TRŽIŠTE MRŠAVLJENJA

Korporacija snažno prisutna u Hrvatskoj predstavila novi lijek: Ozempic i Wegovy dobili su opasnu konkurenciju

Prema projekcijama Goldman Sachsa, "tržište mršavljenja" do 2030. vrijedit će 100 milijardi dolara

Ozempic

 Ricardo Rubio/Zuma Press/Profimedia

Farmaceutski div Roche izvijestio je javnost kako razvijaju novi lijek za pretilost koji je kod prvih ispitanika rezultirao gubitkom gotovo 19 posto njihove težine. Nakon objave dionice Rochea porasle su za gotovo 5 posto.

Švicarska korporacija tom objavom najavila je svoj ulazak na rastuće tržište lijekova za mršavljenje gdje u ovom trenutku dominira lijek danske korporacije Novo Nordisk (Wegovy). Popularan je i njihov Ozempic, lijek za dijabetes koji se također pokazao izuzetno efikasnim sredstvom za gubitak kilograma.

image

Logo korporacije Roche

Budrul Chukrut/zuma Press/profimedia/

Rocheova injekcija CT-388, pak, čiji sadržaj se ubrizgava jednom tjedno, dovela je do "klinički i statistički značajnih" rezultata, a nuspojave - mučnine i povraćanje - slične su drugim GLP-1 lijekovima za mršavljenje.

Istovremeno, Novo Nordisk i američka tvrtka Eli Lilly već su najavili i nove terapije/lijekove za mršavljenje, a za koje kažu da su u srednjoj fazi ispitivanja. Prema projekcijama Goldman Sachsa, "tržište mršavljenja" do 2030. vrijedit će 100 milijardi dolara.

Usporedbe radi, lijek Zepbound tvrtke Eli Lilly, doveo je do gubitka težine od 21 posto tijekom 72 tjedna, a korištenje Wegovya gubitkom težine od 15 posto u 68 tjedana. Roche, pak, nije objavio tako precizne podatke istraživanja. Iako su podaci "ohrabrujući", "predstoji još dug put" prije nego što tvrtka može početi prodavati svoj lijek, mišljenje je analitičara, koji su o ovoj temi pričali za Financial Times.

Valja podsjetiti i kako je premijer Andrej Plenković 2019. predstavio Rocheovo ulaganje 90 milijuna kuna (12 milijuna eura) u hrvatski Laboratorij za sveobuhvatno gensko profiliranje (SGP), kao dio strateškog projekta Vlade RH i Rochea u onkologiji. Taj ugovor dio javnosti i medija označio je za Hrvatsku štetnim, budući da vjeruju kako "korporacija time uzima monopol na sekvencioniranje, analizu i pohranjivanje podataka o gotovo svim metastatskim karcinomima u Hrvatskoj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:33