SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Baby Lasagni dat ćemo 50.000 eura!‘

Sjednica Vlade održala se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Andrej Plenković

 Ronald Gorsic/Cropix

NOVO, 09:16 - Plenković je čestitao Marku Purišiću, Baby Lasagni, na uspjehu na Eurosongu.

- Osvojio je najveći broj glasova publike, a ukupno je bio na 2. mjestu. To je najbolji uspjeh bilo kojeg predstavnika Hrvatske još od uspjeha grupe Riva. Ovo je fascinantan rezultat i mi mu iskreno zahvaljujemo, kao i Gradu Zagrebu na prekrasnom dočeku, a doček je bio i u njegovom Umagu... Bili su to prekrasni trenuci sjajnog mladog čovjeka i njegovoga tima i želimo mu puno uspjeha u daljnjoj karijeri, poručio je Plenković.

- Vlada je odlučila za njegov uspjeh na pjesmi Eurovizije, a osobito za ogromnu promidžbu kojom su on i njegova pjesma pridonijeli međunarodnoj vidjivosti Hrvatske, nagraditi ga s 50 tisuća eura, zaključio je premijer.


09:13 - Čestitao je karatistima i parakataristima na sedam medalja.

Izrazio je i sućut povodom smrti Luka Paljetka te mu zahvalio na doprinosu hrvatskoj kulturi.

- Obilježit ćemo obljetnicu Bleiburškog križnog puta. Bit će misa u Maclju. Važno je da nastavio s politikom osude zločina svih totalitarnih režima i da njegujemo kulturu sjećanja i odajemo pijetet svim žrtvama.


09:09 - Plenković se osvrnuo i na proljetnu prognozu Europske komisije.

- Mi bismo trebali ove godine imati drugo najbrže rastuće gospodarstvo od svih članica Unije, kaže Plenković i dodaje da imamo najveći broj zaposlenih ikada u Hrvatskoj i najmanji broj nezaposlenih ikada u Hrvatskoj: 92.000.

- Prognoze su tu i na temelju rasta ulaganja, dodao je Plenković.

- Procjena rasta za 2025. je 2,9 posto. I to je revidirano prema gode i mi smo među sedam zemalja s najvećom procjenom rasta. Svjetska banka je projicirala rast Hrvatskoj, MMF isto, a OECD u čije članstvo još trebamo ući, projicira rast Hrvatske kao i Komisija na 3,3 posto. Prognoza Ministarstva financija je 3,5 posto, kaže Plenković.

- Inflacija je u ovoj godini 3,5 posto, a u 2025. očekujemo da bude 2,20 posto, rekao je Plenković.


09:06 - Počinje sjednica tehničke Vlade. Uvodno se obraća premijer Andrej Plenković.

Snažno je osudio atentat na slovačkog premijera Roberta Fica.

- Užasnuti smo ovim događajem. Poslali smo poruke podrške i potpore i ohrabrenja, nadamo se da će se on oporaviti nakon napada koji se dogodio jučer.

Plenković je najavio i današnju konstituirajuću sjednicu novog saziva Sabora.

- Ako sve bude kako se očekuje, u najkraćem roku ćemo predstaviti i novu Vladu. Zahvaljujem dosadašnjim ministricama Anji Šimpragi, Mariji Vučković i Nikolini Brnjac te ministru Ivanu Malenici na doprinosu i radu kroz ovaj mandat Vlade. Iskreno im zahvaljujem na svemu što su učinili i dali ukupni doprinos ostvarenjima programa Vlade, našim rezultatima i postignućima.


Sjednica Vlade održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Osim uobičajenih tema i informacija o aktualnom stanju vezanom za obnovu od potresa, posebnu pažnju izaziva točka pod rednim brojem dva.

Naime, Vlada će na otvorenom dijelu sjednice raspravljati o prijedlogu odluke o dodjeli novčane nagrade Marku Purišiću, umjetničkog imena Baby Lasagna.

Na koliki će se iznos odlučiti Vlada saznat ćemo nešto iza 10 sati po završetku sjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:19