TAJANSTVENI MUŠKI GLAS

Navodno je jedne noći Zagrebom kružio crni ratni kamion Magirus Deutz iz 2. svjetskog rata. Međutim, nestale su medijske objave o tom...

Goran Bogunović

 Privatna Arhiva/
Goran Bogunović i dalje je sam vrh kratke priče u nas. Novu knjigu izdao je nakladnik Durieux

E.T. go home – nekoć je bila sveprisutna rečenica iz slavnog Spielbergova filma iz 1982. i izvor mnogih šala. Ali potraga za vanzemaljcima više nije zanimljiva širokoj publici, premda znanstvenici ustrajavaju. U međuvremenu smo mnogo toga naučili: npr. da se napredna vrsta možda neće odazvati na radio-valove i da je potraga za drugačijim bićima ograničena ljudskom maštom i zakonima fizike (poznatima). Možda će poruka stići gravitacijskim valovima, možda neutrinima ili nečim što mi još nismo otkrili jer se ne možemo odmaknuti od sebe. Upravo zato što nas određuje antropomorfno razmišljanje, vjerojatno uopće ne bismo mogli uspostaviti komunikaciju s naprednom vrstom; osim što oni možda ne bi željeli govoriti s nama, kao što mi ne razgovaramo s mravima u dvorištu, kako je duhovito primijetio jedan znanstvenik.

Astrofizičar Avi Loeb smatra da se za početak moramo riješiti umišljenosti da smo napredna vrsta, a potom da bi glasnik iz svemira vjerojatno stigao u obliku umjetne inteligencije sposobne za putovanje koje traje milijunima ili čak milijardama godina. Pitanje je bi li naša UI bila sposobna sporazumijevati se s tako naprednim oblikom tehnologije i inteligencije. Kako god, svemirska UI u Hrvatskoj će naći knjigu u kojoj joj se obraća Bogunovićev junak i trudi se zdušno, ponukan signalom koji su Zemljani primili i ne mogu ga dešifrirati, objasniti ponešto o vrsti kontradiktornoj toliko da samu sebe ne razumije, pa kako onda očekivati da će shvatiti tamo neki E.T., bezobličan i tajanstven.

image

Goran Bogunović

Durieux/

Glupi i nesvjesni

Ionako, "ono što biste nam vi mogli napraviti teško da može biti gore od onoga što činimo jedni drugima". Tragikomično je u tom smislu da se bojimo vanzemaljaca kad je glupost "osobina univerzalna pripadnicima moje vrste… Što gluplji, to manje svjestan da je glup". Neimenovani junak tijekom ove godine obratio se vanzemaljcima tri puta i jednom početkom sljedeće godine, pod naslovom "Dinosauri" i premisom: "Nekada su vladali dinosauri, a danas vladamo mi." Što znači da i mi možemo izumrijeti, po svoj prilici i hoćemo jer "ne volimo vjerovati u ono što nam se ne sviđa". Kao što se mnogima ne sviđa činjenica da smo uništili Zemlju. Čim nekom pokušavaš objasniti ljudsku narav, nužno je tumačiš i sebi – a to je toliko paradoksalno da je pitanje "postoji li uopće nešto što se tu može shvatiti".

Pisma "Dinosauri" izmjenjuju se s tri cjeline priča "Oblaci" i još šest drugih, a sve su povezane apsurdnim vidovima naravi i modusa bivanja Homo sapiensa. Ritam priča, s pravilnim ritmom nadrealnih momenata, izaziva tjeskobu, uznemirenost, trnce: te mrve opažena dobra ne mogu kompenzirati prevladavajuće zlo. No, dobro: svatko čita iz sebe. Tako sam čitala i "Vatrogasce", urnebesni "crnjak": navodno je jedne noći Zagrebom kružio crni ratni kamion Magirus Deutz iz Drugoga svjetskog rata, iz razglasa je muški spikerski glas čitao nacističke ratne zakone. Međutim, nestale su medijske objave o tom incidentu-performansu, a svjedoci su posve rašomonski nepouzdani. Uz povijest kamiona kao pokretnih plinskih komora za usmrćivanje, dolazak Coca-Cole u SSSR i tamošnju uporabu plinskih komora na kotačima, dođemo do razvoja vatrogasne opreme. Možda se i varam, ali taj je motiv začudnog kamiona na zagrebačkim ulicama posve stvaran – sjetih se da je Montažstroj u rujnu 1990. izveo umjetničku akciju "Achtung Alarm!": u vatrogasnom vozilu upozoravali su građane na opasnost i davali upute što učiniti da se zaštitite. Bila je to najava njihove predstave "Vatrotehna". Zar nije znakovito za unapređivanje vatrogasne opreme? Akciju su ponovili 11. 9. 2010. pod geslom "Lakše nam je zamisliti propast svijeta nego propast kapitalizma". Niste ozbiljno shvatili upozorenja – dolaze vanzemaljci, sklonite se!

Problem s prosjakom

Ali kad Cele dobaci frendu novine viknuvši: "Vidi ovo, majmuni usvojili kapitalizam!", činilo se da se sve složilo i sleglo kao prašina nakon rata i potresa. No vraga, "Anđeli" nisu o tome, nego o oproštaju od starice koja je uzela pravdu u svoje ruke, umrla u opskurnom staračkom domu i šeprtljavi anđeli zamalo je nisu isporučili u nebesa. Majmuni u eksperimentu ovladali su osnovama kapitalizma, preminula žena nije: upucala je investitora, pardon poslovnog anđela, da zaštiti svoje vlasništvo. A koji ste vi znak u horoskopu?

U "Ježevima" očaravanje snovima izvodi Joža, odmetnuti entitet iz noćnih mora koji se zaigra bolje od bilo koje poznate igrice. Joža, kao i ja, ima problem s prosjakom na točno istom križanju: nemam, brate, baš svaki put sitno, želim dati gas i preletjeti na drugu stranu semafora.

Priča "Svjetla" kosnut će generaciju "glupana koje su učili skromnosti, serijski nam ugrađivali grešku… Samouvjerenost je bahatost. Najopasnije je zadovoljstvo u poniznosti." Kosnulo me, kao i noćna vožnja po lokalnim cestama: je li doista istina da nagon za životom uvijek pobjeđuje? Jednom ipak neće.

Goran Bogunović i dalje je sam vrh kratke priče u nas. q

Goran Bogunović

Kako dabrovi grade branu

Durieux

Zagreb, 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:54