VISOKA ZARADA

Konačno otkriven misterij: Evo u koju je tvrtku Warren Buffet uložio čak 6,7 milijardi dolara!

Buffett je poznat po svojoj investicijskoj vještini, odnosno poznavanju tržišta, pa znatan broj ulagača pomno prati, a zatim kopira njegove poteze

Warren Buffett

 Johannes Eisele/afp/profimedia

Misterij koji je intrigirao ulagače konačno je otkriven. Warren Buffet, jedan od najbogatijih ljudi svijeta i možda najuspješniji javnosti poznat investitor, prošle godine kupio je 26 milijuna dionica osiguravajućeg društva Chubb, što je jednako investiciji od 6,7 milijardi američkih dolara.

Otkrili su to dokumenti podneseni američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu ulaganja.

Osiguravateljska tvrtka Chubb posluje u 54 države diljem svijeta, a javnosti je poznata jer je preuzela jamčevinu u iznosu od 92 milijuna dolara u ime bivšeg (možda i budućeg) američkog predsjednika Donalda Trumpa, nakon što je tužbu protiv njega podignula kolumnistica Jean Carroll.

Buffett je poznat po svojoj investicijskoj vještini, pa znatan broj ulagača pomno prati, a zatim kopira njegove poteze.Tako je bilo i nakon objave da je investirao u spomenutu tvrtku. Chubbove dionice skočile su nakon srijede za više od 8 posto.

Chubb — koji nudi osiguranje doma i automobila — izrastao je u jedno od najvećih osiguravajućih društava na svijetu. Na čelu s izvršnim direktorom Evanom Greenbergom, tvrtka zapošljava oko 40.000 ljudi. Chubb je i jedan od osiguravatelja mosta Key u Baltimoreu koji se urušio u ožujku, pa će tako američkoj svaznoj državi Maryland u roku od nekoliko tjedana morati isplatiti stotine milijuna dolara.

Berkshire Hathway, koji je nedavno održao svoju godišnju skupštinu, u posljednje je vrijeme više prodavao nego kupovao (rješavali su se i dionica Applea), a otkriće Berkshireova udjela u Chubbu stiže u vrijeme dok se konglomerat priprema za život nakon Buffetta. Naime, na godišnjoj skupštini Berkshirea ranije ovog mjeseca, Buffett je predložio Grega Abela, kao novog čovjeka koji će uskoro imati konačnu odluku o budućim ulaganjima tvrtke. Berkshire Hathway u vlasništvu je (GEICO, Lubrizol) ili posjeduje znatan vlasnički udio (Coca-Cola, American Express, IBM i dr.) mnogih moćnih i utjecajnih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:17