Zlata vrijedan

Jedan dio ormara stalno zanemarujemo: Posvetite mu pažnju, uštedjet će vam vrijeme i novac

 ELGRAD
Možda vam se ne čini važan na prvu, ali može podići izgled garderobe na višu razinu

Čist i uredan dom ultimativni je cilj mnogih. To ne čudi jer neuredne prostorije zatrpane nepotrebnim predmetima često mogu biti uzrok stresa i anksioznosti. Stoga za što povoljnije mentalno zdravlje i atmosferu u kući treba redovno održavati higijenu doma.

No, na putu ka besprijekornom stanju doma, jedan kutak često ostaje zanemaren. Istraživanje je pokazalo kako je ormar najzatrpaniji dio kuća i mjesto za pohranu svega što trebate, ali i čega se ne želite riješiti. Od komada odjeće koje nikada niste nosili, prastarih kofera, razbacanih kutija za cipele do hrpe šalova i poneke deke, ormar je mjesto pohrane za sve.

Uredan ormar može osloboditi um od nepotrebnog stresa i olakšati svakodnevne rutine pa je važno od ovog kutka učiniti estetski privlačnog i funkcionalnog suputnika u kreiranju reda u kući. To pokazuju i najnoviji trendovi koji sve veći naglasak stavljaju na funkcionalnost ormara i garderoba. Uz pomoć jednostavnih savjeta, ormari i garderobe postaju trendy i praktični!

Odlučite se za baršunaste vješalice

Osim što izgledaju atraktivno i izdvajaju se od klasičnih, plastičnih ili drvenih, baršunaste vješalice sve su popularnije jer štede prostor u ormarima i garderobama. Puno su tanje od ostalih vješalica, a sloj baršuna čini ih idealnim za osjetljive materijale poput svile. Korištenjem baršunastih vješalica odjeća ostaje bez nabora, smanjujući potrebu za peglanjem.

image
SHUTTERSTOCK

Kao dodatni bonus, ovaj tip vješalica moguće je pronaći u raznim bojama, što može pomoći u organiziranju garderobe. Primjerice, plave vješalice mogu služiti za vješanje košulja, a sive za sakoe. Uz to, baršun će prostoru dati luksuzniji izgled i spriječiti da odjeća sklizne s vješalice i izgubi se na dnu ormara.

Ipak, na baršunaste vješalice nikada nemojte vješati mokru odjeću, osobito svijetlih boja, jer bi je vješalica mogla zaprljati.

Pazite kako sortirate odjeću

Jedno od glavnih pravila urednog ormara je da ne bude zatrpan. Bitno je barem jednom godišnje napraviti “generalku” i riješiti se viška stvari. Za što efikasnije iskorištavanje prostora, stvari koje rjeđe nosite možete staviti na vrh ormara, a omiljene komade složiti po sredini kako bi uvijek bili prvo što vidite.

image
ELGRAD

Razvrstavanje odjeće po bojama može pomoći pri stvaranju vizualno privlačnog i funkcionalnog ormara. Primjerice, jedan kutak može biti izdvojen za sve plave majice, crne traperice ili bijele bluze. Na taj način lako možete pronaći što tražite, ali i prepoznati neke nedostatke u garderobe poput manjka crvenih košulja.

Idealan način za sortiranje odjeće i modnih dodataka uz dozu elegancije i bez zauzimanja dodatnog prostora donose novi Hack dodaci iz Elgrada. Glavni cilj ovih dodataka jest upravo funkcionalnost i visoka preglednost ormara za što lakše snalaženje u prostoru.

image
ELGRAD

Organizatori s pregradama savršeni su za sortiranje manjih dodataka, poput leptir mašni, a izvlačna polica za cipele idealna je za pohranjivanje obuće bez dodatnog zauzimanja prostora pa je odlična I za manje ormare i garderobe.

Ako ste mislili da su liftovi rezervirani samo za zgrade, prevarili ste se. Hack garderobni lift za ormare omogućuje pristup gornjim dijelovima ormara bez napora. Iako šipka dolazi u jednoj dimenziji, sustav garderobnog lifta je u više dimenzija - za element širine od 450-600 mm, za onaj od 600-830 mm i za element širine od 830-1150 mm. Nosivost garderobnog lifta je 12 kilograma. Ublaživači i vodilice s djelomičnom izvlakom omogućuju polagano i tiho otvaranje i zatvaranje, a prednost im je jednostavna i brza montaža.

Dobro organiziran i pregledan ormar donosi uštedu vremena i novaca jer postajemo svjesni svega što posjedujemo pa tako niti jedan komad odjeće ne pada u zaborav, a smanjuje se i gomilanje stvari.

image
ELGRAD

Osim toga, Elgrad donosi i Zero sustave, koji su izrazito svestrani i praktični. Riječ je o modularnim sustavima izrađenim od aluminija koji se mogu kombinirati s policama od drva, stakla, ormarićima te s Hack dodacima za ormare i garderobe.

Jednostavni su za montažu i imaju širok spektar dodataka zahvaljujući modularnosti sustava što ih čini idealnim za dizajniranje vlastite garderobe. Visoka fleksibilnost ovih sustava čini ih kompatibilnima i za ostale prostore, uz tri mogućnosti montaže: iz zida u zid, iz stropa u pod te iz zida u pod. Zero omogućava stvaranje kreativnih rješenja za dom, garderobu, ili ured, bez potrebe za dugotrajnim i kompliciranim procesima.

image
ELGRAD

Važnije nego što se čini

Idući savjet za unaprjeđenje ormara i garderoba je često zanemaren. Ipak, trendovi kažu kako je udobno mjesto za sjedenje neophodno svakoj garderobi. Kako bi od ovog prostora učinili oazu za opuštanje uz biranje odjevnih kombinacija, potreban je kutak posvećen sjedenju. Može poslužiti i za obuvanje cipela, obavljanje telefonskih poziva. Iako se možda ne čini tako, ne mora zauzimati mnogo prostora.

image
SHUTTERSTOCK

Mala sofa ili tabure mogu imati skriveno spremište, što ih čini još funkcionalnijim rješenjem za garderobe. Oni koji imaju više prostora, od garderobe mogu napraviti mali dnevni boravak.

Odabir kauča za glavnu zvijezdu kutka za sjedenje ovu će prostoriju pretvoriti u produžetak doma i podići značenje garderobe na višu razinu.

Obratite pažnju na rasvjetu

Bez obzira radi li se o klasičnim ili walk in ormarima, rasvjeta je ključna za dobru organizaciju garderobe i trendy izgled. Osim toga, dobro osvijetljen ormar daje dašak glamura svakodnevnom biranju odjevnih kombinacija. Dobar sustav rasvjete može pojednostaviti korištenje ormara, olakšati pronalaženje potrebnih stvari, ali i otkriti skrivene mrlje na odjeći koje se ne mogu uočiti u mraku. Oni kreativniji mogu izdvojiti odjeljak za izlaganje posebno drage odjeće ili dodataka, poput torbi, naušnica ili rajfova za kosu.

image
SHUTTERSTOCK

Bilo da je riječ o žaruljama, rasvjetnim trakama ili reflektoru, uz dobro osvijetljen ormar osjećat ćete se kao da prolazite kroz odjeljke svog omiljenog butika i to iz udobnosti vlastitog doma.

Trendovi u uređenju ormara i garderobe na prvo mjesto stavljaju funkcionalnost, prateći potrebe modernog društva. Uz opcije koje nude novi dodaci, postaje gotovo nemoguće imati neorganiziranu garderobu. Mogućnosti za sortiranje i slaganje ima bezbroj pa briga o stanju ormara prestaje biti još jedna obaveza u nizu i postaje draga aktivnost.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Elgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:11