BIKINI LINIJA

Slavni brend na udaru zbog olimpijskih dresova: ‘Može li se itko u ovome natjecati?!‘

‘Da je ova odjeća doista korisna za fizičku izvedbu, muškarci bi je nosili‘, kazala je bivša američka atletičarka

US‘ athlete Athing Mu

 Emmanuel Dunand/Afp

Zadnjih se dana oštro kritizira Nikeov dizajn odjeće za američki ženski olimpijski tim. Naime, ženska uniforma ima toliko visoku bikini liniju da su se neke sportašice, ali i obožavatelji, zapitali kako se u tome itko može natjecati. "Ženska odjeća trebala bi služiti izvedbi, mentalno i fizički. Da je ova odjeća doista korisna za fizičku izvedbu, muškarci bi je nosili", napisala je na svom Instagramu bivša američka atletičarka Lauren Fleshman.

"Ovo nije elitna atletska oprema. Ovo je kostim koji je nastao zbog patrijarhalnih sila koje više nisu dobrodošle niti su potrebne da bi se popratio ženski sport", dodala je. Nike je u izjavi za CNN rekao da će dizajn trikoa biti samo jedan od niza stilova koji će se moći birati za nadolazeće Olimpijske igre.

Poznati je brend također rekao da su svi dizajni proizvedeni u partnerstvu s potrebama sportaša. "Radeći izravno sa sportašima u svakoj fazi procesa dizajna, Nike je dizajnirao odjevne predmete kako bi osigurao pristajanje uz niz tipova tijela i stilskih preferencija, te ubacio povratne informacije u stvarnom vremenu tijekom cijelog razvojnog ciklusa proizvoda", stajalo je u priopćenju.

Glasnogovornik "USA Track and Fielda (USATF)" također potvrdio da su to samo dvije od mnogih opcija te da se Nike konzultirao sa sportašima tijekom procesa dizajniranja kako bi osigurao da su svi sportaši udobni i da su uniforme dobro prilagođene njihovim događajima.

Ipak, val kritika se nastavio jer je ovo još jedan poziv na promjenu kada je u pitanju kontrola nad ženskom odjećom i odjećom koja seksualizira ženski sport. U Tokiju je 2020. godine, prisjetimo se, njemačka ženska gimnastička reprezentacija odbila nositi kombinezone u bikini kroju, a prije njih požalile su se i Norvežanke koje nisu htjele nositi uske gaćice na turnirima.

Norvežanke su tada zaradile kaznu od 150 eura po igračici, što je ukupno 1.500 eura, ali njihov nacionalni rukometni savez odlučio je platiti tu kaznu i na taj im način pružiti podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:33