RAD ZA OPĆE DOBRO

OSUĐEN JE KOMANDIR ŠAMIL Sudac ga nije htio poslati u zatvor: 'Okanite se gluposti, Šamile'

 Screenshot/YouTube

SPLIT - Na splitskom Županijskom sudu osuđen je Damir Mamić (42), javnosti poznatiji kao Komandir Šamil. Dobio je godinu dana zatvora, ali kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro po formuli jedan dan zatvora za dva sata rada za opće dobro, piše Novi list .

Određena mu je i mjera obveznog psihosocijalnog tretmana, no po vlastitom priznanju ionako već koju godinu posjećuje psihijatra. Šamil je osuđen za kazneno djelo 'javnog poticanja na terorizam'.

'Drugarice i drugovi, članovi grupe, obraćam vam se povodom akcija pokreta otpora, no i prije dva dana u rajonu Zagreba, ključno je da se izbjegnu civilne žrtve. Nužno je da se vrše napadi na kasarne, policijske stanice i pogotovo baze specijalne policije kao najljućih pasa kerbera vladajuće kaste u Zagrebu, njihove udarne pesnice za obračun s progresivnim snagama. Sve civilne žrtve bile bi kontraproduktivne, koristile bi vladajućoj kasti, dakle trabantima Zapada, Bruxellesa i NATO pakta, u smislu obezvrjeđenja pokreta otpora i prikazivanja članova pokreta otpora kao krvoloka i bezumnih ubojica', kazao je Šamil u famoznoj snimci koju je početkom prošle godine, nedugo nakon bombaških napada u Zagrebu, objavio na Facebooku i YouTubeu.

Sudac Zoran Kežić u obrazloženju presude rekao je da je u pitanju 'društveno vrlo opasno kazneno djelo, direktno uznemiruje javnost i prijeti poretku, a zna se što je gerila i partizanski odredi, što znači takvo postupanje i kakvu bezobzirnost nosi, pogotovo što su vrlo ozbiljne riječi iznesene samo koji dan nakon eksplozija u Zagrebu. Da li je sve rečeno u šali, zbog lajkova i radi uspjeha među svojim poznanicima, a nevezano i uz činjenice da je snimano u dnevnoj sobi, da vas otac prekida i zove na večeru, da niste sakrili lice i identitet, da se u pozadini čuje nekakva etno glazba, dakle na stranu sve to, ovaj sud vas je morao proglasiti krivim', rekao je Kežić, nakon čega je pojasnio da Šamilu zatvorsku kaznu treba zamijeniti radom za opće dobro jer bi ga zatvor možda gurnuo preko ruba.

'Okanite se tih stvari koje vas nagone, da tako kažem, na ovakve gluposti. Idite u miru, Mamiću', poručio je Šamilu sudac, piše Novi list .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2024 22:45