Lindon Selahi, Slavko Bralić, Emmanuel Banda

 IVAN PERIC Cropix
NEZAVIDNA SITUACIJA

Velik pritisak na Bijelo-plavima, ova bi generacija mogla postati prva koja nije ostvarila cilj

Rijeka je zadnja šansa za momčad Zorana Zekića pobijedi u velikom derbiju na Opus Areni
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. svibanj 2024. 14:30

Za Bijelo-plave je najvažnije da u završnici sezone sve imaju u svojim rukama. Ovise isključivo o sebi u posljednjih 180 prvenstvenih minuta. Pritom samo s maksimalnim učinkom se ne moraju obazirati na Lokomotivu i osluškivati rezultate jedinog preostalog rivala za poziciju koja vodi u Europu.

Istina, u posljednja dva prvenstvena kola Osječani na papiru imaju teži raspored od Lokomotive (derbi protiv Rijeke i gostovanje u Varaždinu, za razliku od Lokosa koji gostuju u Rudešu, a onda u posljednjem kolu u Kranjčevićevoj dočekuju Hajduk), ali i prednost od jednog boda. Uz još jedan detalj koji u konačnici može napraviti ključnu razliku u slučaju da dvije momčadi sezonu zaključe s identičnim brojem osvojenih bodova - bolji međusobni omjer.

image
IVAN PERIC Cropix

Prostora za popravak više nema, a zbog minimalne prednosti uoči posljednja dva prvenstvena kola Bijelo-plavi ne mogu se pouzdati u to da će netko Lokomotivi otkinuti bodove. Igra Osijeka u posljednje vrijeme daje puno razloga za optimizam kako će četvrta pozicija ipak biti dohvaćena.

Nastavak kontinuiteta

Mjesto u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu za Bijelo-plave značio bi nastavak kontinuiteta jer bi im to bilo osmo uzastopno ljeto da igraju Europu. Plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu pitanje je prestiža, uostalom, s obzirom na proračun to je i minimum koji se očekuje na početku sezone. U suprotnom, ova bi generacija ostala upamćena kao prva koja to nije uspjela ostvariti otkako je klub prešao u privatne ruke.

image
IVAN PERIC Cropix

Aktualna sezona je iz perspektive Osijeka opet bila čudna kao i prethodna. Počela je spektakularnim preseljenjem na novi stadion, ali blještavilo Opus Arene ubrzo je palo u drugi plan s rezultatskim rupama u koje su Bijelo-plavi upadali i vadili se iz njih. Puno toga su nogometaši Osijeka ove sezone prosuli i zbog toga došli u nezavidnu situaciju u kojoj se danas nalaze.

Sudačke nadoknade

Primjerice, samo protiv Dinama su u sudačkim nadoknadama vremena ispustili pet bodova, ali posljednje vrijeme igra je opet takva da daje razlog za optimizam. Jedan cilj sezone je ostvaren, promovirano je igrača iz vlastitog omladinskog pogona kao rijetko kada, a sad su Osječani pred ostvarenjem i drugog, onog rezultatskog. Nitko i ne razmišlja o tome što u slučaju da se Europa ne izbori. Dogodi li se takav epilog, bit će to udarac, ali puno veći po ambicije i želje navijača nego po klupske projekcije jer bez obzira na ishod prvenstvene utrke Osijek će nastaviti po zacrtanom smjeru, koji je nakon dugo vremena strateškog lutanja konačno definiran.

image

Zoran Zekić i Željko Sopić

IVAN PERIC Cropix

Osjeti se u gradu kako se bliži utakmica istine s Rijekom, koja je, uz to što ima specifičnu “težinu”, ujedno i posljednja koju će Bijelo-plavi odigrati pred svojim navijačima ove sezone. Ulaznice se, kako doznajemo, jako dobro prodaju i opet će tribine Opus Arene biti odlično popunjene. Ovosezonski prosjek od 7.259 gledatelja na tribinama izvjesno će biti nadmašen. Osijek u pet derbija koliko ih je ove sezone igrao pred svojim tribinama još niti jednom nije slavio, a posljednju priliku za to imat će protiv Rijeke. Koja je, inače, jedina momčad koja ove sezone još nije primila gol u Opus Areni!?

Nova rješenja

U pripremi utakmice Zoran Zekić opet će morati tražiti nova rješenja tek što je standardizirao momčad. Duartea i Guedesa neće biti zbog kartona, ali u kadar se vraća Slavko Bralić, koji zbog ozljede nije bio u konkurenciji za utakmicu protiv Dinama u Maksimiru. Prvi trening početkom tjedna iskusni branič nije odradio do kraja, što je bio još jedan razlog za zabrinutost, ali je svaki idući izdržao, što sugerira kako konkurirati za nedjeljni sraz s Rijekom, a možda ga i započeti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 14:33