INVESTICIJE PROPALE

Državne tvrtke nisu ostvarile Čačićev plan

Pompozno najavljen Vladin investicijski ciklus u ovoj se godini ipak neće u cijelosti realizirati. Proizlazi to iz podataka o stanju investicija u osam javnih poduzeća, koji pokazuju da će ulaganja javnih poduzeća u 2012. najvjerojatnije biti za petinu ispod Vladinih želja.

Prema riječima Radimira Čačića , potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, u ovoj je godini od osam javnih poduzeća realno očekivati investicije u iznosu nešto većem od 1,32 milijarde eura. U tim podacima nema bojki za Inu, koja bi svoje rezultate trebala objaviti krajem mjeseca.

Slabi rezultati

- Moglo se bolje. Puno toga je išlo sporo. Financiranja smo zatvarali usporeno. To je uvijek balansiranje između Scile i Haribde - istakao je jučer Radimir Čačić.

Čačićevi podaci pokazuju da je do sada ugovoreno 1,035 milijardi eura investicija, a da je u tijeku javne nabave još 385 milijuna eura.

Radi se o ukupno 4.576 projekata, koje osam javnih poduzeća treba realizirati, od čega je do sada pokrenuto njih 4.204.

No, već i podatak da je u prvih devet mjeseci ove godine realizirano samo 710,2 milijuna najavljenih i planiranih ulaganja državnog sektora ne ulijeva optimizam.

Čačić jejučer rekao i to da odluka o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u još nije donesena jer Vlada još nije provela rebalans proračuna.

- Uvjeti su postavljeni, ugovori su spremni i tako već mjesecima. U međuvremenu se gomilaju gubici. Vlada ne donosi odluku jer po donošenju odluke mora platiti svoje obveze. A, za to je potreban rebalans proračuna jer za to u proračunu sada nema stavke - kazao je jučer Čačić.

Oklijevanje u Vladi

Računice njegova ministarstva pokazuju da bi država bi pri prodaji Brodosplita morala platiti 365 milijuna kuna. Pritom valja reći da se ti dugovi povećavaju iz dana u dan, pa nitko u ovom trenutku sa sigurnošću ne zna koliko oni iznose.

Oklijevanje s rebalansom naši sugovornici iz Vlade pripisuju oprezu, budući da Hrvatsku promatraju i rejting-agencije i MMF i Europska komisija. Problem je što se država zavjetovala na štednju pa u Ministarstvu financija sada traže rješenje po kojem prodaja Brodosplita ne bi dodatno ugrozila ionako prenapregnute državne financije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:30