‘IRONWOMAN‘

Prije 47. godine Đurđica Orepić jedva da je obula tenisice. Sve do jedne proslave krštenja vina...

đurđica orepić

 Privatni Album/
Knjigu pod nazivom "Ironwoman: moja priča" izdao je nakladnik Fraktura, i sutra je promocija

U četvrtak 25. travnja 2024. u 19 sati u dvorani Kaptol Boutique Cinema (Nova Ves 17, Zagreb) održava se promocija knjige poduzetnice i prve svjetske triatlonke AWA liste Đurđice Orepić Ironwoman: moja priča.

Uz autoricu, o knjizi će govoriti spisateljica Korana Svilar i privatna poduzetnica Nevena Rendeli Vejzović, a razgovor će moderirati Frakturin glavni urednik Seid Serdarević.

"Kada ujutro otvoriš oči, živiš li svoj san? I koliko je kilometara potrebno prijeći da snovi postanu stvarnost? Novi hit-naslov nakladničke kuće Fraktura nevjerojatna je priča o ostvarivanju snova jedne od najboljih svjetskih triatlonki Đurđice Orepić pod naslovom Ironwoman: moja priča.

Privatna poduzetnica pune 33 godine Đurđica Orepić prije 47. godine jedva da je obula tenisice. Uspješnoj poslovnoj ženi, vlasnici optičarskih radnji u Poreču i Rovinju,trenirke su morale biti posute šljokicama, cipele obavezno s potpeticom, a trkaća staza bila je tek metafora za profesionalni uspjeh. Sve do jedne proslave krštenja vina kada je iz oklade prihvatila otrčati slavni Marathon du Médoc u Bordeauxu dug skoro 43 kilometra. Obećano – ispunjeno. Đurđica je otrčala svoj prvi maraton, a ostalo je povijest, ispisana sjajem najprestižnijih priznanja koja su triatlonki, majci i baki osiguralaprvo mjesto na svjetskoj rang listi AWA triatlonki u kategoriji od 55 do 59 godina",pišu iz Frakture te dodaju:

"Ironwoman: moja priča započinje za vrijeme pandemije COVID-19, u rajskom okruženju Tahitija, uz zvuke oceana i pjev pjetlićas pješčane vulkanske crne plaže uz koje Đurđica odlučuje: vrijeme je za novu avanturu.

Ta avantura potrajat će dulje čak i od triatlona – natjecanja koje obuhvaća tri discipline: trčanje, plivanje i biciklizam, a rezultat su trenutačno najuzbudljiviji memoari domaće književnosti.

image

Ironwoman

/Fraktura

U njima, kako su najavili iz Frakture, autorica opisuje svaki kilometar svog putovanja: ljubav i hedonistički život sa suprugom, vinarom Ivicom Matoševićem, preobuvanje u sportsku obuću, nadljudske napore uložene u trening za Ironman – najpoznatije svjetsko natjecanje u triatlonu,na čijem je postolju bilašestputa – i adrenalin utrke jači i od droge…

Kroz rečenice Đurđice Orepić ne hoda se, nego se trči, iako često poželiš zastatii uživati u pogledu. U rečenicama Đurđice Orepić živi se 100 na sat: utrka i život za nju su, dakako, jedno te isto" piše u najavi knjige, i nastavlja se:

Boris Dežulović napisap je: "Žene mogu voziti avione, voditi države, roditi djecu, biti bake, a bogami mogu i završiti Ironman na Havajima", kaže Đurđica zvana Đu, istarska triatlonska vještica, koja za jedno prosječno radno vrijeme zaposlene žene i majke prepliva četiri kilometra mora, zatim biciklom odveze stotinu osamdeset kilometara ceste i na koncu pretrči puna četrdeset dva kilometra klasičnog maratona: ukupno dvjesto dvadeset šest kilometara ili, ako vam je tako lakše, točnu razdaljinu od Zagreba do Svetog Roka, koju i ozbiljni muški vozači u klimatiziranom automobilu uz Narodni radio moraju presjeći barem kavom u Janjči, a najkasnije – iscrpljeni pred samim ciljem – gulašom kod Macole.

Zavodljivo je lako njenu priču čitati u tom ključu. Žene mogu sve. Što je kraće, ali svakako više nego ‘žene mogu sve što i muškarci‘. IronWoman, Željezna žena – titula koju dobiva ona koja završi paklenu utrku Ironman – istinita je moderna bajka o ženi koja ujutro odbacuje peglu i ostatak dana pegla pacifičke valove i vulkanske uzbrdice najčuvenije svjetske triatlonske utrke na Havajima. Može i tako. IronWoman na engleskom označava i ženu koja pegla, što je zgodna koliko i otrcana igra riječi koju je Đu čula barem deset hiljada puta.

Osim što ona nikad nije bila klasična domaćica s peglom.

Da je Đu žena, ja sam, uostalom, zaboravio već nakon dvadesetak stranica, ostatak knjige ne čitajući priču o borbi jedne žene s društvenim očekivanjima, već priču o borbi jednog ljudskog bića s vlastitim ograničenjima. Da je taj čovjek žena, podsjetit će me tek negdje oko sto pedesete stranice, kad nakon prvog uspješno završenog Ironmana zapiše kako je shvatila da "žena može obrisati klišeje odgoja i očekivanja": "Žena može postati lovac."

image

Ironwoman

/Fraktura

Žena lovac? Sjetio sam se onda kako sam jednom prilikom, nakon tko zna kojeg po redu njezina triatlonskog albuma na Fejsu – prekrasnim nekim divljim pejzažom trči željezna Đu, a iza nje moj drug, koji je po svim kontinentima u stopu prati na biciklu, romobilu, quadu ili u automobilu – prijatelja oprezno pitao je li mu možda palo na pamet da Đu zapravo cijelo vrijeme bježi od njega.

Bila je to, znam, glupa fora – mi muškarci volimo glupe fore – ali nije bila tako daleko. Ženu poput Đu, vjerujte Ivici ako nećete meni, bogami valja uhvatiti.

Ovo, ukratko, nije samo priča o uspješnoj, dovršenoj ženi koja nikad u životu nije obula patike, pa u pedesetoj – u dobi kad njene vršnjakinje... dobro, ovu rečenicu neću završiti – odluči postati svjetska prvakinja u triatlonu. Ovo je i priča o uspješnoj, dovršenoj ženi iza koje – kao iza svake uspješne i dovršene žene – stoji muškarac.

Dobro, zapravo ne stoji, više trčkara.

Pa trči. Pa bjesomučno trči.

Pa vozi. I vozi.

I čeka na ciljnoj ravnini".

Urednica Korana Svilar piše: "Postoje razdoblja u životu kad imamo osjećaj da smo na sigurnom, da nam je dobro. Uljuljkamo se, a onda nam se izmakne tlo pod nogama. Tada neki potpišu poraz, a neki ustaju i hodaju dalje, prihvaćajući ono što dolazi. A postoje i rijetki, za većinu nezamislivo snažni, neobični ljudi koji učine neočekivano. Ironwoman je knjiga o ženi koja je, životu u inat i životu za ljubav, odlučila da neće više samo "hodati", nego će trčati, plivati i pedalirati stotinama kilometara – ona će se natjecati u triatlonu. Jer život se živi, a ne preživljava. Iznenađujući sve koji svjedoče njezinoj odluci da pomiče vlastite granice, trpjet će bol i previranja, plakat će i smijati se, upoznat će vlastito tijelo u najekstremnijim uvjetima, prkosit će sebi i svima koji sumnjaju i natjecati se u Ironmanu, najtežoj utrci na svijetu.

Ništa nije nemoguće onome tko ima volju pobijediti samoga sebe, dokazuje Đurđica Orepić, najbolja svjetska Ironwoman u svojoj dobnoj skupini. U memoarskoj prozi Ironwoman: moja priča Đurđica Orepić nadahnuto ispisuje svoje nevjerojatno iskustvo, ne štedeći ni srce ni smisao za humor. I jedinstvena Đu pobjeđuje još jednom. No ovoga puta ne osvaja trofeje, već srca čitatelja, kojima svakom stranicom prenosi svoju najveću strast – život sâm".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:54