MOĆNA KOMBINACIJA

"Svaki dan sam uzimala žličicu meda i kurkume, nakon 30 dana nisam vjerovala što mi se dogodilo"

 /SHUTTERSTOCK

Nedavno smo na portalu Zdrav Svet pronašli članak u kojem jedna djevojka iznosi svoje iskustvo korištenja mješavine kurkume i meda u razdoblju od 30 dana. S obzirom da smo bili malo skeptični dalje smo istražili koliko je moguće da je njezino iskustvu istinito. Djevojka je u svom priopćenju za napisala:

"Prije nešto više od mjesec dana došla mi je mama u goste i donijela teglicu nečega što je podsjećalo na med, pa mi je sva ushićena isto uručila u ruke i uzbuđeno rekla: "Vidi što sam ti napravila, svakog dana moraš uzeti jednu žličicu, pročitala sam da je sjajno. Mamo mi je zapravo napravila smjesu meda i kurkume, a kako svakako nisam imala što izgubiti pojela sam do kraja to što mi je napravila. Tako sam, ni ne sluteći ishod, zapravo uradila sjajnu stvar za svoje zdravlje. Ispostavilo se da ovaj ljekoviti recept nije bio još jedna prazna priča, već zapravo zaista daje konkretne rezultate. Već u prvih nekoliko dana osjetila sam da imam više energije nego ranije, i općenito osjećala sam se zdravije i snažnije. Probava mi je bila bolja i nisam bila naduta kao što je to obično slučaj, a primijetila sam i da nemam napade gladi, koji su prije toga bili česti. Također, za čitav mjesec koliko sam konzumirala mješavinu meda i kurkume nijednom me nije zaboljela glava, niti sam imala probleme s bilo kakvim bolovima. Sve u svemu – moje zdravlje je na vrhuncu, i dugo se nisam osjećala ovako dobro, bez ikakvog pretjerivanja. Vidjet ćemo hoće li ovo biti dobro oružje i kada nas napadne sezone gripa i prehlada, ali vjerujem da hoće, prenio je Hayat.

Portal Healthline donosi članke koji potvrđuju iskustvo ove djevojke navodeći kako se i med i kurkuma koriste se kao lijekovi u Ayurvedi od davnina. Oba imaju antivirusna, antioksidativna, antiseptička i protuupalna svojstva. Kao što vidimo, med i kurkuma imaju usporediva medicinska svojstva. Stoga, kada se kombiniraju, ovo dvoje može ojačati zdravstvene dobrobiti jedno drugoga.

Med je uobičajena namirnica na našim područjima i uglavnom znamo njegove prednosti i kako ga koristiti, a što se tiče kurkume Healthline prenosi da istraživanja sugeriraju da 500-2000 mg kurkume dnevno može imati potencijalne koristi, osobito u obliku ekstrakta. Točna doza može ovisiti o zdravstvenom stanju koje pokušavate liječiti, iako službene preporuke za doziranje nisu dostupne. Rizik od nuspojava je minimalan, ali dodaci kurkume nisu prikladni za neke ljude.

Kao i kod bilo kojeg dodatka prehrani, kurkumu treba koristiti s oprezom i o njezinoj primjeni razgovarati s liječnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:51