IZNIMKA ILI?

U jednoj regiji pad cijena trajao je samo nekoliko mjeseci: ‘Gradi se sve, evo tko su kupci najskupljih nekretnina‘

Vila u prodaji agencije Dogma nekretnine

 RAJAN MILOŠEVIĆ/
Lorena Kogej iz agencije Dogma nekretnine komentira situaciju na istarskom tržištu nekretnina

Brzo se proširila vijest o najskupljim prosječnim kvadratima prodanima prošle godine, onima u istarskim Balama, gdje je 15 stanova, odnosno apartmana, prodano za prosječnih 4839 eura po kvadratu. Podaci su to iz izvješća o tržištu nekretnina koje županije i veći gradovi imaju zakonsku obvezu javno objaviti, a koji su pokazali kako je svugdje u zemlji došlo do osjetnog smanjenja broja nekretnina uz nastavak rasta cijena.

Prema izvješću Istarske županije, lani je prodano 22 posto manje stanova, odnosno apartmana, a prosječna prodana cijena iznosila je manje od 2400 eura po kvadratu, što je za četvrtinu skuplje nego prethodnu godinu. Prodaja kuća u Istri se prepolovila, a prosječna prodajna cijena bila je oko 400 eura po kvadratu.

Potaknuti ovim podacima kontaktirali smo Lorenu Kogej iz agencije Dogma nekretnine, koju smo zamolili da nam prokomentira situaciju na istarskom tržištu nekretnina.

image

Vila površine 670 kvadrata na zemljištu od 1500 kvadrata u Balama. Cijena: 6194,03 eura po kvadratu

RAJAN MILOŠEVIĆ/
image
RAJAN MILOŠEVIĆ/
image
RAJAN MILOŠEVIĆ/

- U Istri tržište funkcionira, gradi se sve, ovisno o području i potrebama. Imamo gradnju stanova koje pretežito kupuju klijenti koji rješavaju stambeno pitanje, ali i gradnju apartmana i kuća za odmor kao investiciju te dugoročno ulaganje u nekretnine. Istra je tražena destinacija. Sigurnost i kvaliteta života, blizina, prirodne ljepote unutrašnjosti i obale, prilika za investicije, ulaganje, ali i vlastiti boravak... To su samo neke od prednosti ulaganja koje su klijenti prepoznali vezano za nekretnine u Istri - kaže Lorena Kogej, dodajući kako se par mjeseci osjetio pad potražnje, iako puno manje nego u susjednim zemljama. Taj lagani pad potražnje u prethodnih je nekoliko mjeseci, nastavlja, uzrokovao lagani pad cijena.

- Dolaskom lijepog vremena potražnja se opet povećava, tako da ne predviđamo daljnji pad cijena. Cijene su u posljednjih mjeseci pale oko 10 posto i sada stagniraju. Ne predviđa se ni daljnji rast cijena - kaže.

Zanimalo nas je jesu li Bale iznenađenje i iznimka po pitanju cijena.

image

U Rovinju, samo 20 metara od mora, gradi se luksuzna vila površine 441 kvadrat. Cijena na upit

Ustupljene vizualizacije
image
Ustupljene vizualizacije
image
Ustupljene vizualizacije

- Bale su postale destinacija poželjna za život i ulaganje te su takve lokacije na cijeni. Znamo da su prilikom kupnje nekretnine bitne tri stvari, a to su lokacija, lokacija i lokacija - ističe i dodaje da su investitori prepoznali sve prednosti Istre. Osim toga, smatra, dugoročno je ulaganje u nekretnine uvijek isplativo i najmanje rizično.

Jednu od najskupljih nekretnina u Istri pronašli smo upravo u Balama, a riječ je o novosagrađenoj vili površine 670 kvadrata na zemljištu od 1500 kvadrata, koja se proteže na tri etaže. Građena je kao dvojna vila, a sadrži tri bazena (dva vanjska i jedan unutarnji), dva punjača za električne automobile, električna vrata, veliko sunčalište... Unutar vile je i sauna, soba za opuštanje, tuš, wellness, igraonica s kuhinjom, biljar... Na katu je šest luksuznih soba, a svaka ima izlaz na zajedničku terasu. Tražena cijena po kvadratu iznosi nešto manje od 6200 eura.

U Rovinju, samo 20 metara od mora, gradi se i kuća površine 441 kvadrat, i to na okućnici od 1180 kvadrata. Imat će tri spavaće sobe, četiri kupaonice, bazen, otvorenu terasu s jacuzzijem, sunčalištem i bujnim zelenim vrtom.

image

Kuća površine 250 kvadrata na parceli od 1639 kvadrata u Balama. Cijena: 1.100.000 eura

RAJAN MILOŠEVIĆ/

- Najskuplje nekretnine u Istri nalaze se tik uz more ili na nekoj top lokaciji, a njihovi su kupci poduzetnici, celebrityji, sportaši i dijaspora - kaže Lorena Kogej dodajući kako prosječne nekretnine kupuju hrvatski državljani, često i dijaspora, i to za život i ulaganje. Nekretnine za preuređenje, pak, kupuju ljudi koji žele investirati, odnosno preurediti i prodati nekretninu, a većinom su to poduzetnici vezani za građevinu i srodne grane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:57