‘OVO JE VRLO OPASNO‘

Letica: ‘Situacija za Ukrajinu nije dobra; Kovačević: ‘Dva su ključna razloga za to, a Kijev ima još jedan ogroman problem‘

Jutros je 30.000 ruskih vojnika krenulo u smjeru grada Harkiva, a Ukrajina povlači svoje snage s drugih bojišta i šalje ih na krizna područja

Ukrajinski vojnici na fronti

 Diego Herrera Carcedo/afp/profimedia/Diego Herrera Carcedo/afp/profimedia

Borbe u Ukrajini nastavile su se u utorak u sjeveroistočnoj oblasti Harkiv, gdje je ruska vojska pokrenula ofenzivu i zauzela desetke četvornih kilometara. Ruske snage prešle su granicu u petak i napadaju u smjerovima Lipci i Vovčansk, dva lokaliteta koja se nalaze oko dvadeset odnosno pedesetak kilometara sjeveroistočno od Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je priznala da ruske snage napreduju u ofenzivi na sjeveroistoku regije.

Koliko je ozbiljno stanje na ratištu u Ukrajini u HRT-ovom Studiju 4 govorili su Ante Letica, stručnjak za sigurnosne politike te Pero Kovačević, bivši saborski zastupnik i član MORH-a 1990-ih.

Ante Letica rekao je da brutalna agresija Rusije ne traje tri već 10 godina i trajat će još neko vrijeme jer, kaže, Putin ima taktiku iscrpljivanja Ukrajine i zapadnih saveznika.

- Situacija je vrlo teška i opasna za Ukrajinu. Nadam se da će Ukrajinci smoći snage i da će se uspjeti oduprijeti, no situacija nije dobra, kazao je Letica.

Jutros je 30.000 ruskih vojnika krenulo u smjeru grada Harkiva, a Ukrajina povlači svoje snage s drugih bojišta i šalje ih na krizna područja gdje jača ruski pritisak.

Pero Kovačević naglašava dva bitna razloga zašto je Ukrajina došla u tešku situaciju.

- Prvi je razlog krah ukrajinske protuofenzive, smatra Kovačević koji naglašava da su vojni analitičari precijenili moć naoružanja koju je Zapad poslao Ukrajini i napominje da je bio među prvima koji su govorili da od toga neće biti ništa. Kaže i da je Ukrajina doživjela velike gubitke u ljudstvu i naoružanju.

- Drugi je razlog je obustava vojne pomoći Ukrajini. Dosad je "upumpano" 250 milijardi dolara. Pomoć je prestala jer su vojna skladišta prazna, a Rusija je učila na greškama i sada imaju podatke kada Ukrajincima stiže pomoć, situacija je sada sasvim drugačija, rekao je Kovačević.

Letica je za evakuaciju ukrajinskih civila iz ugroženih područja kazao da je to humana gesta.

- No u obrambenom smislu to je opasno jer se šalje poruka da su gradovi pred padom ili su već pali. I mi znamo iz Domovinskog rata da kada se civili povuku i obrana tih gradova pada, rekao je Letica.

Kovačević naglašava da Ukrajina ima velike probleme i s ljudstvom.

- Imala je preko 1 milijun ljudi, a sada je palo na 700.000. Velik broj Ukrajinaca bježi iz zemlje kako ne bi bili mobilizirani. Promijenjena je starosna struktura, bojišnica je duga više od 1000 km i snage su prenapregnute. Mora se pojačati harkivsko područje što znači da slabi istočno i južno bojište. Nadam se da će uspjeti barem usporiti rusku ofenzivu, pa čak je i zaustaviti, rekao je Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:12