GRAĐANSKA AKCIJA

DVOJEZIČNE PLOČE U ZAGREBU Na latinici i ćirilici poziva se na mir, suživot i poštivanje prava manjina

Zagreb - Danas, na Međunarodni dan tolerancije, inicijativa 'Za Hrvatsku svih nas' organizirala je 'Šetnju sjećanja - za budućnost Vukovara'. Tom prilikom postavili su ploče sa latinićnim i ćirilićnim alfabetom u Vukovarskoj ulici od Savske ulice do dvorane V. Lisinskog. Neke od ploča su odmah potrgane.
 Adriano Milovan

Uoči 22. obljetnice pada Vukovara, skupina od tridesetak aktivista civilnih udruga postavila je pet dvojezičnih ploča na zagrebačkoj Vukovarskoj ulici. Na potezu od križanja Savske i Vukovarske pa do Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog danas su tako osvanule ploče na kojima se na latinici i ćirilici pozivalo na mir, suživot i poštivanje prava manjina kako u Vukovaru, tako i u ostatku Hrvatske.

Ploče na kojima je na hrvatskom i na srpskom jeziku pisalo, primjerice, “Ulica suradnje/saradnje”, “Ulica mira” i “Ulica budućnosti Vukovara” predstavnici udruga postavili su zajedno s cvijećem i svijećama. Prema riječima Zorana Pusića, predsjednika Građanskog odbora za ljudska prava i organizatora skupa, udruge su se na ovakav potez odlučile kako bi ukazale na problem netolreancije u hrvatskom društvu.

- Postavljanjem dvojezičnih ploča htjeli smo obilježiti Dan tolerancije. Problem sa šovinizmom je taj što se brzo pronalazi nova ciljana grupa: jedan dan su to Srbi, drugi dan Bošnjaci, treći Romi, a četvrti istospolni brakovi. To je opasno za ovo društvo - upozorio je Pusić, dodavši kako živimo u zemlji u kojoj dio građana spada u kategoriju građana drugog reda i koji ne može realizirati svoja prava.

Skup civilnih udruga u Vukovarskoj policiji je bio najavljen, pa je sudionike povorke, koja je Vukovarskom ulicom prolazila danas od 11.15 do 12 sat, i pratilo četvero policajaca. Unatoč tome, u jednom je trenutku došlo do incidenta, kada su se povorci kod križanja Vukovarske i Miramarske suprotstavila dvojica prolaznika, kojima se nije svijdelo postavljanje dvojezičnih tabli.

Prema Pusićevim riječima, verbalno su se obrušili na aktiviste, na što im je Pusić pokušao objasniti da se okupljanjem ne umanjuje žrtva Vukovara, već da se pokušava stvoriti okruženje u kojem će Vukovar ponovno postati grad tolerancije i suživota, kakav je bio prije rata.

- Jedna od prvih stvari koje su se dogodile u Vukovaru nakon njegova pada bila je skidanje ploče na kojoj je pisalo Ulica Stjepana Radića i stavljanje ploče s natpisom Ulica Puniše Račića. To je isti mentalni sklop - upozorio je Pusić. Skup je potom nastavljen bez incidenata.

Osim Pusićeve udruge, skup su organizirale i Dokumenta, B.a.b.e, Zelena akcija, Centar za mir i još nekoliko udruga civilnog društva. No, malo nakon njegova završetka, dio ploča koje su aktivisti postavili nisu opstale. Naime, u trenutku pisanja ovog teksta, razbijene su bile ploče kod Lisinskoga i na križanju Vukovarske i Savske ulice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04