ISTRAŽUJEMO

U ova 4 nebodera na zagrebačkim Srednjacima je 245 tvrtki

Iako su trgovačka društva tu registrirana, nema ih na zvonu niti na sandučićima

Na zagrebačkim Srednjacima u neboderu sa 330 stanova registirano je čak 88 aktivnih trgovačkih društava. U neboderu pokraj, na adresi Braće Domany 6, prijavljeno ih je još 58, a na broju 4 nalazi se, pak, još 50-ak tvrtki, dok je u prvom od četiri nebodera u nizu registrirano dodatnih 49 poduzeća. U ta četiri ulaza na Srednjacima prijavljenoj je rekordnih 245 aktivnih tvrtki. Podaci su to koje smo neslužbeno dobili iz Ministarstva financija, a riječ je o tvrtkama koje su ovih dana u bazi podataka bile aktivne. Zanimljivo je da ni na zvonima, ni na poštanskim sandučićima u tim ulazima na Srednjacima sve te tvrtke nisu baš vidljive. Jutarnji list ne aludira da su sve tvrtke na tim adresama nepostojeće, no istražili smo koje su top-lokacije za registraciju pravnih osoba u Zagrebu.

Virtualni uredi

Utvrdili smo da se većina, sudeći prema podacima Ministarstva, smjestila u novijim poslovnim zgradama kojima je registracija tvrtki bez ureda, odnosno tzv. virtualnih ureda postala, čini se, dio biznisa. Brojnost tvrtki u neboderima na, primjerice, zagrebačkim Srednjacima i dalje je enigma, ne samo djelatnicima Ministarstva, nego i samim stanarima. Prilikom obilaska spomenutih nebodera naišli smo na poštara koji kaže da redovito vraća poštu jer brojne tvrtke nikada ne nađe na tim adresama. - U prvom neboderu, na broju 8, ima ih najviše - kaže nam poštar. - Ali to nećete vidjeti ni na zvonima, ni na poštanskim sandučićima. Za neke od njih znam čije su, ali ima ih na desetine koje ne postoje ili su jučer postojale, a danas kad pozvonim vlasnik kaže da tu više nema te tvrtke - dodaje poštar.

Jedan od stanara također nam kaže da ih je na sandučićima vidljivo možda pet, a da je njemu poznato da ih pet-šest zaista posluje. Začudio se kad smo mu rekli da ih je samo u njegovu ulazu registrirano čak 88.

Fiktivne tvrtke

- Toliko ih sigurno nema. Stalno poštari traže neke firme kojih nema ili se vlasnici prave da ih nema, očito ih je puno fiktivnih - kaže nam jedan od dobro upućenih stanara. Na drugoj strani grada također raste biznis, pa je na Radničkoj cesti, koja slovi za zagrebački “Manhattan”, na pet adresa registrirano čak 435 trgovačkih društava. Poslovni toranj s najviše registriranih tvrtki je, primjerice, Zagreb Tower u kojem se smjestilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Riječ je o 206 tvrtki registriranih na adresi Radnička cesta 80. Na internet-stranici Zagreb Towera reklamiraju se instant-uredi i tzv. virtualni uredi.

Adresa za primanje pošte

Instant-ured se može unajmiti na dan-dva ili, naravno, na neodređeno, a virtualni se uredi uglavnom iznajmljuju na neodređeno. Mjesečna cijena virtualnog ureda iznosi oko 300 kuna, a tvrtka na toj adresi može registrirati sjedište te joj tu može stizati pošta. Djelatnici virtualnog ureda obavještavaju osobu koja je registrirala ured da joj je stigla pošta. Na internet-stranici nude razne pakete: “Kreirajte paket virtualnog ureda koji bi u potpunosti olakšao poslovne aktivnosti. Sada imate priliku osnovni paket virtualnog ureda, BasicOffice, obogatiti uslugama poput zaprimanja telefonskih poziva, obavljanja poslova uredske administracije, skeniranja pošte na mail, kopiranja i printanja dokumentacije, a možete odabrati i jedan od naših paketa dvorana za sastanke”. U osnovnom paketu virtualnog ureda nudi se poslovna adresa i zaprimanje pošte, a cijenaje375 kuna, navodi se u ponudi. “Ako uzmete uz adresu firme imati i telefonski broj, na raspolaganju su dvije mogućnosti: telefonski broj plus neograničeno preusmjeravanje poziva za 99 kuna, ili telefonski broj plus 120 minuta preuzimanja poziva u ime vaše tvrtke 300 kuna”. Nadalje, za još 99 kuna nude skeniranje pošte i slanje, a za još sto kuna po satu sve administrativne poslove od organiziranja i slanja pošiljki i paketa.

5 TOP LOKACIJA

1. Radnička 80

206 tvrtki

2. Petra Hektorovića 2

198 tvrtki

3. Ulica grada Vukovara 269

190 tvrtki

4. Samoborska cesta 145

175 tvrtki

5. Ivana Lučića 2

146 tvrtki

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 02:16