NEVJEROJATNO ŽILAVI

‘Uništili smo im 20 bataljuna i 80 posto raketnog arsenala, ali svaki dan smo zadivljeni njihovom snagom!‘

Nakon više od 15 godina na vlasti u Gazi Hamas i njegovi pristaše duboko ukorijenjeni u svaki sektor društva

Izraelski tenkisti

 Jack Guez/Afp

Unatoč upozorenjima Amerikanaca i zapadnih saveznika Izraela, u nedjelju je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zapovjedio početak ofenzive na Rafah tvrdeći da je operacija ključna za poraz Hamasa, koji ondje drži četiri od preostalih šest aktivnih bataljuna te terorističke skupine.

Netanyahuova odluka otvorila je nekoliko ključnih pitanja, tvrdi The Times.

"Postoji li Hamas još uvijek vojno? Da. Je li organiziran? Ne, i put do njegova potpunog razbijanja ide dalje." To je bio stav visokog izraelskog vojnog dužnosnika u ožujku ove godine, ali dva mjeseca kasnije - i više od sedam mjeseci od napada 7. listopada koji je doveo do obećanja premijera Benjamina Netanyahua da će "eliminirati" islamističku skupinu - Izrael je "podbacio uništiti Hamas kao vojnu i političku silu", upozorio je The Times.

Žilaviji nego što se mislilo

Ukratko, sedam mjeseci otkako su Hamasovi teroristi pobili 1200, a oteli više od 250 Izraelaca i Izraelki, pokazalo se da je ta islamistička organizacija puno žilavija nego što se mislilo. Iako to ne treba čuditi - poslije 11. rujna 2001. SAD je uništio talibane, okupirao Afganistan i na kraju ubio Osamu bin Ladena, a nakon svega su danas talibani legalna vlast u Afganistanu. Gerilske skupine koje imaju podršku stanovništva skoro je nemoguće vojno uništiti i s time se sada susreću Izraelci.

U članku koji su objavile izraelske novine Yedioth Ahronoth, vojni analitičar Yoav Zitun priznao je da je izraelska vojska bila "svakodnevno zadivljena koliko je snažan Hamas" suočen s intenzivnim zračnim napadima i kopnenim operacijama Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

Procjene Hamasove snage su "notorno teške", ali izraelske obavještajne službe vjeruju da je najmanje 18 od njegova 24 bataljuna "raspušteno kao organizirane borbene snage". Pretpostavlja se da je likvidirana otprilike polovina Hamasovih boraca, uključujući niz vrhunskih zapovjednika na terenu, tako da sada djeluju male gerilske grupe koje izlaze da bi ispalile granate na Izraelce ili postavile eksplozivne naprave. Vjeruje se da se većina gerilaca skriva unutar i oko grada Rafaha, gdje ih sada izraelske snage pokušavaju uništiti.

Prema obavještajnim podacima iz izraelskih, američkih, arapskih i ruskih izvora, Hamas je raspolagao s između 30.000 i 45.000 boraca. Od toga je bilo najmanje 18.000 dobro uvježbanih, discipliniranih i ideološki visoko motiviranih vojnika, a ostali su spadali u drugi ešalon. Usto, postoji još nekoliko palestinskih oružanih grupacija kao što su Islamski džihad te Narodni front za oslobođenje Palestine. Protiv Izraelaca se bore i Brigade mučenika Al-Aqse, oružano krilo Hamasova rivala Fataha, koje bez obzira na političke razlike djeluju u koordinaciji i uglavnom pod općim zapovjedništvom Brigada Qassam.

Tuneli su najveći izazov

Prije dva mjeseca izraelski analitičari su objavili da je u šest ratnih mjeseci uništeno 20 od 24 bataljuna Hamasa. Izraelci tvrde i da je uništeno oko 70 do 80 posto Hamasova raketnog arsenala, uglavnom zbog nedostatka dijelova. Veći dio odgovarajućih zaliha dolazio je ranije kao krijumčarena roba preko graničnog prijelaza Rafah, ali sada se taj prijelaz vrlo pažljivo kontrolira tako da Hamas zalihe gotovo više ne dobiva. Probleme za izraelsku vojsku i dalje predstavljaju tuneli i procjenjuje se da Hamas još uvijek posjeduje barem 50 posto svojih tunela.

Početkom travnja je Michael Milshtein, bivši član izraelske vojne obavještajne službe i sada istraživač Centra Moshe Dayan Sveučilišta u Tel Avivu, iznio podatak da je izraelska vojska ubila oko trećine od oko 30.000 članova ove milicije, te trenutno raspolažu samo s oko 20.000 boraca. Međutim, Hamas bi ovu prazninu mogao brzo popuniti "jer za to mora samo regrutirati mlade Palestince, a to im vjerojatno neće predstavljati problem jer u Gazi ima puno mladih Palestinaca koji se žele pridružiti Hamasu".

image

Palestinski borci

Jaafar Ashtiyeh/Afp

Njegovo objašnjenje stoji jer su nakon više od 15 godina na vlasti u Gazi Hamas i njegovi pristaše duboko ukorijenjeni u svaki sektor društva, i to ne samo u ministarstvima koja vode nego i u dobrotvornim društvima, sudovima, džamijama, sportskim klubovima, zatvorima, općinama i udrugama koje okupljaju mlade. Hamas vlada u pojasu Gaze od 2007., kada je svrgnuo Fatah, pa od tada nadzire gospodarstvo, zdravstvenu skrb, vodu i struju, trgovinu i infrastrukturu. Usto, upravlja snagama sigurnosti u Gazi - ne samo militantnim brigadama poput Qassama nego i redovnim policijskim snagama, a u političkom pogledu hamasovci i dalje uživaju popularnost među mnogim Palestincima.

Nejasna procjena IDF-a

I BBC-jeva ekipa za utvrđivanje činjenica temeljito je pročešljala javne izjave i objave na društvenim mrežama izraelske vojske i analizirala koliko su utemeljene tvrdnje o razbijanju Hamasa. BBC je otkrio da je izraelska vojska objavila da je od početka rata ubijeno oko 13.000 boraca Hamasa, ali pritom nije objašnjeno kako se došlo do te cifre. Također, poimenično se zna za 113 likvidiranih Hamasovih zapovjednika i viših dužnosnika, od čega se za ogromnu većinu tvrdi da su stradali u prva tri mjeseca rata. Međutim, izraelska vojska ove godine nije priopćila da je ubijen bilo koji viši lider Hamasa sve do 26. ožujka, kada su objavili da je likvidiran Marvan Issa, zamjenik zapovjednika Hamasova vojnog krila. Ali stručnjaci s kojima je razgovarao BBC rekli su da se smatra da su mnogi istaknuti vođe grupe u Gazi, među njima i Jahya Sinvar, još živi.

Što se može očekivati?

Izrael će vjerojatno još neko vrijeme biti suočen s kontinuiranim oružanim otporom Hamasa, navodi se u izvještaju ureda direktora izraelske nacionalne obavještajne službe. "Vojska će biti zauzeta neutraliziranjem podzemne infrastrukture, a to će Hamasu omogućiti da se skriva, oporavlja i ponovo iznenadi izraelske snage. Ipak, Hamas vjerojatno više neće biti u stanju izvršiti sličan napad kao što je bio onaj 7. listopada. U tom smislu, vjerojatno je pretrpio veliki udarac."

I američki obavještajni analitičari predviđaju da bi Hamas mogao nastaviti s "trajnim oružanim otporom u godinama koje dolaze", koristeći svoju opsežnu mrežu podzemnih tunela da "sakrije, povrati snagu i iznenadi izraelske snage".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:38