VLADA UZVRAĆA UDARAC

'NA DAN ŠTRAJKA NASTAVNICI BI MOGLI DOBITI RADNU OBAVEZU!' Mrsić najavio krajnju opciju za održavanje državne mature

"Oko provedbe mature dogovorit ćemo se sa sindikatima, a kad govorimo o radnoj obvezi, to je jedna od opcija ali to je krajnja opcija i mislim da se možemo dogovoriti", kazao je ministar

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je danas mogućnost nametanja radne obveze učiteljima i nastavnicima u srijedu 5. lipnja radi provedbe državne mature, ali je naglasio kako je riječ o krajnjoj opciji te kako se nada da do toga neće doći.

"Što se tiče radne obaveze, to je jedna od mogućnosti", izjavio je Mrsić gostujući večeras u dnevniku Nove TV u odgovoru na novinarsko pitanje hoće li učiteljima i nastavnicima, u slučaju da se vlada i sindikati ne uspiju dogovoriti, biti nametnuta radna obaveza radi provedbe državne mature iduće srijede, za kada su sindikati javnih i državnih službi najavili štrajk.

"Oko provedbe mature dogovorit ćemo se sa sindikatima, a kad govorimo o radnoj obvezi, to je jedna od opcija ali to je krajnja opcija i mislim da se možemo dogovoriti", kazao je ministar, napomenuvši kako misli da tu "moramo biti svi razumni" i kako se nada da do toga neće doći, "da ćemo se dogovoriti, sjesti i postići sporazum".

Ministar je ponovio ranije izrečene argumente vezane uz štrajk koji su danas sindikati javnih i državnih službi najavili za 5. lipnja, istaknuvši kako bi Vlada, kad bi udovoljila sindikatima u njihovim zahtjevima, morala otpustiti 17 tisuća radnika u javnim i državnim službama.

Ponovno je pozvao sindikate na pregovore, te ustvrdio da Hrvatska, u slučaju da se štrajk održi, neće biti blokirana, budući da se dio sindikata nije pridružio štrajku. "Ali ako i bude štrajka, postoje poslovi koji se moraju obavljati i vlada će se dogovoriti sa sindikatima koji poslovi trebaju biti obavljeni u vrijeme štrajka", kazao je Mrsić, te ponovio kako se ipak nada da će sporazum biti postignut.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika: 'Mrsić je pljunuo u lice svim dobronamjernim ljudima!'

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) u svojoj rekaciji na jučerašnji sastanka predstavnika Vlade i sindikata javnih i državnih službiustvrdio večeras je ocijenio kako je ministar Mirando Mrsić tvrdnjom da bi ispunjenje sindikalnih zahtjeva za posljedicu imalo otpuštanje 17.000 radnika u javnim i državnim službama i matematičkom gimanastikom kojom je takve monstruozne tvrdnje „potkrijepio" pljunuo u lice svim dobronamjernim ljudima.

SDLSN ističe kako izgleda da jedino ministar Mrsić nije čuo sindikalni prijedlog koji bi se mogao sumirati u dva osnovna zahtjeva - prestanite s ukidanjem prava i smanjenjem plaća i vratite jednostrano ukinuto i ugovoreno u dobroj (i naivnoj) vjeri kad se za to steknu uvjeti.

Sindikat poziva Mrsićeve stranačke kolege da se ograde od, kako navode, njegovih laži i objeda. Ovim istupom, za koji nema povoda i temelja ni u čemu što se događalo i što je rečeno na sastanku, ministar Mrsić diskvalificirao se pred sindikatima i u javnosti kao osoba i državni dužnosnik Vlade Republike Hrvatske, stoji u priopćenju sindikata koji se pita kako nastaviti dijalog s čovjekom koji na konstruktivne, društveno odgovorne i za Vladinu stranu prihvatljive prijedloge, reagira krivotvorenjem i optužbama na račun predstavnika sindikata?

Sindikat pita je li Mrsićev istup izgred neodgovornoga pojedinca ili politika Vlade?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:30