NI OVE GODINE NE IDEMO

FREAK SHOW ILI PRILIKA ZA PROMOCIJU? Treba li nam uopće Eurosong?

HRT ni ove godine na Eurosong neće poslati pjesmu predstavnicu naše zemlje
 Wikipedia / Wikipedia

ZAGREB To bi bio skup i besmislen potez - kaže Saša Runjić, ravnatelj Programa HRT-a, javne televizije koja ni ove godine na Eurosong neće poslati pjesmu predstavnicu naše zemlje. S Prisavlja doznajemo da su tu odluku lako i brzo donijeli.

- HRT je prošle godine odlučio da neće sudjelovati na Eurosongu zbog financijskih razloga i slabijih plasmana naših predstavnika prethodnih godina. U međuvremenu nije došlo do bitnih promjena ni novih momenata koji bi promijenili tu odluku, te smo odlučili da ni 2015. godine nećemo sudjelovati na tom natjecanju - poručuju urednici s HRT-a.

Njihova odluka glazbenike nije pretjerano iznenadila.

- Što bi me tu trebalo iznenaditi? Bahatost? Odluka moćnika da po svom ukusu raspolaže s tuđim novcem? Ma, dajte, molim vas! Pa s takvim se stvarima susrećemo svakodnevno. Nema tu nikakvih iznenađenja, što ne znači da nema i gorčine.

Ja već godinama javno pitam je li naš odlazak na Eurosong doista samo interna stvar Hrvatske televizije? Jer, Eurosong je svojevrsni glazbeni prozor u kupaonici, šansa da te netko u Europi uopće vidi, odnosno čuje - kaže Zrinko Tutić.

Kako je bilo nekad

Ugledni skladatelj koji je s pjesmom “Sveta ljubav” u interpretaciji Maje Blagdan sredinom devedesetih osvojio visoko četvrto mjesto na Eurosongu rado podsjeća da smo svojedobno imali odlične plasmane i dobre reference što smo ih ostvarivali na tom glazbenom natjecanju.

- Netko će reći da je Eurosong s vremenom postao svojevrsni freak-show, ali također stoji i to da se radi o televizijskom spektaklu koji prate milijuni gledatelja, a to je izvrsna promocija i pjesme i zemlje iz koje ta skladba dolazi.

Pa kad je sve to tako, opravdano je onda i zapitati se da li o tome hoćemo li ići ili ne ići na Eurosong smije odlučivati jedan urednički kolegij. Tko im je dao to pravo? Pretplatnici? Kada su ih pitali o tome? - oštar je Tutić, koji za loše plasmane hrvatskih pjesama posljednjih godina krivi upravo HRT.

- Njima naprosto nije bilo stalo ni do Eurosonga ni do domaće zabavne glazbe. Sve što su mogli vezano uz domaći izbor eurovizijske pjesme predstavnice napraviti pogrešno, oni su napravili.

A kada bi to dalo mizerne rezultate, HRT-ovci bi svima objašnjavali da to što smo divno propali na Eurosongu, što nismo došli ni do finala, nije naša pogreška.

Urednici - genijalci

Kako su govorili, ne radi se o tome da mi slučajno nismo u pravu, da mi slučajno nešto pogrešno radimo. Jer, televizijski su urednici, opće je poznato, geniji - ciničan je Tutić, s kojim se slaže i Ksenija Urličić, bivša urednica Zabavnog programa HTV-a i dugogodišnja šefica naše eurovizijske delegacije, koju u Ksenijinu periodu pamtimo po sjajnim rezultatima.

- Neobično mi je da gospodin Runjić smatra kako je odlazak na Eurosong skup. Ima puno skupljih stvari na televiziji, a pitanje je koliko su one opravdane. U moje vrijeme smo uoči Eurosonga imali Doru, natjecanje koje je prije par godina bez ikakvog suvislog objašnjenja ukinuto. Sama Dora bila je oduvijek jedna od najgledanijih televizijskih manifestacija, a kako je uz to bila i marketinški izvrsno pokrivena, ne možemo govoriti o troškovima nego samo o zaradi.

Naravno, ako ukinete Doru i umjesto nje putem nekih internih izbora na Eurosong šaljete pjesme koje ni u nas nisu zaživjele kao hitovi, ne možete očekivati čudo - kaže Ksenija Urličić, kojoj je žao što nećemo ići na 60. jubilarni Eurosong što će se u svibnju održati u Beču.

I publika odlučuje

- Naivno sam mislila da ćemo u proteklih godinu dana, nakon preklanjskog fijaska ‘Mižerije’ i ‘Klape s mora’ skupiti glave i osmisliti nešto kvalitetno. Upravo na taj način razmišljaju ljudi s RTS-a.

Jer, nakon što je Srbija lani izostala s ovog natjecanja, oni ove godine opet šalju pjesmu, svjesni da im je to krasna prilika za promociju. Samo da još za kraj napomenem da će o izboru njihove eurovizijske skladbe uz žiri odlučivati i publika. Kod nas se, nažalost, publiku ništa nije pitalo - kaže K. Urličić.

Saša Runjić

ravnatelj programa HRT-a

Odlazak na Eurosong bi bio skup i besmislen potez. Ni ove godine nećemo slati svog predstavnika

Zrinko Tutić

ugledni skladatelj

O slanju predstavnika ne smije odlučivati jedan urednički kolegij. Odakle im pravo?

Ksenija Urličić

bivša urednica na HRT-u

Čudno mi je da Runjić smatra da je to skup projekt. Ima puno skupljih stvari na televiziji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:48