PRAVA ISTINA

OVO JE DESET NAJVEĆIH ZABLUDA O ZDRAVOJ HRANI Nutricionistu su analizirali što nam se nudi: pripremite se za iznenađenja

Mango smoothie in glass with mint on wooden background
 Colourbox

Svi propagiraju zdravu hranu, ali ljudi nikad nisu bili više zbunjeni oko toga što je zapravo zdravo.

Atraktivna ambalaža i uvjerljiva reklama uvjerit će mnoge kupce da je baš to zdrava hrana za njih. Naime, istraživanje je pokazalo da 64% kupaca vjeruje u proizvode koji se reklamiraju kao zdrava hrana. U zadnjih se godinu dana, prema istraživanju američkog Instituta za prehrambene tehnologe, osam od 10 odraslih osoba pokušalo hraniti zdraviije.

Teško je danas od silnih proizvoda na policama dućana prepoznati što je doista zdravo, a što se samo tako reklamira.

Američki neovisni portal za vijesti Mashable razgovarao s troje nutricionista kako bi doznao koji prehrambeni prozivodi nisu tako zdravi kako ih se predstavlja i s čime ih zamijeniti. Pripremite se za iznenađenja.

1. Zdravi muesli

Ljudi misle da su muesli zdravi jer sadrže integralne žitarice, ali trebali bi znati da sadrže puno šećera te često se pripremaju s uljem ili maslacem ili nekom drugom vrstom masnoće. Zdravi muesli zapravo su bogati kalorijama.

Možete ih za zamijeniti sa zdravim žitaricama, minimalno obrađenima, koje nemaju dodatnog šećera.

plate of muesli with fresh berries

2. Gusti sokovi

Jedna od najvećih prevara je u proizvodima koji dolaze u tekućem obliku - u sokovima od kelja i slično.

Kada radite sokove od voća bacate iz njih najvažnije sastojke, vlakna, što uzrokuje nagli porast šećera u krvi i razine inzulina. Kada radite sok od više vrsta voća dobivate iz fruktoze previše šećera. Nutricionisti savjetuju da te voćke pojedete umjesto da radite sokove od njih. Poručuju vam da ne pijete svoje kalorije.

3. Dijetalni sladoled

Sladoled s manje kalorija i manje masnoće čini se predobar da bi bio istinit. Nutricionisti ih ne prepuručuju zbog visoke koncentracije kemikalija koji se koriste za njihovu proizvodnju. Umjetni zaslađivači i sastojci koje jedva možete izgovoriti natjerat će vas da još više žudite za slatkim.

4. Voćni jogurti

Bilo bi sve u redu da su u obične jogurte dodali samo voće, ali problem je u količini dodanog šećera. Naime, voćni jogurt može sadržavati i do 17 grama šećera, dok jedna porcija sladoleda od jagode sadrži 20 grama šećera.

To vam je kao da jedete sladoled koji sadrži još neke korisne bakterije. Umjesto toga radije kupite obični jogurt, dodajte u njega med ili javorov sirup i ubacite još malo voća.

Ripe blueberries in the yogurt close up

5. Piletina iz restorana

Kada želimo zdrave protein, često nam prvo na pamet padne piletina. Nutricionisti međutim upozoravaju da jela od piletine u restoranima često sadržavaju velike količine maslaca i ulja s puno dodane soli i vrhnja. Takva jela mogu sadržavati i oko 1,250 kalorija.

Radije si doma pripremite ukusnu i zdravu piletinu lišenu nezdravih sastojaka.

Oleksandr Prykhodko / Oleksandr Prykhodko
Thai style noodles with vegetables and chicken

6. Energetske pločice od žitarica

Ako su u žurbi ljudi često posežu za energetskim pločicama jer trebaju da ih nešto brzo zasiti.

Takve pločice često sadrže preljev od čokolade ili jogurta i sadrže puno kemikalija i umjetnih zaslađivača.

Umjesto toga, bolje vam je da uzmete svježe voće ili orašaste plodove.

7. Vitaminska voda

Zvuči dobro, ako u samom imenu sadrži vitamine, zar ne? Većina vitaminskih voda na tržištu sadrži i do 31 gram ili osam čajnih žlica šećera. AKo vam je dosadno piti vodu iz slavine, u vodu dodajte sodu, limun ili limetu da joj poboljšate okus.

8. Maslac od kikirikija s niskim udjelom masti

Maslac od kikirikija bogat je proteinima i kalorijama, pa bi neki mogli posegnuti za maslacem s manje masnoća.

Prirodni masni maslac od kikirikija je prema nutricionistima bolja opcija, jer ovaj drugi s manje masnoća sadrži više šećera kako bi se nadoknadio gubitak u okusu.

9. Sirup od agave

Svi znaju da treba izbjegavati unos previše šećera u organizam. Međutim, ako zamijenite šećer sa zamjenskim proizvodima poput sirupa od agave, to bi moglo zadovoljiti vašu želju za slatkim, ali ne čini dobro za vaše zdravlje.

Prirodni zaslađivači su još uvijek šećeri sa sličnim omjerom kalorija kao i normalni šećer i med.

Ako želite regulirati šećer u krvi najbolje je da općenito smanjite unos šećera.

10. Punozrnati proizvodi

Većina ljudi misli da ako je proizvod od sedam sjemenki zdrav, onda onaj koji sadrži 12 sjemenki mora biti još zdraviji.

Ne baš. Punozrnati proizvod znači samo da tjestenina ili kruh sadrže više sjemenki. Nema baš nikakve veze sa brašnom koje se koristi, a ako je riječ o bijelom brašnu, znači da je lišeno većine nutritijenata.

Umjesto toga potražite prizvode od cjelovitog zrna, odnosno integralno brašno kako bi dobili što više vlakana i nutritijenata.

Uros Zunic
Small whole grain breads. Selective focus on the front bread

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2024 04:12