe i regionalni razvoj upućuju da se traže slična ministarstva koja je tražio MOST.

- To su slična ministarstva koja je MOST svojevremeno uzeto. Tu ima dosta spinanja. Jedni i drugi su rekli da nije bilo formalnih razgovora. Ovo su možda neke želje. Možda netko projicira da bi se stvorio strah. Stvorio se strah da se vraćamo u 2015. godinu i da država ide nazad. Ako ljevica vidi da se ne može sastaviti Vlada bez DP-a i ako zahtjevi budu radikalni - moglo bi doći do straha na tom dijelu spektra, rekao je.

Dodao je kako bi se Ivanu Penavi moglo ponuditi mjesto mandatara kao krajnja opcija stvaranja anti HDZ koalicije.

- To bi bio zadnji joker koji bi se bacio na stol. Isto je bilo ponuđeno MOST-u. U tom nekom zadnjem potezu, da bi se stvorila anti HDZ koalicija - što je moguće, rekao je.

Upitan da prokomentira teoriju da DP na čelu HDZ-a želi dosadašnjeg ministra obrane Ivana Anušića, a da Andrej Plenković ode u Bruxelles, Macan je rekao da je to očita želja u DP-u.

- To je želja. To je očita želja u DP-u. Zato se naglašava uloga Ivana Anušića i napraviti raskol u HDZ-u. Tu će i ljevica reagirati, ali i sam Plenković zato što je odlazak u EU na dugom štapu. Jučer sam se šalio da je jednako komplicirano kao sastavljanje lijeve Vlade. To su puste želje, rekao je.

Macan je dodao kako je Anušić ključna osoba za pregovore.

- Mislim da je glavni tajnik DP-a rekao "mi smo prijatelji, mi se znamo". Oni se u Slavoniji svi znaju. Većina njih je bila u HDZ-u. Jednostavno, on ima njih na brzom pozivanju. S njima se razumije, kazao je.

Govoreći o ulozi manjina i tvrdnjama Milorada Pupovca da se neće razbijati na manje skupine, kazao je da je to dobra postura za početak pregovora.

- Uvijek je najlakše razbijati najslabije, a to je klub manjinaca. To je dobar početak pregovora, jer su se postavili kao "nemojte nas dijeliti". Zasad ih se treba računati kao blok od osam, a ne pojedinačno, dodao je.


08:03 - Danas u 11 sati predsjednik SDP-a Peđa Grbin u pratnji kandidatkinja i kandidata predat će listu za Europski parlament Državnom izbornom povjerenstvu u Hrvatskom saboru nakon čega će se obratiti javnosti.


07:31 - Predsjednici Sloveniji susjednih zemalja, među njima i hrvatski Zoran Milanović, okupit će se danas u Brdu kod Kranja kako bi obilježili dvadesetu godišnjicu slovenskog članstva u Europskoj uniji.

Sastanak u Brdu kod Kranja ujedno je prva vanjskopolitička aktivnost predsjednika Milanovića nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Više pročitajte OVDJE.


06:25 - HDZ je jučer na X-u objavio da mole SDP da shvate da su izgubili izbore, te ističu da danas nastavljaju razgovore o formiranju stabilne saborske većine.

- Ljubazno molim sve nervozniji SDP da shvati da je izgubio. HDZ kao pobjednik u čak 9/11 izbornih jedinica u ponedjeljak nastavlja razgovore o formiranju stabilne saborske većine sa svima koji su na to spremni. Opet ćemo sastaviti Vladu RH, poručuju iz HDZ-a.


06:00 Profesor s Pravnog fakulteta Ivan Rimac bio je gost Anke Bilić Keserović u Dnevniku N1 televizije.

Komentirao je očiti početak razgovora HDZ-a i DP-a.

“Ako se oni dogovore u punini svojih zastupnika, ostaje još dvije ruke da se popuni većina i formira HDZ-ova vlada u koaliciji s D-om. Ovo sve dosad su bili samo kontakti. Pravi razgovori će vjerojatno početi u ponedjeljak kada će se sastati dvije delegacije i svaka strana iznijeti svoje uvjete uspostavljanja suradnje”, rekao je profesor Rimac.

Na pitanje hoće li na više ustupaka morati pristati HDZ ili DP, Rimac odgovara:

“DP ima ucjenjivački potencijal. Teško da HDZ s nekim drugim može imati bolje uvjete, iako ni njihovi neće donijeti osmijeh na lice Andreju Plenkoviću i HDZ-u. Tu su pregovori da smekšaju obje strane i da se oni nekako dogovore oko nužnih uvjeta da bi surađivali. Slično je bilo s Mostom i vrlo često se dogodi da se strane dogovore i da se poslije pokaže da to nije baš tako kako su se dogovorili. Ali u ovom je trenutku cilj svih opcija ući i pregovore i vidjeti može li se sastaviti većina.”

Na pitanje misli li da se Plenković spreman odreći Pupovca, odgovara:

“Plenković je imao dobru suradnju s manjinskim zastupnicima, i SDSS-om, i ta suradnja je bezuvjetna. Manjine imaju garantirana prava i pitanje je koliko se ta prava efikasno provode, oni su tu samo neki garant da će sva garantirana prava manjina u RH biti realizirana i to je dobro funkcioniralo u prošlom mandatu. Međutim, uvjet DP-a je relativno oštar i vezan za lošu situaciju u Vukovaru u kojoj je nemoguća suradnja. DP je tamo na vlasti i oni su to prenijeli na nacionalni nivo. Teško je vjerovati da bi Plenković prihvatio taj zahtjev bez da se kompromitira u europskim krugovima. Pitanje je i koliko je Plenković spreman skrenuti udesno. To HDZ-u ne bi bio problem, ali Andreju Plenkoviću bi”, govori profesor Rimac.

Je li moguć scenarij u kojem bi se pokušali dogovoriti DP i HDZ, a da manjine pružaju podršku iz Sabora?

“Domovinski pokret tvrdi da ne želi SDSS ni kao podršku, ali činjenica je da razbijanje grupacija može imati utjecaja na formiranje većine. Plenković ima opcije koje zasad nisu javne. Neke druge stranke su imale manjinske partnere koji bi možda bili spremni surađivati s HDZ-om iako njihovi većinski partneri ne bi. Nijedna od ovih grupacija ne može biti dovedena u situaciju da se neki dogovaraju s vladom, a neki ne”, rekao je.

Na pitanje hoće li ulaskom DP-a u vladu slabiti pozicija Plenkovića, Rimac je odgovorio:

“Nije bilo lako s Mostom, sve dok ih nije doslovno najurio i zamijenio podršku Mosta s razjedinjenim pojedincima stvari su bile teže. Ali kad je popunio HDZ-ovu većinu s pojedinim zastupnicima tada su za njega stvari krenule u povoljnom smjeru, ali za raspravu u Saboru u nepovoljnom. On je imao većinu koja će podržati sve što on predloži, a glas oporbe u raspravama nije vrijedio ništa.”

O tome je li moguće da se oporba složi, Rimac govori:

“Plan je tek u nastajanju, ta lijevo-liberalna skupina koja se trebala nasloniti na uspjeh SDP-a na izborima je propustila priliku da se dogovori unaprijed. Trebalo je to napraviti prije kampanje i ići s porukama koje nisu disonantne. Oni sad imaju trku u kojoj zaostaju, ne zbog većeg broja zastupnika HDZ-a, nego jer je HDZ već počeo pregovore. Oni su toliko različiti da je teško vjerovati da će u razumnom roku uspostaviti većinu, osim ako DP kaže nećemo s HDZ-om, hoćemo s vama. Prije će se dogoditi da DP kaže nećemo s HDZ-om, nećemo ni s vama. Tada ćemo imati nove izbore”, poručio je.

Komentirao je i predsjednika Zorana Milanovića.

“Ako je Zoran Milanović trebao imati neki utjecaj, on je već trebao pripremiti neki koalicijski sporazum između ovih potencijalnih stranaka koje bi trebale činiti koaliciju. Očito se u kampanji više zabavljao prepucavanjem nego razmišljanjem o takvoj koaliciji. Vrijeme je propušteno i čak i intervencija Ustavnog suda, koja je donijela više kaosa nego reda, je deplasirana jer su male šanse da lijevo-liberalna koalicija uspije sastaviti većinu", poručio je.


05:50 Pregovori HDZ-a i DP-a ulaze u završnu fazu. Ispred nas bi mogao biti tjedan odluke. DP će sutra na sjednici vrha stranke donijeti pregovarački okvir i definirati tri grupe zahtjeva.

Više čitajte OVDJE.


05:40 Nakon što je Dario Zurovec, koji je na listi Fokusa i Republike izabran u Sabor, objavio je popis 11 uvjeta od kojih neće odustati u razgovorima i s lijevima i s desnima, oglasili su se iz samog Fokusa.

Održali su sastanak Upravnog odbora stranke na kojemu su donijeli odluku da neće ulaziti u većinu s HDZ-om.

Više pročitajte OVDJE.


05:30 Ljevica je smislila novi plan za rušenje HDZ-a: konstituiranje Sabora i donošenje zakona bez imenovanja Vlade. Iz Možemo! su poručili da bi takvu inicijativu podržali. Za Dnevnik Nove TV govorila je Ivana Kekin.

Više pročitajte OVDJE.


Sve događaje oko sastavljanja nove Vlade pratili smo iz minute u minutu i jučer, a više možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:00