DRAMA U NEW YORKU

Vučić priznao da slijedi poraz, a onda izgubio kočnice: ‘Ne znaš tko je odvratniji, ti Slovenci ili...‘

U još jednoj od svojih dramatičnih izjava, srpski predsjednik je po principu ‘struje svijesti‘ opet ustvrdio da je pritisak na Srbiju golem

Aleksandar Vučić

 Sarah Meyssonnier/Afp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se u utorak iz New Yorka gdje je u ponedjeljak govorio na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, nakon čega je imao više bilateralnih sastanaka.

Podsjetimo, Vučić je u ponedjeljak pozvao stalne članice Ujedinjenih naroda da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u svibnju. Vučić je na prijemu koji priređuje Stalna misija Srbije pri UN-u za stalne predstavnike država članica UN-a, ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu i pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv.

Prethodno je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj šestomjesečnom izvješću misije UNMIK-a o Kosovu, Vučić rekao da se nastavlja progon i etničko čišćenje Srba. Kosovska predsjednica Vjosa Osmani pozvala je, pak, međunarodne dužnosnike u posjet Kosovu da bi utvrdili tko govori istinu, a za tvrdnje Srbije o navodnom progonu Srba rekla da su "lažne, neutemeljene i politički motivirane".

"Imali smo sastanak s latinoameričkim i karipskim zemljama. To se pogrešno naziva briefingom, a to je razgovor s prijateljima", rekao je danas Vučić.

"Po prvi put mogu govoriti na ovakav način. Pokušali smo objasniti našu poziciju, da objasnim da Srbija, iako je mala zemlja i znamo da nemamo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava i na zemlje koje su bile protiv", rekao je on, kako prenosi Blic.

"Bit će borbe do posljednjeg dana. U našoj misiji ovdje sve pršti od energije. Oni koji podnose rezoluciju, najveće sile svijeta, i koji izvršavaju pritisak, imat će ozbiljnog protivnika u maloj zemlji koja se drznula braniti zemlju. Nemojte donositi kolektivnu presudu jer je upravo to što radite. To neće doprinijeti učvršćivanju mira, već dodatnim podjelama. Naša je obveza da branimo integritet srpskog naroda", rekao je Vučić.

"Pitanje Kosova je za zapadnu hemisferu riješeno još 2008. Evo, 16 godina kasnije mi se i dalje nešto borimo. I oko Srebrenice je odluka donesena mnogo ranije. Ne znam kako i u Srbiji neki ne razumiju da vodimo tuđe izgubljene bitke. Vidjeli ste jučer kakvu su namještaljku napravili. To je šokantno što su učinili pa su morali i da lažu da su te žene, a žao vam je kad vidite silovane žene, ali vam nitko nije rekao da će to učiniti. A onda shvatite da je to bila zamka, da ne možete reagirati. Vidjeli ste da nisu brinuli, već su bili veseli. Pitao sam se o čemu je riječ, a onda smo shvatili da su to dogovorili s Amerikancima, Slovencima, Švicarcima. Ne zna se tko je bio odvratniji, Slovenci ili neki drugi. Ali i to smo izdržali jer su pravda i istina na našoj strani. Kad je toliko toga na vašem tanjuru, a morate razmišljati i o ekonomiji i napretku", rekao je, između ostaloga, Vučić.

"Mi smo zahvalni svima tko nam pomaže, ali najviše pomaže ugled Srbije. Mislite da će nas svi drugi zaštiti. Da, (ruski veleposlanik u UN-u, Vasilij) Nebenzja nas je podržao, uvjeren sam i da će Kina, ali ne podcjenjujte naš ugled. Ima zemalja, i to ne malo, koje neće glasati za Rusiju, ali hoće za Srbiju. Svakako hvala našim prijateljima... Skeptik sam, jer su pritisci sve veći. Bila je jedna zemlja koja je bila tvrdo protiv, a sada nam kažu da će ipak biti suzdržani", rekao je Vučić.

"Kada su 2003. proglašavali genocid u Ruandi, pitali su sve okolne afričke zemlje. A nas nisu pitali za BiH. Ne mislim da bi mnogo ljudi smjelo prekinuti predsjedavajućeg da ukaže na skandal, ali naš posao je da se borimo za svoju zemlju. Rezervnu domovinu nemamo", rekao je Vučić.

Vučić se ovdje, čini se, referirao na događaj od jučer kada je na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti o Kosovu došlo do verbalnog okršaja između njega i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte, koja je pritom pomalo izgubila živce. Više o tome pročitajte i snimku pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:39