ZANIMLJIVO

Znate li zašto ljudi sade ruže u svojim vinogradima? Ne, nije estetika u pitanju

 /SHUTTERSTOCK

Sigurno ste se pitali zbog čega se ruže sade na početku reda u vinogradima. Razlog nije estetika, odnosno stvaranje romantične atmosfere, točnije to nije primarni razlog. Ruža je vrlo koristan stanovnik vinograda jer ukazuje na dobro poznatu bolest vinove loze – pepelnicu.

Kakvu štetu pravi pepelnica u vinogradima?

Meta uzročnika pepelnice, gljivice Uncinula necator, su svi zeleni dijelovi te kulture. Listovi vinove loze bivaju napadnuti u svim fazama svog razvoja, dolazi do uvijanja mladih listova koji se potom suše. Na zaraženim listovima javlja se karakteristična sivkasta prevlaka.

Ipak, najveći gubici uočavaju se na plodu. Bobice veličine 2-3 milimetra mogu biti skroz pokrivene karakterističnom prevlakom. Nakon početka zaraze tipičan je njihov zaostanak u razvoju, a u vrijeme aktivnog rasta one pucaju sve do sjemenki.

Pepelnica stvara velike ekonomske štete u vinogradima koje se ogledaju u smanjenom broju bobica, gubitku njihove tržišne vrijednosti, smanjenoj fotosintetskoj aktivnosti uslijed oštećenja listova razvijaju se pogodne sredine za druga oboljenja kao što je siva trulež.

Kako ruže pomažu u borbi protiv pepelnice u vinogradima?

Ruža je osjetljiva na ovo oboljenje i pravi je indikator te bolesti. Naime, kada se simptomi pojave na ruži u vinogradima to je znak da treba provesti mjere suzbijanja pepelnice na vinovoj lozi i spasiti je.

Na području Burgundije, francuski monasi su prvi uočili ovu prednost zajedničke sadnje kada su grmove ruža posadili u vinogradima. One su pokazivale simptome bolesti prije vinove loze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:31