DIVLJANJE KLIME

LEDENO DOBA ILI GLOBALNO ZATOPLJENJE? Znanstvenici razotkrivaju klimatsku zagonetku

Snijeg u travnju bacio je u očaj čak i ljubitelje zime. Svi se pitaju što se to događa s klimom . S jedne nam strane prijeti globalno zatopljenje, a s druge nas plaše ledenim dobom.

U cijeloj toj klimatskoj zagonetki znanstvenici upozoravaju na neke paradokse koji se događaju na Antarktiku i Arktiku.

Topljenje ploča

Naime, dok se led oko Antarktike širi, na Arktičkom se oceanu smanjuje, upozoravaju s nizozemskog meteorološkog instituta. Tvrdi se da je razlog topljenje površinskog leda koji se stvara od slatke vode i topljenja ledenih rubnih ploča Antarktike jer se ukupna masa morske vode zagrije. Tako otopljena voda stvori hladni sloj koji pluta na toploj slanoj vodi. Zimi se pak voda zaledi već kod temperature od nula stupnjeva i stvara velike ledene ploče koje prekrivaju površinu od čak 19 milijuna kilometara. Led se pak dolaskom ljeta otapa, kažu znanstvenici.

Tko je u pravu?

Na klimu, tvrde, utječe i promjena vjetrova koji tjeraju hladnu vodu prema moru i omogućavaju veće ledene površine. Dio znanstvene zajednice procjenjuje da bi se tijekom ovog stoljeća razina mora mogla podići do 60 centimetara, osobito ako se smanje padaline na Antarktiku dok drugi tvrde da se one ipak neće toliko smanjiti i da bi se razina mora mogla ipak manje podići. Tko je u pravu, zasad ipak ostaje tajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:28