Gianni Infantino

 MANAN VATSYAYANA Afp
BRAZIL DOBIO SP

Fifa objavila velike promjene oko VAR-a, Infantino želi uvesti pravilo iz tenisa

Ako se nakon izvršene provjere promijeni inicijalna odluka suca ekipa neće izgubiti zahtjev
Piše: SNObjavljeno: 17. svibanj 2024. 09:29

Kongres FIFA-e, vodeće svjetske nogometne federacije, otkrio je pojedine zanimljivosti koje će zahvatiti nogomet u bliskoj budućnosti. Osim što su određena nova nadolazeća natjecanja, pa je tako Brazilu pripalo SP za nogometašice 2027., otkrivene su promjene koje bi mogle redefinirati nogometnu igru.

Najveća je promjena, po tom pitanju, definitivno transformacija VAR tehnologije koja je od svog uvođenja izazvala brojne kontroverze. Naime, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je najavio poboljšanje VAR-a, koje će mnogi poistovjetiti s pravilima tenisa.

- Razvit ćemo i poboljšati VAR. Taj sustav koristi 65 nacionalnih saveza, ali sad ćemo ga unaprijediti. Stvorili smo bazičniju tehnologiju s manje kamera i bez sudaca koji odlučuju, tako da će to biti svima dostupno i lakše za implementaciju. Taj sustav se već testira.

‘Novi VAR‘ funkcionirat će po principu dva zahtjeva po utakmici. Treneri svake momčad imat će pravo dvaput po utakmici zatražiti VAR provjeru. Ako se nakon izvršene provjere promijeni inicijalna odluka suca, ekipa koja je zatražila provjeru i dalje će imati pravo na dvije provjere. Sukladno tomu, ako se nakon završene provjere ne promijeni prvotna odluka suca na terenu, momčad će izgubiti pravo na jednu provjeru.

Najavljene su i značajne promjene i implementacije što se tiče međunarodnih natjecanja. Tako će se već 2026. održati Svjetsko klupsko žensko prvenstvo, a bit će uvedeno i Svjetsko U17 prvenstvo svake godine. Mundijal U20 će biti svake dvije godine, a u planu je i Svjetsko prvenstvo do 15 godina, odnosno svojevrsni festival nogometa u kojem bi sudjelovale sve svjetske reprezentacije, uključujući dječake i djevojčice.

U planu je otvoriti i 75 FIFA-inih akademija po cijelom svijetu, a jednog dana želja je organizirati Svjetsko prvenstvo ‘legendi‘. Trenutak večeri, tj. cijelog kongresa održanog u Bangkoku definitivno je bio određivanje domaćina za Svjetsko žensko nogometno prvenstvo 2027. Predsjednike FIFA-e izvadio je papir s imenom Brazil, a za predstavnike spomenute države moglo je početi ludo slavlje.

SLAVLJE POGLEDAJTE OVDJE

Linker
17. svibanj 2024 09:45