PUTINOV INTIMUS

Hrvatski stručnjak: ‘Ne, Šojgu nije smijenjen, njegov utjecaj će porasti, pa pogledajte koje ovlasti dobiva!‘

‘Sad treba vidjeti gdje će ići čovjek koji je bio siva eminencija cijelog sigurnosno-obavještajnog sustava‘

Sergej Šojgu

 Alexander NEMENOV/AFP

Rektor Sveučilišta VERN‘ i geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila rekao je za N1 Televiziju da prelazak Sergeja Šojgua s mjesta ministra obrane na mjesto tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije nije iznenađujuć te da je pozicija na koju Šojgu ide važnija od one na kojoj je bio jer će moći kontrolirati cijeli sigurnosni sustav. Cvrtila kaže da će njegov utjecaj porasti.

- Od početka ruske agresije na Ukrajinu postojalo je nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja cjelokupnom operacijom, ne samo u vojnom nego i u logističkom smislu. U međuvremenu je Ministarstvo (obrane Ruske Federacije) posložilo ključne parametre upravljanja logističkim i drugim sektorima važnim za provođenje vojne operacije. Znamo da je unatrag dvije godine bilo smjena određenih generala, znamo i za pobunu Wagner grupe, a i uhićenje Šojguovog zamjenika najavilo je da bi se neke stvari u Ministarstvu obrane mogle drugačije posložiti. Na kraju se to i dogodilo. Stoga bih rekao da Šojgu nije smijenjen, nego da je otišao na funkciju s koje će imati veliki utjecaj na cjelokupni sigurnosni sustav - rekao je Cvrtila za N1.

Cvrtila smatra da će u ruskom vojno-sigurnosnom establišmentu biti još promjena te da Šojgu odlaskom s mjesta ministra obrane ništa nije izgubio. Štoviše, na novom položaju imat će čak i šire ovlasti nego što je imao do sada.

- Sad treba vidjeti gdje će ići (Nikolaj) Patrušev s obzirom da je on bio siva eminencija cijelog sigurnosno-obavještajnog sustava. Treba vidjeti koja će biti njegova nova funkcija jer će nam to možda dati odgovor na pitanje tko je u ovoj cijeloj priči zapravo smijenjen - rekao je Cvrtila.

Vođenje Ministarstva obrane Rusije preuzet će Andrej Belousov, dojučer potpredsjednik Vlade Ruske Federacije koji je brinuo primarno o ekonomiji. Cvrtila smatra da ministri obrane ne moraju nužno imati posebna vojna ili obrambena znanja za vođenje tog sektora.

- Ne čini mi se nelogičnim da ekonomist dođe na to mjesto jer Ministarstvo obrane upravlja cjelokupnom ratnom i vojnom proizvodnjom. U tom konktekstu, to aposlutno ima smisla. Naravno, pitanje je koliko će Belousov biti jak i neovisan ili je došao tamo da bi Putin izravno rukovodio određenim poslovima vezanima uz obrambeni sektor - zaključio je Cvrtila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:07