Kuća iz 18. stoljeća

Kamena kuća u Bolu na otoku Braču

Kako je derutna kuća iz 18. stoljeća postala ugodan životni prostor

Bol na otoku Braču već dugo slovi kao jedna od najpoželjnijih lokacija za ljetni odmor u Dalmaciji. Obično na spomen Bola svi prvo pomisle na prekrasnu plažu Zlatni rat koja je jedna od najvećih i najljepših prirodnih atrakcija Jadrana. Pruža se gotovo pola kilometra u more, a raste nanošenjem i taloženjem sitnih šljunčanih oblutaka oko pomorskog grebena. Vršak Zlatnog rata mijenja oblik nastojeći ugoditi volji valova i morskim strujanjima.

No, Zlatni rat nije ni približno jedina atrakcija ljupkog bračkog mjesta. Tu je i impresivan dominikanski samostan, jedna od najstarijih institucija u Bolu, zatim nekoliko lijepih crkava poput kapele Svetog Ivana i Teodora, koja datira u predromaničko doba, te barokne i rokoko župne crkve Gospe od Karmela i kapelice Sv. Ante koja gleda na bolsku luku. Tu je i Zmajeva špilja koja se nalazi samo nekoliko kilometara od Bola.

Skrivena u brdu iznad Murvice, Zmajevu špilju možete posjetiti samo u sklopu ture pješačenja. Špilja je služila kao sklonište za redovnike koji su bježali pred osmanskom invazijom na kopno 1500. godine, a sadrži reljefe slavenske mitologije i kršćanskih simbola te oltar isklesan od kamena. Bol se ponosi i raznim galerijama i vinskim podrumima, ali i tradicionalnom bračkom arhitekturom u kojoj dominiraju originalne kamene zgrade i kuće.

Komin u boravku

A upravo jednu takvu tradicionalnu kamenu kuću pronašli smo i mi u Bolu tragajući za lijepim životnim prostorima. Riječ je o kući čiji počeci sežu u daleko 18. stoljeće. Vlasnik Ivo Brizić objašnjava nam kako se kuća zapravo sastoji od dva objekta: manje kuće koja je nekoć bila staja veličine 30 četvornih metara, a koja je prije petnaestak godina adaptirana u udoban prostor s kuhinjom i kupaonicom, te većeg objekta od 140 m2 koji se sastoji od prizemlja i kata.

- Na katu su tri spavaonice i hodnik koji vodi do pergole, dok se kamenim vanjskim stubištem može sići u dvorište s vanjske strane. Cijelo prizemlje je nekad zapremalo težačku konobu. Danas konoba zauzima polovinu tog prostora i u uporabi je za proizvodnju i pohranjivanje vina i maslinova ulja - priča Ivo Brizić i dodaje kako je ostatak prostora prenamijenjen u rustikalni dnevni boravak s kominom. Dnevnom boravku, koji je srce ovog doma, draž daju drveni stropovi i podovi, a središnja potporna greda je jarbol jedrenjaka.

Pitamo simpatičnog vlasnika gdje je nabavio i više nego zanimljiv namještaj. - Dio starog namještaja je već bio u kući kad smo se uselili, a detalji su s vremenom dolazili. Većinom se radi o lokalnim stvarima, ovdje s otoka. Imao sam galeriju u Bolu i strastveni sam kolekcionari i ljubitelji slika i antiknih predmeta, pa sam određeni broj slika odlučio zadržati u ovom prostoru - ističe.

Zemljani tonovi

U kući prevladavaju zemljane boje i prirodni materijali, što cjelokupnom ambijentu daje poseban šarm jer interijer nije nimalo nametljiv, a opet je jako poseban. - Tijekom uređenja jako smo pazili na sitnice i ništa nismo prepuštali slučaju. Spavaće sobe su okrečene vapnom, a krov je prekriven bijelim kamenim pločama.

Kuhinja je mala, ali slatka, a pažnju privlači jer je u kombinaciji zelene i boje trešnje - otkriva vlasnik koji na pitanje koja mu je najdraža prostorija u kući spremno odgovara: - Definitivno dnevni boravak iz kojega kroz zelenilo u vrtu puca pogled na Hvar. Uz to, ova prostorija odiše posebnom toplinom i ugođajem, i to prvenstveno zbog komina u kojemu svaki dan gori vatra, osim u vrućim ljetnim mjesecima, ali čak i onda... ovisno o ulovu ribe.

Foto: Biljana Gaurina/EPH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 06:49