ISTINITA PRIČA

Priča o krivolovcu koji je zaklao malog bijelog soba 9-godišnje djevojčice opravdano je među Netflixovim hitovima

Film Stolen

 /Youtube Screenshot/netflix Nordic
Pravim Šveđanima mora da nije baš ugodno kad ih se ovako objedi. No kako je to istinita priča, nemaju pravo na prosvjede.

Dosta je neobično da film manjinske etničke populacije Sámi, koja uglavnom živi na sjeveru Skandinavije, od Norveške do poluotoka Kola, i bavi se uzgojem sobova, dospije na Netflixovu hrvatsku top listu. Nije to baš takvo iznenađenje, jer je "Stolen" (prevedimo to kao "Ukradeni") vrlo solidno napravljen akcijski triler, koji se odigrava u nama ne baš poznatom svijetu sjevernjaka. Junakinja je 9-godišnja Elsa koju upoznajemo kad je dobila na dar malog bijelog soba i zarezala mu uši, što je običaj kod njezinog naroda da se istakne pravo vlasništva. Sreća djevojčice nije dugo trajala, jer se pojavio švedski krivolovac Robert Isaksson (Martin Wallström) i zaklao dražesnu životinju. Elsa je to vidjela, ali se sakrila, ništa nije htjela reći, jer su Sámi u toj sredini ljudi drugog reda.

Prošlo je deset godina, Elsa (Elin Kristina Oskal) postala je učiteljica u osnovnoj školi, sada nešto pokušava poduzeti protiv Roberta, no on je suviše dobar s policijom, da bi njoj netko povjerovao. Film spretno balansira između trilera i socijalne drame, no ne zaboravlja situaciju naroda Sámi: njemu pripada redateljica i glavna glumica, a pravim Šveđanima mora da nije baš ugodno kad ih se ovako objedi. No kako je to istinita priča, nemaju pravo na prosvjede.

Stolen NETFLIX

šved. soc. akc. triler, 2024.

Ocjena: 4

R: Elle Márja Eira

G: Elin Kristina Oskal, Martin Wallström, Lars-Ánte Wasara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:17