DANAS POČINJE 77. CANNES

Za nagradu se bore Francis Ford Coppola, Yorgos Lanthimos, Paolo Sorrentino, Paul Schrader te vodeći ruski disident Kiril Serebrenikov

Jesse Plemons, Margaret Qualley, Willem Dafoe, Kinds of Kindness, 2024., Yorgos Lanthimos

 Element Pictures-film4 Productions-fox Searchlight - Album/album/profimedia/Element Pictures-film4 Productions-fox Searchlight - Album/album/profimedi
I ovogodišnje cannesko izdanje, kao i svako, vrvi holivudskim premijerama te novim naslovima istaknutih art redatelja

Projekcijom filma "Drugi čin" francuskog redatelja Quentina Dupieuxa u utorak počinje 77. Canneski filmski festival, najveći, umjetnički i komercijalno najznačajniji događaj svake, pa i ove filmske sezone. I ovogodišnje cannesko izdanje, kao i svako, vrvi holivudskim premijerama te novim naslovima istaknutih art redatelja. Tijekom deset dana na Azurnoj će obali - među ostalima - premijere imati "Furiosa" Georgea Millera i "Horizont: američka saga" Kevina Costnera, a među redateljima koji se bore za nagradu bit će i Francis Ford Coppola, Yorgos Lanthimos, Paolo Sorrentino, Paul Schrader te vodeći ruski disident Kiril Serebrenikov.

Posljednjih godina rujanski je blok festivala (Venecija, Toronto) pomalo zapaprio Cannesu. Rujanski su festivali iskoristili podesniji termin i postali uvriježena pretpremijerna pozornica za oskarovske naslove. K tomu Cannes nije sebi napravio uslugu time što je striktnom politikom kinofilmova izgubio premijere TV serija, udaljio od sebe streaming-platforme i spalio most spram Netflixa. No unatoč tome Cannes je i dalje najveći filmski festival na svijetu. Tijekom canneskih deset dana odlučuje se sudbina svih istaknutijih svjetskih art naslova, a tih deset dana u bitnom definira što ćemo od neholivudskih naslova narednih dvanaest mjeseci gledati i u Hrvatskoj.

image

Francis Ford Coppola

Romain Lafabregue/afp/profimedia/Romain Lafabregue/afp/profimedia

U službenom programu filmova u konkurenciji ove se godine natječe dvadeset naslova. Jedan od dvadeset pretendenata za nagrade je Coppola, koji je Zlatnu palmu dobio davno -1979. - za svoju kultnu "Apokalipsu danas". Coppola se sad vraća u Cannes svojim prvim filmom nakon 13 godina pauze, distopijskim spektaklom "Megalopolis" u kojem glume Adam Driver, Shia LaBeouf i Aubrey Plaza. U konkurenciji je i novi film Yorgosa Lanthimosa "Kinds of Kindness" ("Vrste dobrote"). Lanthimos se u ovom filmu treći put, nakon "Miljenice" i "Ubogih stvorenja", udružuje s glumicom Emmom Stone. Scenarist filma je opet Lanthimosov stari suradnik Efthimis Filippou, koji je napisao prve Lanthimosove grčke filmove u kojima su njih dvojica sukreirali tzv. čudni grčki val (Greek wired wave). Za nagradu se natječe i ruski disident Kiril Serebrenikov koji je tijekom Putinova razdoblja završio i u zatvoru pod optužbom za financijske pronevjere u kazalištu. Serebrenikov je prebjegao na zapad i snimio biografski film o Eduardu Limonovu, ruskom bitničkom piscu koji se premetnuo u tvrdokornog nacionalista, pa je čak 90-ih s Jahorine pucao po Sarajevu. Biografski film snimljen je na engleskom, a Limonova glumi Ben Whishaw.

image

Kirill Serebrennikov

Joel Saget/afp/profimedia/Joel Saget/afp/profimedia

U konkurenciji za nagrade je i novoholivudski veteran Paul Schrader, koji će predstaviti "Oh, Canada", film po istoimenom romanu Russella Banksa. Film se bavi američkim pacifistima koji su tijekom Vijetnamskog rata bježali u Kanadu. Najslavniji kanadski redatelj David Cronenberg također ima film u Cannesu. Po opisu, film se uklapa u Cronenbergov omiljeni žanr spekulativnog horora, nosi naslov "Vela" (Shrouds), a u njemu glume Vincent Cassel, Guy Pearce i Diane Kruger. S novim filmom u Cannesu je i talijanski režiser Paolo Sorrentino, a taj film - "Partenopeja" - fantastična je priča i posveta redateljevu gradu Napulju. Tu je i francuska redateljica feminističkog, nasilnog pulpa Coralie Fargeat. Njen se novi akcijski triler zove "Supstanca", a glavnu ulogu u njemu glumi Demi Moore.

Od naslova izvan konkurencije dva najistaknutija su, dakako, spomenuti "Furiosa" i Costnerov epski vestern "Horizont: američka saga". No ima toga još. "Ona nema ime" Petera Ho Sun-Chana najprestižniji je ovogodišnji kineski žanrovski film, noir baziran na istinitom slučaju serijskih ubojstava koja su se 40-ih zbila u Šangaju koji su okupirali Japanci. Oliver Stone predstavlja novi od svojih biografskih filmova intervjua s kontroverznim političarima. Njegov novi film "Lula" bavi se brazilskim političarom Lulom Silvom. Tu je i film "Nasty", biografski dokumentarac o rumunjskom tenisaču i slavnom plejboju 70-ih Ilieu Năstaseu. Film skupno potpisuje trojac rumunjskih redatelja.

Hrvatskih dugometražnih filmova obično nema u Cannesu, Od osamostaljenja, u neki su se canneski program uvrstila samo tri: Matanićev "Zvizdan", "Chris the Swiss" Anje Kofmel i "Murina" Antoanete Alamat Kusijanović. Tako ni ove godine na Azurnoj obali nema naših dugih filmova, a nema ni dugometražnih filmova iz našeg susjedstva. Od jugoistočne Europe dugi film u Cannesu imaju samo Rumunji - dva.

No ove godine hrvatska je kinematografija zato prisutna s jednim kratkim igranom filmom. Riječ je o filmu "Čovjek koji nije mogao šutjeti" redatelja Nebojše Slijepčevića, inače poznatijeg po dokumentarcima ("Srbenka", "Gangster te voli"). Slijepčevićev film bavi se zloglasnim masakrom u Štrpcima koji su 1992. počinile srpske paravojne formacije iz Višegrada. Srpski su militanti tada zaustavili vlak koji je prometovao od Beograda do Bara, iz vlaka izveli sve muškarce s muslimanskim imenima i pobili ih. Protiv njihove racije pobunio se samo jedan putnik - Hrvat iz Dalmacije, oficir JNA stacioniran u Beogradu Toma Buzov. Buzov je također ubijen. U Slijepčevićevom filmu glumi Goran Bogdan. "Čovjek koji nije mogao šutjeti" na programu je 24. svibnja, posljednjeg dana festivala.

Žirijem ovogodišnjeg Cannesa predsjeda američka redateljica i glumica Greta Gerwig, a u većinski ženskom žiriju su osim nje i glumice Eva Green i Lily Gladstone, turska scenaristica Ebru Ceylan, libanonska redateljica Nadine Labaki, talijanski glumac Pierfrancesco Favino, francuski komičar Omar Sy te redatelji Antonio Bayona i Hirokazu Kore-eda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:44