KONAČNO

Američki Senat već danas bi mogao odobriti golemi paket za Ukrajinu: ‘Stvar je hitna, pišemo povijest!‘

Ukrajinska vojska suočava se s velikim nedostatkom oružja i novih regruta dok Moskva vrši stalni pritisak s istoka

Zgrada Američkog kongresa

 Drew Angerer/Afp

Američki Senat trebao bi u utorak glasati o velikom paketu pomoći za Ukrajinu, kojem se predviđa gotovo sigurno usvajanje budući da je Zastupnički dom nakon mjeseci natezanja odobrio pomoć uz široku dvostranačku potporu.

Vođa Demokrata u Senatu Chuck Schumer, čija stranka tijesno kontrolira taj dom Kongresa, rekao je u subotu da se "sada nazire kraj raspravi" o paketu pomoći i da je sporazum "određen" za glasovanje u utorak.

"Zadatak koji je pred nama hitan je. Ponovno je na Senatu da ispiše povijest", rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

Očekuje se da će konačni paket, koji predviđa vrtoglavih 95 milijardi dolara ukupne vojne pomoći američkim saveznicima, uključujući novac za Izrael i Tajvan uz 61 milijardu dolara namijenjenih Ukrajini, stići na stol predsjednika Joea Bidena na njegovo odobrenje do kraja tjedna.

Glasanje u Senatu trebalo bi proći glatko, bez suočavanja s kompliciranim pregovorima i nesuglasicama s kojima se nosio Zastupnički dom pod republikanskom kontrolom.

Biden je obećao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da Kijev može očekivati ​​da će pomoć stići "brzo", dok ne uspijevaju u dvogodišnjoj borbi protiv ruske invazije.

Ukrajinska vojska suočava se s velikim nedostatkom oružja i novih regruta dok Moskva vrši stalni pritisak s istoka.

Očekuje se da će se okolnosti pogoršati na prvim linijama bojišnice u nadolazećim tjednima, a šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov predviđa "prilično tešku situaciju" od sredine svibnja.

Osim novca za Ukrajinu, glasanje u utorak odlučit će i o 13 milijardi dolara za izraelski rat s Hamasom, više od 9 milijardi dolara za humanitarnu pomoć u Gazi i drugdje te o 8 milijardi dolara vojne potpore Tajvanu za suočavanje s Kinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:56