PREDSJEDNIK S POVJERENIKOM FÜLEOM

'NAPOR KOJI SU POLITIČKE STRUKTURE UČINILE NE BI BIO USPJEŠAN BEZ PREDANOSTI GRAĐANA' Josipović o pozitivnom izvješću iz EU

Zagreb, 260313.Ured predsjednika RH, Pantovcak.Predsjednik RH Ivo Josipovic u svom uredu primio je Europskog povjerenika za prosirenje Stefana Fuelea.Na fotografiji: Paul Vandoren - izaslanik EU u Hrvatskoj, Ivo Josipovic - predsjednik RH, Stefan Fuele - europski povjerenik za prosirenje.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je u utorak povjerenika Europske unije za proširenje Štefana Fuelea koji je potvrdio je da u Hrvatsku donosi pozitivno izvješće o monitoringu Hrvatske.

Nakon razgovora, koji je održan prije sjednice vlade na kojoj je Fuele predstavio izvješće, Josipović je rekao novinarima da su razgovarali o budućem članstvu Hrvatske u Europskoj uniji i kako mu je bilo vrlo drago čuti kako je zaključak izvješća da je Hrvatska ispunila sve pretpostavke i zahtjeve za njezin prijam u članstvo EU.

'HRVATSKA JE ISPUNILA SVE UVJETE! U PRVIH 6 MJESECI DOSTUPNO VAM JE 655 MIL. EURA. ISKORISTITE IH' Füle na Vladi

Josipović je zahvalio Fueleu i njegovim kolegama na pomoći koju je Hrvatska imala na putu prema članstvu u EU, čestitao vladi i Saboru što su učinkovito ispunili tražene uvjete, kao i svima koji su pridonijeli da Hrvatska 1. srpnja nađe u EU - svim vladama, premijerima i premijerki i saborskima zastupnicima.

"Napor koji su političke strukture učinile ne bi bio uspješan bez predanosti građana i građanki RH reformama i europske budućnosti Hrvatske u EU", naglasio je Josipović .

Povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele istaknuo je da je danas poseban dan za Hrvatsku i da je došao predstaviti posljednje izvješće o monitoringu o napretku Hrvatske, te da može reći da kako ono održava uspješne napore Hrvatske da ispuni preostale obveze iz pristupnog ugovora.

"Mogu reći da je izvješće pozitivno i otvara vrata završne faze ratifikacijskog procesa, a novo poglavlje za Hrvatsku počinje 1. srpnja", istaknuo je Fuele.

U razgovoru s predsjednikom su istaknuta dva ključna pitanja, kazao je Fuele dodavši da je čestitao predsjedniku i njegovom timu, kao i vlastima u Hrvatskoj na uspješno dovršenju pristupnog procesa.

Razgovarali smo o očekivanjima institucija EU kao i važnost hrvatskog pristupanja EU za regiju, rekao je Fuele, ocijenivši da su imali dobru suradnju u brojnim pitanjima vezanim uz regiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 18:48