REZIME IZBORA

Nova era u Kataloniji: Sanchez je lukavo nadmudrio pobornike neovisnosti, njima je ostao još jedan adut

Carles Puigdemont je podsjetio premijera Sáncheza kako vlada u Madridu opstaje zahvaljujući glasovima katalonskih nacionalista

Pedro Sanchez i Salvador Illa

 Lluis Gene/Afp

Socijalistička partija Katalonije (PSC) pobijedila je u nedjelju na izborima u Kataloniji, a gubitnici su stranke koje podržavaju neovisnost regije. U brojkama: PSC pod vodstvom Salvadora Ille Roce osvojio je 42 mjesta u parlamentu (devet više nego što su imali), ispred Yuntsa na čelu s Carlesom Puigdemontom, koji će imati 36 zastupnika. Najlošiji je to rezultat pokreta za neovisnost na parlamentarnim izborima, dok su socijalisti ostvarili najbolje rezultate u posljednja dva desetljeća.

Katalonija je motor španjolskoga gospodarstva, ondje se nalaze najjača središta industrije, turizma i bankarstva. Svaki četvrti turist koji posjeti Španjolsku zapravo dolazi u Kataloniju, ondje je i najmanja stopa nezaposlenosti u Španjolskoj, a sa 16 posto stanovništva ova regija u poreznim prihodima Španjolske sudjeluje s 20 posto.

Ali mnogi Katalonci žele nezavisnost i na referendumu 1. listopada 2017., koji je španjolski vrhovni sud proglasio ilegalnim, sudjelovalo je 2,26 milijuna birača od ukupnoga broja koji iznosi 5,3 milijuna. Pitanje je glasilo: "Želite li da Katalonija postane neovisna država u obliku republike?" 2,02 milijuna glasalo je za, a 180 tisuća protiv. Središnja vlast je poslala policiju da zatvori birališta, a u sukobima koji su uslijedili ozlijeđeno je više od 800 ljudi, dok je predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont pobjegao u Belgiju, da ne završi u zatvoru.

Amnestija

Od tada se promijenilo puno toga, uvelike zahvaljujući politici premijera Pedra Sáncheza, koji je inicirao amnestiju zatočenih katalonskih nacionalista. "Pokret za neovisnost uzletio je s desničarskim premijerom Marianom Rajoyem i njegovim napadima na Kataloniju. Rastao je uz sukobe i sudsku okrutnost. To što je danas pokret za neovisnost izgubio većinu izravna je posljedica pružene ruke i dijaloga: pomilovanja i amnestije", pohvalio je Sáncheza lijevo orijentirani El Diario. Potvrda tog zaključka su i nova istraživanja prema kojima nezavisnost želi 41, a ostanak u okviru Španjolske 51 posto Katalonaca.

Salvador Illa je ušao u povijest s najboljim rezultatom za PSC od 2003. Taj 58-godišnji filozof štreberskog izgleda zapravo je energičan političar. Iako nema veze s medicinom, postao je ministar zdravstva u siječnju 2020., neposredno prije izbijanja pandemije covida. Odmah je uveo oštre mjere, pozivao na cijepljenje čim bude dostupno, a onda je odstupio da bi se posvetio Kataloniji. "Ovi bi izbori mogli i trebali otvoriti novu eru u Kataloniji, koju bih definirao u dvije riječi: glagolima ‘ujediniti‘ i ‘služiti‘", rekao je Illa za The Guardian u intervjuu uoči glasanja u nedjelju.

"Ujedinimo se jer se moramo prestati fokusirati, kao što smo to činili proteklih nekoliko godina, na pitanja koja dijele katalonsko društvo i koja ga pokušavaju staviti s obje strane crte. Moramo podvući i naglasiti zajedničke veze - bez obzira na naše ideje, naš jezik, naše podrijetlo ili naše osjećaje - koje imamo kao Katalonci. I ‘služiti‘ jer trebamo naglasiti da će javne usluge, poput obrazovanja, zdravstva, stanovanja, prijevoza i sigurnosti, biti glavni prioritet regionalne vlade."

Kod poraženih, iznenađenje predstavlja velik pad Republikanske ljevice, koja je osvojila 13,68 posto glasova te će imati 20 mjesta u parlamentu, što je 13 manje nego na prošlim izborima. Upravo je njen predsjednik i aktualni katalonski premijer Pere Aragonès sazvao ove izvanredne izbore nakon što u regionalnom parlamentu nije prošao njegov budžet za ovu godinu.

Stranka Yunts, čijim procesima u egzilu i dalje upravlja katalonski lider Carles Puigdemont, osvojila je 35 mandata, dosta, ali ni blizu dovoljno za sastavljanje većine. Tri stranke pokreta za neovisnost, Yunts, ERC i CUP, pale su na 59 mandata, a do sada su imali 74. Loše je prošla i najmanja stranka CUP, koja je s devet pala na četiri zastupnika. Od 2017. godine pokret za neovisnost izgubio je blizu milijun glasova.

Koalicija za većinu

Unatoč tome, Illa će trebati sklopiti koaliciju da bi dobio apsolutnu većinu, a to je 68 mjesta u 135-članoj skupštini. Iako je pobjeda PSC-a nadmoćna, socijalistima treba još 26 zastupnika da postignu apsolutnu većinu. Illa bi mogao tražiti ljevičarski savez, s ERC-om i Comunsom (ali Aragonès to odbija), ili čak sklopiti savez s Yuntsom.

Carles Puigdemont je čestitao Illi na pobjedi pa podsjetio premijera Sáncheza kako vlada u Madridu opstaje zahvaljujući glasovima katalonskih nacionalista u državnom parlamentu. Drugim riječima, zagovornici neovisne Katalonije nisu izgubili baš sve adute i nastavit će iznositi zahtjeve da smiju organizirati referendum za odcjepljenje.

Puigdemont je vodio neobičnu kampanju. Smješten u području južne Francuske uz katalonsku granicu, održavao je svakodnevne skupove u paviljonu u gradu Elna, kamo su autobusi dovozili stotine njegovih pristaša iz različitih područja Katalonije.

Desni centar i desnica nemaju izglede u Kataloniji, ali i oni imaju dio birača. Narodna stranka (PP) dobila je 15, a Vox 11 zastupnika. Šest mjesta osvojio je lijevi savez Comuns-Sumar, dok su dva pripala ekstremistima iz Aliançe Catalane, koju predvodi gradonačelnica općine Ripoll Silvia Orriols. Za nju, "ondje gdje su muslimani većina, prestaje civilizacija i počinje barbarstvo‘", a Katalonija treba napustiti Španjolsku.

Izbore ove nedjelje obilježila je slaba izlaznost, slično kao i na izborima 2021., usred covida-19, kada je glasalo 51,29 posto, dok je ove nedjelje sudjelovalo 54,48 posto birača. Daleko je to manje nego na izborima 2017. i 2015., na kojima je više od 70 posto katalonskih birača izlazilo na izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 00:29