K1 i Boks

Kako je virtuoz Oleksandr Oleksandrovych Usyk postao boksački Beethoven?

Usyk

 PRESSFOCUS/DDP USA/PROFIMEDIA Pressfocus/ddp Usa/profimedia
Hoće li ukrajinski dirigent svjetskih ringova uspjeti obuzdati epsko ravnanje u pustinji Rijada?

U harmoničnom svijetu boksa, gdje svaki udarac odzvanja poput note u orkestru, Oleksandr Oleksandrovych Usyk je postao Beethoven svoje ere, komponirajući epove u ringu koji će odjekivati generacijama. Rođen u Simferopolu, 1987. godine, u gradu poznatom po širokom spektru talenata poput slikara Ivana Aivazovskog, Usyk je s vremenom usavršio svoju simfoniju borbe, usklađujući tehničku vještinu s melodijom pokreta koji odjekuju kroz svaki kutak teške kategorije.

Sin Stefana i Galine, Oleksandr je od malih nogu bio uronjen u svijet sporta, zahvaljujući ocu, koji je bio vojni službenik, i majci, koja je radila u obrazovanju. Njihova predanost i radna etika duboko su utkani u temelje Usykove boksačke filozofije. Boksačku rukavicu je prvi put navukao u tinejdžerskim godinama, ubrzo otkrivši da može svoje emocije i strasti pretočiti u precizne udarce u ringu.

Usykova profesionalna odiseja započela je nakon zlatnog olimpijskog trijumfa 2012. godine u Londonu, gdje je svijetu prvi put predstavio svoju sposobnost da boks pretvori u umjetnost. Njegova olimpijska pobjeda nije bila samo dokaz njegove nadmoći, već uvertira u karijeru koja će obilježiti povijest sporta. Baš kao što je Beethoven svojim simfonijama razbijao konvencije i postavljao nove standarde, Usyk je u ringu postavljao nove granice mogućeg.

Njegov ulazak u profesionalne vode obilježen je brzim usponom kroz cruiserweight kategoriju. Svaka borba bila je poput novog stava simfonije, gdje su se različiti elementi - snaga, tehnika, brzina - savršeno uskladili. Osvojivši WBO naslov protiv poljskog borca Krzysztofa Głowackog u rujnu 2016., Usyk nije samo dokazao svoju dominaciju, već je započeo svoj pohod na unifikaciju titula. Ova borba bila je kao otvaranje Beethovenove Pete simfonije, gdje se iz prve note osjeća nadolazeća drama i moć.

Među ključnim trenucima njegove karijere svakako se ističe i meč protiv Tonyja Bellewa kada su u studenom 2018. ukrstili rukavice, a taj meč je bio kao savršeni "crescendo" njegove cruiserweight simfonije. Bellew, iskusan i opasan, izgledao je kao ozbiljan izazov, no Usyk je s maestralnom preciznošću dirigirao borbu, završivši je spektakularnim nokautom u osmoj rundi. Ta borba ne samo da je potvrdila Usykovo majstorstvo, već je bila i svojevrsni završni akord njegovog vladanja cruiserweight kategorijom.

Preseljenje u tešku kategoriju bilo je poput Beethovenova prelaska na stvaranje Devete simfonije, gdje se otisnuo u nove muzičke sfere. Skepticizam koji je pratio ovaj potez brzo je nestao kada je Usyk u listopadu 2020. demonstrirao nadmoć nad Dereckom Chisorom. Ta borba nije bila samo dokaz Usykove sposobnosti da se natječe s većim borcima, već i potvrda njegove sposobnosti da orkestrira boksački ring sa svestranom vještinom. Njegovi direkti su bili poput oštrih, brzih nota koje se uvijek izvedu u pravom trenutku, dok je njegov rad nogu podsjećao na lakoću s kojom veliki dirigent vodi orkestar, pokrećući se s takvom gracioznošću da to izgleda gotovo nadrealno.

No, vrhunac Usykove karijere, do sada, svakako je njegov meč protiv Anthonyja Joshue u rujnu 2021. Ova borba nije bila samo dvoboj za titule; bila je to maestralna izvedba u kojoj je svaki udarac, svaki korak bio dio veće melodije. Usyk nije samo osvojio WBA, IBF i WBO titule, već je učinio to s elegancijom i strateškom preciznošću koja je rijetko viđena u teškoj kategoriji. Baš kao što je Beethovenova Deveta simfonija revolucionirala klasičnu glazbu, tako je Usykova pobjeda nad Joshuom potresla temelje teške kategorije.

Nakon pobjedonosnog uzvrata odlučio je mečom protiv Duboisa samo "skinuti prašinu" sa svog dirigentskog štapića.

Kako Usyk nastavlja svoje umjetničko putovanje kroz boksačke ringove, jasno je da njegova naslijeđa nisu samo titule i pobjede. On je kompozitor koji svakim mečem piše nove stranice u povijesti boksa, a njegova muzika borbe odjekuje daleko izvan granica ringa. Usyk nije samo boksač; on je maestro koji svojim talentom, odlučnošću i inovacijama mijenja samu prirodu sporta. Kao što je Beethoven ostavio neizbrisiv trag na glazbu, tako će Usyk ostaviti trajni pečat u svijetu boksa.

Kako se sunce spušta nad pustinjskim pejzažem Saudijske Arabije, svijet se priprema za ono što bi moglo biti najgrandioznije poglavlje u Usykovoj simfoniji borbe. Ovog vikenda u Rijadu, pod blještavilom reflektora i očekivanjima tisuća gledatelja, Usyk će se suočiti s Tysonom Furyjem u borbi koja se ne tiče samo službenih titula, već o epitetu kralja "kraljevske" kategorije.

Ova borba nije samo sukob dva titana, već i sudar dva različita stila, dva različita pristupa umjetnosti boksa. Kao što su pustinje Saudijske Arabije mjesto gdje se tradicija susreće s modernizacijom, tako će i ovaj meč biti mjesto gdje se klasična boksačka tehnika susreće s sirovom snagom. Usyk, maestro ringa, protiv Furyja, gospodara kaosa, u borbi koja bi mogla definirati eru u teškoj kategoriji.

Dok se note Usykove simfonije spremaju odjeknuti kroz arene, svijet zadržava dah, očekujući da će svaki udarac, svaki korak biti dio epske naracije koja će biti ispričana. Ovo nije samo borba, ovo je koncert na kojem će se svirati najdublje strasti, najžešći ritmovi i najuzbudljivije melodije teške kategorije.

Kao što Beethovenova Deveta simfonija slavi radost i bratstvo čovječanstva, tako će i ova borba slaviti vrhunac sportskog duha i natjecateljske izvrsnosti. U srcu Saudijske Arabije, Usyk i Fury će zajedno sklapti novi stih u odiseji teške kategorije, gdje će pobjednik uzeti sve – titulu, slavu i mjesto u povijesti kao apsolutni prvak teške kategorije.

Linker
28. svibanj 2024 09:03