GOTOVO U 20 MINUTA

Trganci su najjednostavnija i najjeftinija tjestenina, a mogu biti tako dobar ručak, ovo su naši omiljeni recepti

Trganci mogu biti slasno glavno jelo, ali i jednostavan, brzinski prilog mesnim i umacima s gljivama ili čak gulašima i, najbolje od svega, ovakav ručak koštat će vas svega 2 eura

Kada usred tjedna ispraznimo hladnjak i ostane nam tek koje jaje, umjesto očajavanja, u tome vidimo priliku za sada možda već zaboravljen, a toliko dobar ručak - trgance. U pitanju je vjerojatno najjednostavnija i najjeftinija tjestenina koju od tek nekoliko sastojaka možete napraviti u većoj količini, a zatim je poslužiti uz najrazličitije dodatke.

Odlično se slažu uz mesne i umake s gljivama, pa čak i gulaše, ali najbolji su pripremljeni na najjednostavniji način - s masti, vrhnjem ili lukom.

RECEPT: TRGANCI S GLJIVAMA

image
Ficlek/ustupljena Fotografija/

Sve što vam za pripremu treba su brašno, jaja i voda, dakle osnovne namirnice koje zasigurno imate u svojoj kuhinji, a zatim i malo strpljenja dok se tjestenina ne skuha.

Priprema je još jednostavnija od samih namirnica pa će tako dovoljno biti komadiće tijesta ispuštati u lonac kipuće posoljene vode, a kada su gotovi, trgance ocijedite i prebacite u tavu s otopljenom masti ili maslacem. Kratko ih zapecite, dodajte crvenu papriku, dodatno začinite po želji pa poslužite s vrhnjem.

TRGANCI S VRHNJEM I LUKOM

Trebat će vam:
1 kg brašna
sol
1 jaje
200-300 ml vode
Dodaci:
200-300 ml domaćeg vrhnja
Začin od preprženog luka:
1 crveni luk
sol
Priprema:
Zamijesite tijesto od brašna, soli, jaja i vode po potrebi, i to tako da ne bude ni pretvrdo ni premekano. Umiješeno tijesto razvaljajte na stolu na debljinu 2-3 cm, zatim ga trgajte na male komade i stavljajte u zasoljenu kipuću vodu. Kad je tijesto kuhano, ocijedite vodu, stavite tijesto u zdjelu i začinite po želji: preprženim crvenim lukom zlatnožute boje ili prevrelim vrhnjem koje se zavrije uz prstohvat soli.

image
Marko Miscevic/cropix/

Odlična ideja bit će i dodatak hrskavo pečene slanine ili pirjanog luka, a završiti ih možete i razbijanjem jaja i dodavanjem veće količine papra.

SIROMAŠNI TRGANCI

Trgance možete napraviti i bez jaja, samo s brašnom, vodom i malo soli. Jednostavno zamijesite srednje tvrdo tijesto, pustite da kratko odstoji, a zatim ih trgajte i ubacujte u kipuću vodu. Kada isplivaju na površinu, kuhajte ih još nekoliko minuta.

image
Neja Markicevic/cropix/

Trganci su odlična ideja kada vam se jede nešto utješno i zasitno, a nemate previše vremena za pripremu pa svakako razmislite o tome da ovih dana, po povratku s posla ili između obaveza, u posudi zamutite jednostavnu smjesu i bacite se na kuhanje. Poslužiti ih možete same ili uz komad mesa, a ako vam i ostane koja žlica trganaca, uvijek ih možete spremiti u hladnjak pa ih idući dan samo zagrijati na tavi. Uz malo masnoće poprimit će hrskavu koricu i postati sasvim novi, drugačiji i još slasniji prilog ili glavno jelo.

TRGANCI S HELJDINIM BRAŠNOM

Trebat će vam:

10 dag heljdina brašna
0,05 l vode
prstohvat soli
0,05 kg slanine (kosane masti)
0,03 kg kiselog vrhnja

Priprema:

Brašno, sol i vodu zamijesimo u malo tvrđe tijesto i rukama trgamo komadiće, trgance koje kuhamo u kipućoj slanoj vodi oko 3 minute. Kuhane ocijedimo. U tavi rastopimo slaninu i na nju stavimo kuhane trgance. Prepečemo i poslužimo. Prelijemo žlicom kiselog vrhnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:00