Eno-gastro-dizajnersko iskustvo

Malvazija nije nikad imala ljepši dom

U svijetu su vinarije posebna arhitektonska kategorija. One izgledaju spektakularno, moderno i pružaju pravo eno-gastro-dizajnersko iskustvo i objavljuju se u svim mogućim arhitektonskim časopisima i knjigama. Naravno, ne sve vinarije.

Tako da uopće ne čudi što mi u Hrvatskoj imamo samo jednu takvu vinariju, a riječ je o vinariji obitelji Kozlović u malom istarskom mjestu Momjan. Vinarija izgleda spektakularno.

Riječ je o suvremenom i impresivnom zdanju zagrebačke Produkcije 004, dok je za većinu stvari u interijeru odgovorna pulska Fabrika Željka Burića.

U impresivnoj stakleno-betonskoj zgradi od 2000 kvadrata, koja je vješto uklopljena u momjanske brežuljke, nalazi se pogon za proizvodnju vina, podrumi u kojima se vino pažljivo čuva te kušaonica u kojoj uistinu možete uživati, posebice ako ste ljubitelj suvremenog dizajna i arhitekture.

Čim dođete u vinariju, zasigurno će vas dočekati netko iz obitelji Kozlović i zatim će vas rado provesti po vinariji, objasniti vam sve o njihovoj povijesti, tehnologiji proizvodnje vina te o starim vinogradima u selu Santa Lucia s kojih se bere grožđe od kojih se radi njihova slavna malvazija.

Hodajući po vinariji sigurno ćete ostati impresionirani veličinom prostora i tehnologijom stvaranja vina, kao i betonskim stepenicama, hodnicima i podrumima koji izgledaju uistinu impozantno. Ono što je nas posebno oduševilo je prostor u kojem je kušaonica vina u kojem su starinski tradicionalni motivi reinterpretirani na suvremeni, pomalo duhovit način.

Foto: Berislava Picek/EPH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. studeni 2024 03:05