PREMIJER U VUKOVARU

Plenkovića su izravno pitali što misli o velikoj koaliciji sa SDP-om, evo odgovora: ‘A kako...‘

Predsjednik HDZ-a rekao je da očekuje da će se razgovori Domovinskog pokreta i njegove stranke nastaviti te da će im trebati još nekoliko dana

Andrej Plenković

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković sudjelovao je u petak na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara u povodu obilježavanja Dana grada, piše N1 Televizija.

Prije te sjednice, premijer se obratio javnosti.

- Vlada godinama snažno podržava Vukovar - rekao je Plenković.

Osvrnuo se zatim na pregovore o formiranju većine u Saboru i nove Vlade RH.

- Očekujemo nastavak razgovara, oni su stalni i intezivni, idem prema pronalaženju rješenja i približavanju stajališta. Mislim da će nam trebati još nekoliko dana, a danas je svečani dan - rekao je premijer te dodao da se u tom smislu ništa novo nije dogodilo.

Komentirao je Mostov prijedlog kojim se traži referendum o zastupnicima nacionalnih manjina.

- Jako loša ideja, ja je odbacujem, to je ozbiljna politička pogreška Mosta, ali nisu jedini koji se bave tom temom. Mislim da je (Branko Smerdel) ispravno reagirao. Imamo dvije vrste stranaka – one koje su tu od početka i koje su prošle sve faze političkog sazrijevanja te su svjesne okolnosti donošenja Ustava, prava… U te stranke se ubraja HDZ. Postoje ove svježije stranke poput Mosta koje nemaju nikakvu relaciju i laknski dolaze pred mikrofon i nastoje razmontirati hrvatske pravne stečevine. Pokazuju da još nisu sazreli, to nije dobro za njih - rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na konferenciju za medije koja je održana u četvrtak, a na kojoj je komentirao akciju EPPO-a, a tom prilikom je poručio kako istraživačko novinarstvo nije “lifranje informacija”, javlja N1.

- Nakon naše pressice su reagirali HND i jedna medijska kuća, što ne razumijem, nikog nisam osobno spomenuo nego sam mislio na sustav lifranja informacija koje daju novinarima ne bi li kreirali agendu u društvu. Žao mi je ako se netko pronašao u tome - rekao je premijer.

Odgovorio je i na priopćenje predsjednika Zorana Milanovića.

- Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire? Ne, on je propustio imenovati Markića na puni mandat. Mi smo stalno unutar Ustava, on je taj koji ga krši - rekao je Plenković.

Što se tiče afere "Geodezija", Plenković tvrdi da je u pitanju državni novac.

- EPPO nalazi nadležnost u tome je li ili nije trebalo dosnimavanje. Je li trebalo ili ne, to će se vidjeti kad vještaci kažu je li trebalo ili ne nešto dodatno snimati - rekao je premijer.

- Nismo se mi borili da netko sebi uzme novce! Nitko nije od nas zainteresiraniji u borbi protiv korupcije - dodao je Plenković.

- Želimo da se istraži. Novci nisu iz europskog nego iz državnog proračuna, ali ako ih je netko pronevjerio, mora odgovarati. To je pitanje za DORH i USKOK gdje je njihova nadležnost - ustvrdio je premijer.

Na upit je li zadovoljan kako Penava vodi Vukovar, kazao je: “Mislim da se gradonačelnik trudi, kao i svaki gradonačelnik, a mi mu kao Vlada pomažemo na realizaciji brojnih projketa.”

- Trebamo razgovarati. Bilo je tu i svakakvih plakata, pa što, pa smo tu… Svega je bilo - dodao je Plenković.

Osvrnuo se i na prijedlog Vesne Pusić o velikoj koaliciji s SDP-om.

- A kako? Kako ćete koalirati… Imate SDP koji je svu retoriku sveo na borbu protiv korupcije. Evo ovaj slučaj EPPO-a, Geodezija, da je jedan od profesora bio šef gradske organizacije SDP-a u Velikoj Gorici prije 6-7 godina - rekao je Plenković.

- Ako SDP cijelu kampanju i postkampanju nastavlja tu difamirajuću retoriku, kako ćemo u koaliciju - dodao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:12