JEZA IZ PROŠLOSTI

PROGOVORIO NAJGORI UBOJICA U POVIJESTI VELIKE BRITANIJE 'Nisam bolestan, samo sam glumio ludilo'

S djevojkom Myrom Hindley ubio je petoro djece

Britanac Ian Brady, serijski ubojica koji je 1960-ih zajedno s djevojkom Myrom Hindley ubio petoro djece, izjavio je pred sudom kako nije mentalno obolio nego da je glumio ludilo.

Brady je pred sudom rekao kako je glumio da je mentalno bolestan da bi bio prebačen iz zatvora u zatvorsku bolnicu.

Pretvaranje u zombija

Bradyjev odvjetnički tim tvrdi kako njihov klijent ima poremećaj ličnosti, ali da nije mentalno obolio i da ga se može držati zatočenim u zatvoru, a ne u zatvorskoj bolnici u Ashworthu. Osoblje u toj zatvorskoj bolnici, međutim, tvrdi kako Brady pati od paranoidne shizofrenije i kako mu je mjesto tamo gdje je sada.

Brady od 1999. štrajka glađu, ali doktori ga hrane cjevčicom koju su mu provukli kroz nos, što im omogućuje zakon o mentalno oboljelim osobama. Mediji tvrde da ga, kada bi dospio u zatvor, tamošnja uprava ne bi mogla prisilno hraniti i on bi mogao umrijeti, što mu je i cilj.

Ovo je prvi put od 1965. da je Brady progovorio u javnost. On ne želi priznati da je samoubojstvo razlog zbog kojeg želi prijeći u zatvor već želi otići jer se tamošnji režim pretvorio u kaznionicu.

“Daju ti pogrešne lijekove i žele te pretvoriti u zombija”, rekao je. Monstruozni zločinac iz Moors ubojstava, kako su ih zvali britanski mediji, koji su svojedobno šokirali Englesku, rekao je i kako je Britanija u zadnje vrijeme postala “psihotična država” zbog sudjelovanja u ratu u Iraku i Afganistanu te da je on “prilično bezopasan kriminalac”.

Oprezna sumnjičavost

Upitan kako provodi vrijeme u bolnici, Brady je rekao kako studira psihologiju i njemački jezik. Rekao je i kako zadnjih 10 mjeseci ne izlazi iz sobe, a kada mu je rečeno da je to zbog paranoje, Brady je odgovorio:

“Vlasti to zovu paranojom. Ja, kao i drugi zatočenici, nazvao bih to opreznom sumnjičavošću.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:07