Ivan Dumenčić

 Uros Hočevar/hrs/kolektiff
KLJUČNI IGRAČ SESVETA:

‘Nisam lud da tvrdim da ćemo pobijediti Zagreb, no nećemo se tek tako predati‘

"Spremni smo se uključiti u društvo najboljih u Europskom kupu sljedeće sezone"
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 17. svibanj 2024. 14:12

Iza rukometaša RK Sesvete najvažnija je utakmica u njihovoj povijesti; oni su četvrtak uvjerljivo nadvisili objektivno jači RK Nexe i plasirali se u finale Hrvatskog rukometnog kupa. Prvi put u povijesti. Iako su i proteklih sezona rezultatima najavili da se u ovom zagrebačkom predgrađu stvorila jedna lijepa rukometna priča, Sesvećani su ove sezone potvrdili koliko su ozbiljni, koliko ozbiljno rade i koliko je lijepa budućnost pred njima.

Trener Igor Vori bio je presretan nakon pobjede protiv realno jačeg i bogatijeg rivala, najavio je fajt i protiv Zagreba u finalu, ali nije želio pojedinačno istaknuti niti jednog igrača, "jer su svi bili na nivou zadatka". Među njima je i iskusni Ivan Dumenčić, jedan od starijih u vrlo mladoj momčadi pred kojom je lijepa budućnost. Nikog nije želio isticati ni Ivan jer je pobjedu izborila momčad:

- Izborili smo sjajnu i veliku pobjedu kojom je naš "mali" klub prvi put ušao u finale Kupa. Odigrali smo fantastičnu utakmicu izuzev onih prvih 10-ak minuta kad smo bili u grču. Kad smo se opustili i uhvatili ritam, krenulo je sve kao po špagi. Obrana je bila moćna, na trenutke sam razmišljao još tijekom utakmice da ne vidim način da nas igrači Nexea ugroze. I u napadu je bilo zaista sjajno.

Dumenčić (33) je u neku ruku jedan od rijetkih "starijih" u momčadi pretežno sastavljenoj od mladih snaga, koje su ponikle u Sesvetama:

- Prije svega sam sretan zbog njih koji se neviđeno trude, svakodnevno mukotrpno rade i žele nešto ostvariti. Ne samo da žele postati odlični igrači - to će i postati - neki su već sada potvrdili da su na nivou igrača koji igraju Europsku ligu kao Nexe.

image
Jozo Čabraja/kolektiff

Sesvećani su ove sezone dvaput pobijedili Nexe, u 1. kolu Lige za prvaka i sada u Poreču:

- Tek mi je sada stvarno žao zbog "prolivenog mlijeka" u prvenstvu. Sami smo si krivi, djelom je to i zbog neiskustva, te smo onim porazom u Varaždinu propustili izboriti i finale PH. No u tri utakmice s Nexeom smo ove sezone izgubili samo jedno poluvrijeme, to je potvrda koliko se u klubu odlično radi. Ne želim biti bahat, no ove smo sezone bili ukupno broj dva u Hrvatskoj.

Postojeća mala kriza u Nexeu ne umanjuje uspjeh Sesvećana:

- Upali su u male probleme, to je vidljivo. No iako se mi borimo s njima, želim im da se uzdignu iznad toga jer i oni u klubu imaju lijepi projekt, kakav je potreban hrvatskom rukometu. Takve su i moje Sesvete. Nadam se da će tako biti i s Dugim Selom koje, kako čujemo, želi poći našim stopama.

Kako to izgleda u Sesvetama:

- Već se godinama radi kvalitetno s osloncem na našu, možda i najjaču klupsku školu rukometa u Hrvatskoj. Svake godine radimo neki novi iskorak i stvarno volim razmišljati o tome što ćemo još više ostvariti u sljedećoj sezoni. Nas par iskusnijih u momčadi smo ovdje da pomažemo i usmjeravamo te mlađe igrače, kao što to rade i cijela uprava, trener Vori i njegovi suradnici. Zasad to odlično funkcionira.

Sesvete će sljedeće sezone u i u Europskom kupu pokušati nešto više:

- Nije prepotentno reći, ostat ćemo svi sljedeće sezone na okupu, još ćemo se i malo pojačati i ne vidim razlog da ne ponovimo i nadmašimo ono iz prošle sezone. Bili smo dobri i samo nam je taj Bešiktaš došao u neugodnom trenutku te smo tijesno ispali, a imali smo baš tada puno ozljeda u momčadi. Ima i u tom Europskom kupu u završnoj fazi odličnih klubova, kao što su sad bili Valur, Ferencvaroš, Olympiakos, Baia Mare... Spremni smo se uključiti u to društvo sljedeće sezone.

Sad slijedi Zagreb i finale Kupa u Poreču:

- Zagreb je stopostotni favorit, no mi ćemo ići skupo prodati kožu. Nisam luđak da sad tvrdim da ćemo pobijediti, znam da bi to bilo doslovno čudo, nešto gotovo nemoguće. No mi ćemo na parket Žatike doći i stati s tom idejom: idemo pobijediti. To nam je trener Vori usadio, takvi smo i sami i dijelom smo i zato dosad napravili ovo što jesmo. Ponovit ću - Zagreb je Zagreb, ali mi smo borci i nećemo se predati.

Dumenčić je dijete Sesveta i zato mu je ovo što se događa u ovom klubu time puno draže:

- Ponikao sam u Sesvetama i kad sam sa 16 odlazio, bili smo u "zadnjoj ligi". Tražio sam svoj neki put i nisam ni sanjao da ću se vratiti jer nije bilo perspektive. Zatim je došao gospodin Josip Ćurković, napravio toliko toga. Okružio se kvalitetnim ljudima koji vole rukomet i daju sve od sebe. I mi smo igrači ovdje takvi. Malo je tu nekih osobnih koristi, sve je u ljubavi prema rukometu. Zato sam presretan da se to događa baš u mojem klubu i tu namjeravam završiti karijeru.

Ivan je s 33 godine potpisao novi ugovor i ostaje do 2026. godine:

- Tu sam počeo, tu ću završiti jer se savršeno osjećam okružen ovim ljudima. Iz Sesveta sam kao klinac otišao u Dubravu kod profesora Šandrka, tamo me je pod svoje uzeo Cveba Horvat i on me je usmjerio kao igrača. Zatim me je Boris Dvoršek uzeo u Borac, tražeći se završio sam u Turskoj, Mađarskoj, Emiratima. Igrao sam dvije sezone i u Nexeu, zatim ponovno Emiratima i sad sam tu u svojim Sesvetama, na kraju puta. Kad me je Igor Vori pozvao u Sesvete, sve mi se poklopilo s privatnim životom.

Tu je kod Ivana ona klasična priča, kad se obitelj i privatni život poklope s poslovnim obavezama, tada nastupa "idila" i bolje se radi (igra):

- Istina je, doma sam u svojim Sesvetama, obiteljski sam čovjek, imam sina od dvije godine i tromjesečnu kćer. Lijepo mi je, miran sam, stabilan, ali nije mi baš lakše jer nekad bdijem noćima, a ujutro treniram. Supruga Nikolina je novinarka, ali me fantastično pokriva, tako da sam stvarno sretan u Sesvetama.

U jednom intervjuu tijekom sezone, a nakon ozljede, Ivan je izjavio da želi izboriti Final Four u prvenstvu i izboriti finale domaćeg Kupa. Izgledalo je to pomalo nemoguće, no misija je ostvarena... Sljedeće sezone bit će i bolje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 14:13