STRATEŠKI POTEZ

AKVIZICIJA Pavao Vujnovac (PPD) kupuje Luku Ploče trgovina, nizozemska Vitol Grupa mu partner

Slijedi veliki investicijski ciklus u dovršetak gradnje terminala tekućih tereta
Pavao Vujnovac, Prvo plinarsko društvo
 Darko Tomas / CROPIX

Ovih dana potpisan je ugovor i dogovoreni su uvjeti po kojima će Prvo plinarsko društvo preuzeti tvrtku Luka Ploče trgovina. No, po kojoj cijeni zasad nisu željeli otkriti.
Luka Ploče trgovina dio je grupacije Luka Ploče, u kojoj je Prvo plinarsko društvo najveći pojedinačni dioničar i ima gotovo četvrtinu udjela. Ona upravlja terminalom tekućih tereta, čija se prva faza gradnje, vrijedna oko 125 milijuna kuna, upravo dovršava.
Preuzimanje Luke Ploče trgovina potvrdio nam je predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović, koji je otkrio da se ovom transakcijom željelo zaokružiti ukupnu investiciju u dovršetak terminala za skladištenje i prekrcaj tekućih tereta, procijenjene vrijednosti od 130 milijuna eura.
STRATEŠKI PARTNER- Taj novac Luka Ploče ne može osigurati, a važno u ovoj transakciji je to što će novi vlasnik Luke Ploče trgovina, tvrtka Prvo plinarsko društvo, kao strateškog partnera dovesti tvrtku VTTI, koja je članica Vitol Grupe. Slijedi veliki investicijski ciklus u dovršetak gradnje terminala tekućih tereta, nakon čega će njegov ukupni kapacitet dosegnuti 280 tisuća prostornih metara tekućih tereta te 40 tisuća prostornih metara plina. Druga faza investicije već je započeta i odvija se prema zacrtanim planovima - ističe Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploče.
Grupacija Vitol osnovana je 1966. godine u Rotterdamu. Njezin prošlogodišnji promet iznosio je 168 milijardi dolara. U svijetu ima 40 podružnica, a najveći promet ostvaruje u Houstonu, Ženevi, Londonu i Singapuru. Temeljna djelatnost Vitol Grupe je trgovina tekućim teretima, uključujući skladištenje, logistiku i distribuciju. Djelatnost grupacije proširena je i na istraživanje i proizvodnju, proizvodnju električne energije, rudarstvo i trgovinu. Tvrtka VTTI članica je Vitol Grupe, osnovana je 2006. godine, ima kapacitete za skladištenje 8,7 milijuna prostornih metara tekućih tereta, a u bliskoj budućnosti želi ih povećati na više od 10 milijuna kubika.
Ulazak Vitol Grupe u Luku Ploče, prema Pavlovićevim riječima, značajan je jer u Hrvatsku ulazi jedna od najvećih svjetskih kompanija iz ovog sektora.
Luka Ploče trgovina vlasnik je i broda barže koji je do gradnje prve faze terminala tekućih tereta, odnosno do sada služio upravo za prekrcaj tih tereta i njihovo privremeno skladištenje. Prema predviđenom ugovoru, Prvo plinarsko društvo preuzet će i taj brod. Brod bi u budućnosti mogao služiti kao prekrcajno mjesto jestivih ulja.
PRVA FAZA Prošle je godine, podsjetimo, počela gradnja prve faze terminala tekućih tereta, namijenjenih skladištenju i prekrcaj tekućih tereta u luci Ploče. Ugovor koji je potpisan prošlo ljeto odnosio se na gradnju novih spremnika za naftne derivate ukupnog kapaciteta 50.000 prostornih metara. Investitor je tvrtka Luka Ploče trgovina, a odabrani izvođač radova je tvrtka Kamgrad iz Zagreba. Investicijom je osiguravano povećanje prometa tekućih tereta te su, kako je prošle godine rekao Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploče, početkom gradnje ovog terminala riješili probleme što se tiče prekrcaja i skladištenja tekućih tereta u idućih tridesetak godina. Zahvaljujući investiciji sagrađen je suvremeni skladišni prostor opremljen u skladu s najvišim tehničko-tehnološkim standardima, čime se postiže i visok stupanj zaštite okoliša i sigurnosti.
Ukupna vrijednost ulaganja prve faze gradnje terminala za skladištenje i prekrcaj tekućih tereta je 126,49 milijuna kuna, a dio investicije koji gradi Luka Ploče trgovina s odabranim izvođačem Kamgradom iznosi 82 milijuna kuna. Investicija se financira kreditom Europske banke za obnovu i razvoj, a izvor je i dokapitalizacija matičnog društva, Luke Ploče. Rok za dovršetak radova bio je 270 dana, tako da je planirani dovršetak radova upravo ovih dana. Ovaj posao, kako ističu u pločanskoj luci, nastavak je velikog investicijskog ciklusa u Luci Ploče. Prethodno su dovršeni radovi na stabilizaciji i konsolidaciji tla terminala tekućih tereta koji su započeti u prosincu 2015. godine, a sada se pristupa gradnji spremnika za naftne derivate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:14