Neobična priča Mislava Viteza, vlasnika rakijarnice Cica

‘Zatvorio sam najpoznatiji kafić u Tkalči da bih otvorio galeriju’

Cico je uvijek govorio da će jednom otvoriti atelijer s nakitom. No, ekipa koja je dolazila u poznatu rakijarnicu Cica u Tkalčićevoj nije ga ozbiljno shvaćala. Cico bi svako toliko sve iznenadio nekom ludom instalacijom ili preuređenjem prostora koji je uvijek izgledao neobično… I, eto, desetak godina od otvorenja rakijarnice Cica na tom smo mjestu ovih dana dobili prekrasni Atelijer Vitez, art and jewelry. U kojem je izložen divan nakit koji on sam izrađuje, kao i od drugih umjetnika specijaliziranih za nakit.

Novi mini trg

– Kad sam otvarao rakijarnicu Cica, ideja mi je bila napraviti art kafić, gdje bih izlagao svoj nakit, a da gosti popiju usput kavu ili rakiju. Sve je bilo povezano – muzika, nakit, ambijent… Međutim, s vremenom sam se sve više bavio ugostiteljstvom, a sve manje umjetničkim konceptom – objašnjava Mislav Vitez Cico. Divan dojam stvara prazan prostor pred nekadašnjim kafićem. Naime, kako nema terase, pred atelijerom se stvorio mali trg. U izlogu je krasan nakit. Uz Cicin nudi se umjetnički nakit autora Lazera Rok Lumezia, Lidije Jasnić, Andre Rosandić, Smiljke Franjić, Eve Lumezi, Dine Grgurić.

Nakit je postavljen i u vitrine umjetnički uređenog prostora. U atelijeru se nalazi i stol za izradu nakita s priborom za brušenje i minuciozan rad te će posjetitelji vidjeti umjetnika u radu. Sve je osebujno uređeno, centralna vitrina s nakitom stoji na šarenom tepihu, koji je na podu od cigli. Nekadašnji frižider za rakije postao je ormar. Izloženi su i roboti Ivana Končića, i umjetničke fotografije Hrvoja Zagija. Gledam i jednu mašinu… – To je valca na njoj se rade profili u metalu za daljnju izradu nakita ili minijaturnih skulptura koje također želim raditi. Želim uz nakit raditi i skulpture – kaže Cico.

Ulica puna terasa

Materijal od kojeg je nakit izrađen, kao i u kiparstvu, iz širokog je područja, od plemenitih materijala i poludragog kamenja do modernih materijala kao što je plastika. Umjetnike koji su ovdje predstavljeni označava slobodni pristup pri izradi nakita. Primjerice, Smiljka Franjić izradila je tamni nakit od hrasta koji je odležao u savskim močvarama 1500 godina. Ranka Radović je autorica veselih drvenih skulptura koje stoje kod ulaza.

– U planu je i djelovanje na vanjskom prostoru ispred atelijera instalacijom ili skulpturom, u suradnji s drugim umjetnicima. Oživjeti ulicu koja se više ne vidi od terasa. Tako da turistički vodiči koji ovdje redovno staju kako bi pokazali Krvavi most i spomenik Zagorki ne pokazuju zapravo terase – kaže Cico. Obitelj umjetnika Predstavit će mozaik raznih umjetnika s kojima već radi na programu tematskih izložbi – skulptura, instalacija… Cico je sretan i jer je, kako kaže, nastavio ili pokrenuo novu umjetničku tradiciju u svojoj obitelji. Njegovi su roditelji slikari. Izložene slike djelo su njegova oca Ivana Viteza.

Za kraj se vraćam na kultni kafić 2000-ih godina. Pitam zašto ga je zatvorio. – Pa, vjerojatno po nekim mojim prirodnim instinktima. Iskreno sam htio promjenu, živjeti od djela mojih ruku i djela nastalih s drugim umjetnicima – ističe Cico. Navodi još jedan od motiva: “Da se jednom od kafića otvori galerija, a ne obrnuto! Baš taj kontrapunkt mi se sviđa!”. Nameće se i pitanje isplativosti novog projekta. – Želim se baviti nečim lijepim i prodavati lijepe stvari. I vjerujem da još postoje ljudi koji žele nositi nešto lijepo – kaže Mislav Vitez. A da bi moglo upaliti, pokazala je jedna zagrebačka gospođa koja je gledala nakit u izlogu. Otvorila je vrata atelijera dok smo završavali razgovor. – Izgleda božanstveno izvana! – rekla je, iznenađena ponudom u Tkalči.

Zašto je rakijarnica nazvana Cica

Ime rakijarnice Cica mnoge je intrigiralo. – Nadimak mi je Cico, dan mi je od rođenja jer je moj tata je Ivan, Ico, i tako sam ja Cico. Nije mi se baš sviđao, ali je bio neizbježan. Predstavio bih se kao Mislav, ali čim bi nova osoba čula da me netko zove Cico, više nikada me ne bi zvala Mislav – smije se on. S vremenom je nadimak prihvatio i okrenuo ga na nešto prepoznatljivo. Kao idemo na rakiju kod Cice pa od toga Cica. Kaže da kad je prije 11 godina otvarao prvu rakijarnicu nije imao pojma da će postati hit.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 09:52