MESO IZ EPRUVETE

NAJSKUPLJI HAMBURGER NA SVIJETU KOŠTA 2,5 MILIJUNA KUNA Za tjedan dana kušanje prvog goveđeg mesa uzgojenog u laboratoriju

Znanstvenici se nadaju da će umjetno meso biti u dućanima za pet do deset godina

Koncem tjedna u Londonu će na jednom ekskluzivnom okupljanju probrani gosti imati priliku isprobati najskuplji hamburger na svijetu, koji bi košta oko 2,5 milijuna kuna. Naime, meso tog hamburgera proizvedeno je u laboratoriju iz matičnih stanica krave.

Otac tog hamburgera je profesor Mark Post sa nizozemskog sveučilišta u Maastrichtu, koji je godinama radio na istraživanju sintetskog mesa zahvaljujući jednog anonimnom sponzoru koji bi se mogao, kako se očekuje, pojaviti kao prvi kušač 'mesa iz epruvete'.

Znanstvenici se nadaju da će se umjetno meso prodavati u supermarketima za pet ili deset godina. U teoriji, matične stanice samo jedne životinje mogle bi se iskoristiti za proizvodnju milijun puta više mesa nego što se dobije od jedne krave. Kako proizvodnja mesa na dosadašnji način troši iznimno puno vode i hrane, "meso iz epruvete" ekološki je prihvatljivije a organizacije za zaštitu prava životinja već su podržale tu ideju, kao i neki vegetarijanci.

Za potrebe prehrane godišnje se proizvede oko 228 milijuna tona, s tim da je maloprodajna vrijednost govedine samo u SAD-u oko 74 milijarde dolara. Za svaki kilogram mesa potrebno je od četiri do deset kilograma stočne hrane. Stočarstvo doprinosi emisiji stakleničkih plinova više od transportnog sustava, pa tako 39 posto metana u svijetu proizvede stoka.

Za uzgoj stoke trenutno se troši 70 posto svih poljoprivrednih resursa, zbog čega su znanstvenici krenuli u traženje alternativnog načina dobivanja mesa jer će u suprotnom ta namirnica postati luksuzna roba.

No, i dalje treba riješiti mnoge tehničke probleme kako bi se dobilo meso za kojim će potrošačima pocuriti sline. Pravo meso sastoji se od različitih vrsta stanica, a ne samo od vlakana koja stvaraju matične stanice, a koja inače imaju funkciju popravljanja oštećenog mišićnog tkiva. Hamburger prof. Posta sastoji se upravo od tih vlakana, no on je u svojim prijašnjim javnim istupima tvrdio da je moguće dodati masno tkivo te druge sastojke kako bi ukus 'mesa iz epruvete' bio ugodan svakom nepcu. Koliko je u tome uspio, utvrdit će za tjedan dana odabrani kušači u Londonu.

Potraga za "etički prihvatljivim mesom" bez životinja i dalje traje, čemu svoj obol daju aktivisti međunarodne organizacije Peta (People for the Ethical Treatment of Animals), koja nudi nagradu u iznosu od milijun dolara onome tko proizvede umjetno pileće meso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:11