EU SUSPENDIRALA LICENCE ZA IZVOZ ORUŽJA EGIPTU

Humanitarna pomoć od pet milijardi eura ostaje jer bi suspenzija previše štetila običnim Egipćanima

Ministri su "oštro osudili" nasilje u Egiptu, ponajprije neproporcionalnu silu koju koriste egipatske snage sigurnosti, ali i nasilje nekih od protivnika egipatskih vlasti.

Ministri vanjskih poslova EU suspendirali su licence za izvoz oružja i drugih proizvoda koji se mogu koristiti za represiju protiv stanovništva u Egipat , rekla je šefica vanjske politike EU Catherine Ashton.

No, iako se danima spekuliralo da bi EU mogla suspendirati i programe humanitarne pomoći, dogovorene u studenome i vrijedne pet milijardi eura, to se nije dogodilo, zbog straha ministara da bi to ponajprije štetilo običnim građanima. Kako je rekao britanski ministar vanjskih poslova William Hague, većina Egipćana želi demokraciju stoga "ne smijemo učiniti ništa što bi im štetilo ili što bi prekinulo potporu za njih".

Ministri su "oštro osudili" nasilje u Egiptu , ponajprije neproporcionalnu silu koju koriste egipatske snage sigurnosti, ali i nasilje nekih od protivnika egipatskih vlasti. Ashton je rekla da EU sve strane u Egiptu poziva na povratak za pregovarački stol kako bi se izbjegao nastavak krvoprolića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:40