auto klub u Barceloni

Prvi kilometri u novoj Škodi Kodiaq: Golema češka SUV krstarica će vas razmaziti, poznate i cijene

Moderno krojen SUV lijepo se vozi usprkos raskošnim dimenzijama, a nudi se s dizelašima, benzincima i kao plug-in hibrid

Škoda Kodiaq

 Škoda

I prethodna, prva generacija Škode Kodiaq iz 2017. imala je pregršt aduta, no ova nova donosi iskorak baš u svemu, uvjerili smo se u Barceloni. Gorostasni češki SUV smješten je na unaprijeđenu platformu MQB, zavodi atraktivnijim, ali i dalje prepoznatljivim dizajnom i stiže u top formi, potpuno spreman nastaviti ondje gdje je stao prethodnik prodan u čak 866.000 primjeraka, pa tako i suprotstaviti se brojnoj, etabliranoj konkurenciji koju čine modeli poput Peugeota 5008, Nissana X-Trail, Seata Tarraca...

image

Škoda Kodiaq

Škoda Auto

Iako ova klasa nije najbolja pozornica za šminku, već su veličina, prostor i praktičnost na prvom mjestu, u Škodi su se ipak potrudili dizajnirati detalje koji će skrenuti pažnju prolaznika. Novi dizajnerski izričaj nazvan je “Modern Solid”, a u njemu aerodinamika igra ključnu ulogu (koeficijent otpora zraka broji za klasu izvanrednih 0,28).

Nadalje, sprijeda sada pronalazimo veću masku hladnjaka i svjetlosni klaster s odvojenim svjetlima koja uz doplatu stižu s Matrix LED tehnologiju s Bi-LED modulom od čak 36 svjetlosnih segmenata za dugo i kratko svjetlo. U toj kombinaciji čitavom širinom prednje maske prostire se svjetleća traka koja po noći djeluje prilično upečatljivo.

image

Škoda Kodiaq

Škoda Auto

Ipak, najviše novosti ima na stražnjem djelu 476 cm dugog (+6,1 cm u odnosu na prethodnika), 184 cm širokog i 166 visokog Kodiaqa, koji i uživo djeluje prilično impresivno. Nova je grafika svjetala u obliku izduženog slova C, dok se stražnji bočni nosač krova može kombinirati s kontrastnom površinom što podiže dojam i estetiku.

Novi Kodiaq standardno dolazi s pet sjedala, no uz doplatu stiže i sa 7, što je mogućnost koju osigurava izdašan međuosovinski razmak od 279 cm, identičan kao kod prethodnika. Stražnja klupa je pritom iznimno raskošna, tu komotno mogu sjesti tri odrasle osobe, a praktičnost joj podižu i uzdužno klizna sjedala u drugom redu.

image

Škoda Kodiaq

Škoda Auto

Uglavnom, kad otvorite vrata dočekuje vas izdašan prostor za putnike, ali i potpuno nov, osjetno moderniji ambijent nego što je to bio slučaj kod prethodnika.

Najvažniji element unutrašnjosti je središnji zaslon multimedije od 12,9 linča (standardno 10,4 inča), koji ima dobru kvalitetu grafike i brzi odziv na dodir, a pregledna je i standardna 10-inčna digitalna instrumentna ploča.

image

Škoda Kodiaq

Škoda Auto

Najveća novost je, međutim, smještaj ručice mjenjača koji se sada nalazi pored upravljača kao kod Enyaqa, a ne više na središnjem grebenu. Također, svidio nam se i smještaj modula za kontrolu klime i radija s fizičkim gumbima ispod multimedijskog sustava.

image

Škoda Kodiaq

Škoda Auto

Ponuđena motorizacija je više nego bogata, a čine ju blagohibridni benzinac 1.5 TSI m-HEV od 150 KS i snažniji 2.0 TSI od 204 KS, a tu su i dvije dizelske izvedbe 2.0 TDI od 150 i 193 KS.

Svi motori serijski dolaze sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem, a 4x4 pogon je opcija kod snažnijih verzija. Po prvi puta u ponudi je i plug-in hibridna verzija 1.5 TSI DSG PHEV, koja kombinira 1,5-litreni benzinac i elektromotor i nudi sistemsku snagu od 204 KS. Doseg na struju pritom iznosi upečatljivih 100 km zahvaljujući bateriji kapaciteta 25,7 kWh (iskoristivo 19,7 kWh), uz mogućnost punjenja snagom od 11 kW (AC), odnosno 50 kW (DC).

image

Škoda Kodiaq

Škoda Auto

U dva dana u Španjolskoj smo isprobali sve pogonske verzije. Dizelaši i benzinci iznimno su uglađeni i tihi, gotovo da nema razlike u zvuku koji dopire u unutrašnjost, posebice ako doplatite akustično staklo (270 eura).

U vožnji je odmah do izražaja došla i iznimna udobnost, čemu ponajviše pridonosi novi ovjes s elektronički kontroliranim amortizerima DCC Plus Dynamic Chassis Control, koji veliki Kodiaq pretvara u istinsku putnu krstaricu. Premda raskošnih proporcija, Kodiaq se može voziti i sportski, dakako u granicama, kad do izražaja dolazi minimalno naginjanje karoserije u zavojima.

image

Škoda Kodiaq

Škoda Auto

Lista sigurnosne opreme je poduža, baš kao i lista brojnih luksuznih dodataka. Već su poznate i cijene - početni benzinac s paketom opreme Selection stoji od 36.562 eura, dok je dizelaš 2.0 TDI od 150 KS dostupan od 41.483 eura. Za snažniji dizelaš uz pogon 4x4 treba izdvojiti 47.523 eura, dok će za snažniji benzinac i plug-in izvedbu cijene biti poznata u lipnju, kad Kodiaq i stiže na tržište.

image

Škoda Kodiaq

Škoda Auto

Ukratko

Prednji pogon je standardan, a kod snažnijeg dizelaša i benzinca nudi se i pogon 4x4, koji novom Kodiaqu omogućuje solidne mogućnosti i izvan asfalta

Standardno se nudi pet sjedala, a uz doplatu od 1125 eura stiže i treći red - osim kod plug-in izvedbe, zbog smještaja baterije

Novost je integrirani chatbot, koji omogućuje glasovnoj asistentici Lauri upravljanje infotainmentom, navigacijom, klimom...

S pet sjedala prtljažnik broji 910 litara, s uspravljenih sedam sjedala i dalje sasvim pristojnih 340 litara, dok s preklopljenim sjedalima u trećem redu raste na 845 litara

image

Škoda Kodiaq

Škoda Auto

Plug-in hibridni Kodiaq iV 1.5 TSI DSG PHEV, koji kombinira 1,5-litreni benzinac i elektromotorom uz sistemsku snagu od 204 KS, samo na struju prevaljuje preko 100 km

Uz moderan izgled prostranu unutrašnjost, Kodiaq donosi i tipična “Simple Clever” rješenja poput kišobrana u vratima ili štitnika kod otvaranja vrata

image

Škoda Kodiaq

Škoda Auto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:06