Životna priča

Kupila je 3 napuštene kuće na Siciliji za 3 eura i nije požalila! "Jedna će biti umjetnička galerija, druga mi je za život, a treća..."

 ARSSECRETA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Godine 2021. devet sela u južnoj Italiji ponudilo je milenijalcima platiti 33.000 dolara da se presele onamo i pomognu u ponovnom naseljavanju gradova koji se brzo prazne. Sela - sva u južnoj talijanskoj regiji Kalabriji - ponudila su ljudima mlađima od 40 godina gotovinu da se presele. Gradovi u ponudi uključivali su srednjovjekovno selo Civita di Bagnoregio na litici i Aieta, grad na obali.

Jedina stvar koja je bila zajednička ovim mjestima je da su sva imala manje od 2000 stanovnika i bila su samo korak udaljena od pretvaranja u gradove duhova.

Regija Kalabrija također je dospjela u vijesti u ljeto 2020. kada je ponudila kuće za 1,14 dolara u selu Cinquefrondi. U želji da se mjesto ponovno nastani pokrenuta je "Operacija Ljepota" i dvanaest kuća stavljeno je na prodaju po toj cijeni.

U središnjoj Siciliji grad Cammarati 2019. besplatno je dijelio kuće svima koji su tamo željeli živjeti. Gradonačelnik Vincenzo Giambrone rekao je da je to dio nastojanja da se spriječi da se grad pretvori "u ruševinu".

Kad je Rubia Daniels prvi put čula za talijanske jeftine kuće, znala je da ih mora sama pogledati.

- Bila sam zapanjena. Bila je to jedna od onih stvari koje morate vidjeti da biste bili sigurni da je istina, rekao je Daniels za Insider. Istražila sam i u roku od tri dana sredila sam avionsku kartu, rent-a-car, hotel i otišla.

Do kraja svog 10-dnevnog putovanja u Mussomeli, mali grad na Siciliji, u srpnju 2019., bila je ponosna vlasnica tri oronule kuće koje je kupila za samo 1 €. Predstavnik Case 1 Euro, organizacije odgovorne za stambeni projekt u Mussomeliju, potvrdio je prodaju.

Daniels, koja se prije 30 godina doselila u Kaliforniju iz predgrađa Brasilije u Brazilu, rekla je da ju je talijanski grad podsjetio na dom iz djetinjstva.

- Ljudi su bili super gostoljubivi i svi su htjeli popiti kavu sa mnom. Agencije za nekretnine su me prigrlile kao sestru - bile su sa mnom svaki dan dok sam bila tamo, rekla je Daniels.

Očarala ju je bogata povijest grada i njegovih stanovnika, a svidjela joj se i ideja o obnovi napuštenih kuća.

- To je ekološki projekt, dodala je Daniels, koja radi u solarnoj industriji. - Moramo prestati graditi i početi obnavljati postojeće nekretnine koje imamo.

Daniels je imala različite planove za svaku svoju novu kuću.

- Ovu koju sada radim planiram pretvoriti u umjetničku galeriju. Druga će biti za mene. A treću kuću, koja će biti moj najveći projekt, želim pretvoriti u wellness centar za zajednicu, dodala je.

Krajem 2019., ova je 49-godišnjakinja započela s obnovom imanja ali je morala pauzirati projekt zbog pandemije.

- COVID-19 se dogodio i nije nam bilo dopušteno da se vratimo, pa sam prošle godine ponovno započeli renoviranje, rekla je Daniels. Svoje vrijeme dijeli između San Francisca i Mussomelija, provodeći najmanje mjesec dana u talijanskom selu.

Do sada je završila vanjske radove na dvjema kućama, ali nije počela s posljednjom.

Italija očajnički želi ljude poput Daniels. Daniels nije jedina osoba koja je uskočila u očajnu Italiju da ponovno naseli svoje prazne, uspavane gradove.

Međutim, preuzimanje kuće od 1 USD nije mali podvig. Naime, potrebno se suočiti s kućom koja bi mogla biti u potpunom zapuštenom stanju i zahtijeva opsežna renoviranja samo da bi bila pogodna za život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 11:42