NIJE ISPOŠTOVAO OBEĆANJE

KARAMARKO ODUSTAO OD STRANAČKIH IZBORA 'JEDAN ČLAN, JEDAN GLAS' Prekršio obećanje koje je dao članovima HDZ-a

Nakon lokalnih izbora provest ćemo stranačke izbore prema načelu "jedan član - jedan glas" - obećao je Tomislav Karamarko na 15. Općem saboru HDZ-a, 20. svibnja prošle godine
 Robert Fajt / CROPIX

- Nakon lokalnih izbora provest ćemo stranačke izbore prema načelu “jedan član - jedan glas” - obećao je Tomislav Karamarko na 15. Općem saboru HDZ-a, 20. svibnja prošle godine.

Bilo je to svega nekoliko sati nakon što je izabran za novog predsjednika stranke. No, da Karamarko neće ispoštovati obećanje stranačkim kolegama dalo se naslutiti samo četiri dana nakon što je zasjeo u fotelju prvog čovjeka HDZ-a. Naime, tada je na pitanje novinara o novim izborima odgovorio: “To je futurističko pitanje, a ja nisam Nostradamus.

Znaju što je obećao

Načelno smo rekli da ćemo nakon lokalnih izbora raditi na novom Saboru, na kojemu će osnovna razlika biti jedan član - jedan glas”. Konačna potvrda da od izbora neće biti ništa, kako su mediji zaključili, stigla je prije dva dana kada je glavni tajnik Milijan Brkić govoreći o pripremama HDZ-a za naredne izbore, spomenuo sve, osim onih unutarstranačkih.

- To što Karamarko sada ne želi održati obećanje uopće nas ne iznenađuje. Odgađa izbore jer se plaši da ne bi ponovno pobijedio. I u pravu je. Teško bi prošao bez obzira tko mu bio protukandidat - uvjereno je nekoliko visokopozicioniranih članova stranke. Dodaju kako je cijela priča oko prijevremenih izbora, zapravo, bježanje od teme novih izbora u HDZ-u.

- A na osnovu čega ćemo tražiti prijevremene izbore? Jednostavno nema elemenata za to. Pa, SDP je dobio velike gradove Rijeku, Split, Osijek, Vukovar...I tko garantira nama da bi mi pobijedili? Puno toga nam je išlo na ruku tijekom ove kampanje - SDP praktički na koljenima, promašena državna politika, inicijativa “U ime obitelji” i na kraju SDP prođe bolje nego što se očekivalo, a mi ne uspijemo ostvariti ono što smo zacrtali čak ni s tako širokom koalicijom. Zbog svega toga mnogo je u HDZ-u nezadovoljnih, a bilo ih je i ranije zbog načina na koji se vodi stranka. Ljudi dobro znaju što je Karamarko obećao.

Po Statutu

Nije ga nitko tjerao na ta obećanja, ali tada je skupljao bodove da postane šef stranke. No, sada je Karamarko taj na čijim leđima leži vjerodostojnost - kaže naš sugovornik. Ističe kako ipak nije isključeno da dio članstva zatraži nove izbore.

- To možemo po Statutu. Jednom godišnje saziva se Opći Sabor stranke i velika je mogućnost da tada netko od Karamarka zatraži da održi obećanje o novim izborima - zaključio je član HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:31