OVO TREBATE PROBATI

Ovaj trik uvijek pali: samo jedan dodatak koji biste možda bacili vaš omiljeni sendvič može učiniti daleko boljim

Ako su vam dosadili suhi sendviči sa dosadnim umacima, probajte ih zamijeniti za masnoću od slanine

Sendviči su popularni diljem svijeta i omiljeno su jelo u svim kulturama. Razlikuju se od regije do regije, pa tako i dolaze u različitim oblicima i s različitim dodacima. Jedno su od onih jela koje možemo jesti u bilo koje doba dana - za doručak, užinu, ručak i večeru.

Zanimljivo je spomenuti da su sendviči nastali prije 300 godina kada je engleski lord John Montagu, 4. Earl of Sandwich, ogladnio tijekom jedne kartaške partije. Kako ne bi prekidao igru, svog je kuhara zamolio da mu komad mesa stavi između dvije šnite kruha. Drugi su ubrzo nakon toga počeli govoriti "same as Sandwich" - i tako je nastala današnja inačica ovog jela.

image
Pexels/

Postoji mnogo vrsta sendviča koji se sastoje od šnite kruha, šunke i sira, mogu biti topli i hladni, ali i slani i slatki. Najveća prednost sendviča kao obroka jest to što nam za njegovu pripremu ne treba puno vremena, a možemo ga nadjenuti gotovo svime što u tom trenutku pronađemo u kuhinji.

U BORBI PROTIV SUHOG SENDVIČA

Često puta znalo nam se dogoditi da sendvič koji brzinski napravimo bude presuh, pa smo mu najčešće, onako usputno, dodali sirni namaz ili majonezu. No, u potrazi za nečim boljim i inovativnim što će obogatiti naš sendvič zapravo i nismo morali dugo tragati, jer nam je rješenje bilo pred nosom.

image
Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto

KLJUČ JE U SLANINI

Masnoća slanine može se činiti kao nešto čega biste se trebali riješiti nakon što je ispečete za doručak ili kao dodatak burgeru, no kada bolje razmislimo, logičnije je sačuvati je jer masnoća koju slanina ostavlja za sobom zapravo ima divan okus. Bez obzira na to koristite li ga u tekućem ili krutom obliku, slanina je sastojak koji će transformirati okus bilo kojeg jela.

Sasvim nam je jasno kako su najvažniji dio sendviča dvije kriške između kojih se zatim dodaje nadjev, ali funckija kruha ne mora biti samo da drži sve na okupu, već i ljubiteljima sendviča nudi mogućnost nadogradnje okusa na dva različita načina. Osim što ga možete premazati maslacem, senfom ili majonezom, dobra opcija uvijek će biti upravo masnoća koju će ispustiti slanina.

image
Vaaseenaa/Getty Images/istockphoto

Prvi je prženje komada kruha izravno u masnoći od svježe slanine, a drugi je spremanje te topljene masnoće i korištenje kao maslac te premazivanje kruha po izboru prije nego što ga stavite na vruću tavu. U svakom slučaju, mast od slanine će dodati sladak, zadimljen i pikantan okus za koji možda niste znali da vam nedostaje.

BEZ MOKRIH SENDVIČA

Koje vrste sendviča ispeći na masnoći od slanine? Ova masnoća dobro odgovara jutarnjem sendviču s jajima i sirom, ali možete je koristiti i za tostiranje kruha prije nego što mu dodate, primjerice, sirni namaz ili omiljenu suhu kobasicu.

Dok je okus primarni razlog za dodavanje masnoće od slanine u vaš sendvič, prženje kruha u njoj ima dodatnu prednost jer pomaže vašem kruhu da postane hrskav i ne popušta pod pritiskom sastojaka s visokim sadržajem vode, kao što su zelena salata i rajčice. Upotrijebite ga za one sendviče koje pakirate za piknik na plaži i nećete se morati brinuti da će se razmočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:49