SPORAN PROPIS

‘Nakon ponoći to više nećete kupovati‘: Milano uvodi drastične zabrane, hoće li građani opet pobjesniti!?

Sličan propis je gradska vlast pokušala uvesti i prije 10 godina, no morali su odustati zbog bijesnih prodavača sladoleda

Ilustracija, tamni oblaci nad Milanom

 Marina Spironetti/Alamy/Alamy/Profimedia

Talijanski grad Milano zabranit će sladoled i pizzu nakon ponoći - gotovo 10 godina nakon što su bijesni stanovnici grada zaustavili sličan pokušaj gradske vlasti, piše Independent.

Gradska uprava Milana želi zabraniti svu kasnonoćnu hranu za van kako bi se riješio problem bučnih grupa ljudi koje se okupljaju na ulicama. Ali, takvu su ideju stanovnici grada odbacili 2013. godine nakon što se gomila bijesnih prodavača sladoleda okupila ispred gradske vijećnice i tražila da se ta neobična mjera ukine.

Marco Granelli, zamjenik gradonačelnika, rekao je: ‘Cilj je pronaći ravnotežu između druženja i zabave te mira za stanovnike. ‘Zabrana bi vrijedila za stolove na otvorenom od 12.30 ujutro radnim danom i 1.30 ujutro vikendom između svibnja i studenog.

Novim propisom bi bila obuhvaćena sljedeća područja: Nolo, Lazzaretto, Melzo, Isola, Sarpi, Via Cesariano, Arco della Pace, Como-GaeAulenti, Porta Garibaldi, Brera, Ticinese i Darsena-Navigli. Talijani se do početka svibnja mogu žaliti i predložiti izmjene zakona.

Godine 2013. gradonačelnik Giuliano Pisapia bio je prisiljen odustati od svoje ideje nakon masovnih prosvjeda koji su zaprijetili njegovoj administraciji. Nakon što je predložio promjenu zakona koja nije prošla, ustvrdio je da je tekst novog propisa pogrešan i da nije imao namjeru doista zabraniti prodaju sladoleda ili bilo koje druge hrane ili pića noću.

‘Ako je s naše strane došlo do pogreške, to je već ispravljeno. Milanezi i nemilanezi mogu jesti sladoled dan i noć gdje god žele. Možda je došlo do pogreške u tumačenju pravila ili možda do pogreške u načinu na koji su stvari napisane‘, tada je rekao.

U sličnom potezu, prošle je godine Firenca zabranila aktiviranje novih oglasa za stanove u kratkoročnom najmu na platformama kao što je Airbnb u svojoj povijesnoj jezgri, kako bi poboljšala kvalitetu života svojih stanovnika. Taj grad u Toskani također vlasnicima stanova nudi tri godine poreznih olakšica ako stanove u postojećem kratkoročnom najmu prenamijene za običan najam.

Gradonačelnik Firence, Dario Nardella, rekao je da je grad odlučio djelovati lokalno jer su vladini planovi za regulaciju tog sektora bili razočaravajući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:43