NE BAŠ OBEĆANA ZEMLJA

Mladić (23) stavio sve na papir pa šokirao milijune: ‘Život tamo je prevara, evo kako sam to izračunao!‘

Američki barist Jaxton Bloemhard popisao je sve troškove života i iznose plaća na dva kontinenta

Jaxton Bloemhard

 Screenshot/

"Život u Americi potpuna je prevara", zaključio je 23-godišnji američki barist Jaxton Bloemhard koji je u svojem viralnom TikTok videu, koji je pogledalo 2,5 milijuna ljudi, dosta plastično razbio matematiku života i rada u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama, zaključivši kako novac koji zaradiš u SAD-u jednostavno vrijedi manje nego na drugom kontinentu.

Jaxton je to dokazao zahvaljujući činjenici da je u Australiji proveo godinu dana, radeći do kraja 2023. godine u jednom ugostiteljskom objektu, a u svojem je videu točno izložio sve brojke te usporedio cijene i trošak života na ta dva kontinenta.

Prvo je usporedio tjedne troškove, uključivši u listu tjednu rentu, izdatke za namirnice i zdravstveno osiguranje, telefon, prijevoz, režije, čišćenje odjeće i teretanu, te zaključio kako tjedno u SAD-u, točnije Ohiju, troši čak 205 dolara više nego u Australiji, a nakon toga počeo je s usporedbom plaća, za što je kazao da je najzabavniji dio.

Šokirani računicom

Radeći kao barist u Australiji, Jaxton kaže da je zarađivao oko 32 australska dolara na sat, što je ekvivalent 21 američkom dolaru, a prosječno je tjedno radio 17,5 sati, što znači da je imao jako puno slobodnog vremena za aktivnosti, hobije, druženja, putovanja i slično. U SAD-u mu je, pak, plaća na sat iznosila 15 dolara, odnosno 18 dolara s napojnicama, kojih u Australiji baš i nije bilo, no zato je radio tjedno prosječno 31,38 sati, kako bi mogao pokriti sve troškove života.

"Od ove me usporedbe zaboli želudac", kazao je Jaxton, a na svoj je video vrlo brzo prikupio pet tisuća komentara gledatelja, koji su bili šokirani njegovom računicom.

"Više si zarađivao u Australiji nego što ja zaradim u SAD-u, radeći posao za koji treba visoka stručna sprema, na kojem tjedno provedem 65 sati, i koji mi isiše svu dušu", kazao mu je jedan pratitelj.

U razgovoru za BuzzFeed, koji ga je kontaktirao nakon što je njegov video postao vrlo popularan, Jaxton je objasnio kako se u SAD vratio nakon što mu je istekla viza te se poželio malo družiti s obitelji i prijateljima.

"S novcem koji sam uštedio u Australiji, mogao sam na putovanju provesti tri mjeseca, a obišao sam dio Australije, Tajland, Vijetnam i Japan", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:00